Overlater evangelisering til gasserne

Misjonær Liv Bente Strømhaug ser fortsatt behov for norsk medvirkning i kirken på Madagaskar. Men hun mener de lokale lettest når nye med evangeliet.

Publisert Sist oppdatert

- NMS har jo vært lenge på Ma­da­gas­kar, og det er fort­satt opp­ga­ver innen opp­læ­ring og bi­stands­ar­beid. Lan­det har hatt en nedad­gå­en­de ut­vik­ling, og folk er fat­ti­ge­re enn for noen år siden, for­tel­ler Liv Bente Strøm­haug til Dagen.

Hun viser til at barna får i dag mind­re skole­gang enn sine for­eld­re. I til­legg har bi­stands­mid­ler til lan­det blitt holdt igjen på grunn av den po­li­tis­ke si­tua­sjo­nen.

- Men nå er ny stats­mi­nis­ter på plass, og det åpnes igjen for bi­stands­mid­ler til lan­det, sier Strøm­haug.

Hun mener at det er vik­tig at NMS fort­satt har ut­sen­din­ger til Ma­da­gas­kar. De nors­ke mi­sjo­næ­re­ne er i dag lite knyt­tet til evan­ge­li­se­ring, for det kla­rer gas­ser­ne bedre en sine hvite sam­ar­beids­part­ne­re.

Stu­die­ko­or­di­na­tor

Liv Bente Strøm­haug drar til Ma­da­gas­kar for å jobbe som stu­die­ko­or­di­na­tor på Kul­tur- og kom­pe­tanse­sen­te­ret på Anti­si­ra­be.

Sam­men med man­nen, Lars Gøran, og barna Ada Emi­lie (1) og Signe Olea (3) set­ter hun seg på flyet til Afri­ka i au­gust.

Man­nen er byg­nings­in­ge­ni­ør, så han vil ikke mang­le prak­tis­ke gjøre­mål på Ma­da­gas­kar.

- Vi var på Ma­da­gas­kar fra 2007 til 2008, og var da ut­sendt av Freds­korp­set. Vi ble gre­pet av ba­sil­len, og ville gjer­ne til­ba­ke til lan­det, for­tel­ler Liv Bente.

God kon­takt med NMS

De hadde god kon­takt med NMS, som viss­te om deres in­ter­es­se. Snart duk­ket det opp en ut­ford­ring etter at det nye Kul­tur- og kom­pe­tanse­sen­te­ret ble etab­lert. Dette er en helt kon­kret mål­set­ting i or­ga­ni­sa­sjo­nens stra­tegi­plan for tids­rom­met 2012-2014, og dri­ves i dag av den gas­sis­ke kir­ken i sam­ar­beid med NMS.

- Vi gle­der oss til å komme ut igjen til Ma­da­gas­kar, og vi er tryg­ge­re i den rol­len vi skal inn i, fordi vi kjen­ner kul­tur og folke­liv. Sam­ti­dig gruer jeg meg litt når det gjel­der kom­mu­ni­ka­sjo­nen med folk, for her er mange fall­gru­ver. Det er fort gjort å tråk­ke noen på tærne. Der­for er jeg mer ydmyk nå enn sist jeg dro ut, for­tel­ler Liv Bente.

Et spe­si­elt pro­sjekt

Hun leg­ger ikke skjul på at det nye kom­pe­tanse­sen­te­ret er et spe­si­elt pro­sjekt, som får bi­stands­mid­ler fra Norge selv om det er over­tatt av den gas­sis­ke kirke. Fa­mi­li­en Strøm­haug blir de enes­te nord­men­ne­ne på sen­te­ret.

- Min opp­ga­ve blir å styr­ke sam­ar­bei­det mel­lom Norge og Ma­da­gas­kar. Kom­pe­tanse­sen­te­ret har mange opp­ga­ver. Her blir det ulike kurs innen språk og kul­tur for blant annet vest­li­ge fors­ke­re og stu­den­ter. Det er også gjeste­hus, mu­se­um og bi­blio­tek knyt­tet til sen­te­ret. Vi skal også ha et sam­ar­beid med Den nors­ke sko­len, sier NMS-mi­sjo­næ­ren, som kom­mer fra Nesna i Helge­land.

DAGEN

Strategiplan

I sin strategiplan for 2012-2014 skriver NMS følgende om disse misjonsfeltene:

Madagaskar

«Den lutherske kirken i landet har en lang historie. NMS vil likevel opprettholde sitt engasjement fordi landet fremdeles er i en ustabil situasjon med mye sosial nød. Avtalen med Utenriksdepartementet om NMS som strategisk partner gjelder fortsatt. NMS sin innsats holdes på samme nivå som nå med en betydelig offentlig finansiert innsats. I perioden er det et mål å få etablert Kultur- og kompetansesenteret på Antsirabe.»

Thailand

«Det er åpenhet i Mekong-landene for prosjekter innen alle programområdene, og en vil forsøke å øke innsatsen noe. NMS har et direkte samarbeid i Thailand og Laos, mens innsats ut over dette kanaliseres gjennom Mekong Mission Forum. I Thailand vil en fortsette med omtrent dagens nivå, men ha en gjennomgang av enkeltprosjekter med tanke på nyorientering eller utfasing».

Powered by Labrador CMS