– Overrasket over hvor mange kristne som sprer dette på nett
Noen kristne sprer påstander om at en sammensvergelse ligger bak pandemien. Andre steder i verden rammes kristne av tilsvarende rykter.
– Jeg har ikke tall på hvor mange konspirasjonsteorier jeg er blitt presentert for den siste tiden, sier pastor og åndelig veileder Bjørn Olav Hansen.
Han lister opp et utvalg:
• Demokratene i USA har samarbeidet med kineserne for å forhindre at Donald Trump vinner årets presidentvalg, etter at de mislyktes i riksrettssaken.
• Viruset er laget av Kina for å ødelegge verdensøkonomien.
• Viruset eksisterer egentlig ikke, men er funnet på for å skjule at mobilnettverket 5G skal innføres.
• Microsoft-gründer Bill Gates er Antikrist og vil utvikle en vaksine. Vaksinen inneholder et mikrochip, som har flere funksjoner. Den kan overvåke mennesker og kan på et gitt tidspunkt ta livet til mennesker.
• Smitteappen er Dyrets merke.
Sjekker kilder
Den kristne forfatteren og sivilingeniøren Bjørn Are Davidsen har i flere tiår interessert seg for konspirasjonsteorier. Han understreker at slike til dels er et allmennmenneskelig fenomen.
– De kan dukke opp både på høyresiden og venstresiden, blant sekulære, innenfor islam og miljøer for alternativ åndelighet, sier Davidsen.
Både Hansen og Davidsen forstår konspirasjonsteorienes appell ut fra et ønske om å få oversikt i en uoversiktlig verden der man kan kjenne seg marginalisert og maktesløs.
– Jeg er overrasket over hvor mange kristne som sprer dette på nett, uten å sjekke kildene i det hele tatt. Det har blant annet ført til at kristne sprer antisemittisme uten at de er seg det bevisst. Mange konspirasjonsteorier handler jo nettopp om en jødisk sammensvergelse, sier Hansen.
Davidsen påpeker at mennesker i noen kristne miljøer er veldig opptatt av de siste tider.
– Man tyr til utviklingen man tolker i Johannes’ Åpenbaring som en forklaringsmodell. Behovet for å aktualisere troen og styrke sin autoritet fører til at noen bruker Antikrist som en apologetikk, sier han
Håpets Gud
– Hvordan skiller du mellom å være sunt kritisk som kristen, og å være konspirasjonsteoretisk, Hansen?
– Igjen tror jeg at dette handler om sunn kildekritikk. Hvem har skrevet det jeg videreformidler? Det kan være like viktig å sjekke, som hva som skrives. Sunn våkenhet handler om sunn åndelighet, som alltid har Jesus og korset i sentrum. Så er det viktig å spørre seg selv om det jeg videreformidler sprer håp og trygghet eller forvirring, frykt og enda mer uro hos mennesker. Gud er håpets og fredens Gud, sier Hansen.
Endetidstegn
Myndigheters forsøk på å stanse smitten ved bruk av inngripende virkemidler har skapt debatt. Det gjelder ikke minst land med autoritære ledere, men også i demokratiske land.
– Noen vil mene at vi nå faktisk beveger oss mot et samfunn der masseovervåkning blir mulig, Davidsen?
– Det er helt klart viktig at vi diskuterer overvåkningssamfunnet og personvern, men la oss gjøre det på en informert måte, sier Davidsen.
Han påpeker at kristne i forskjellige sammenhenger har vært helt sikre på at nettopp de levde midt i endetidsdramaet og fortolket hendelser i egen samtid som sikre tegn på dette.
– Jeg har bøker helt tilbake til 1800-tallet som gjør dette, sier han.
Farlige teorier
På 1970- og 1980-tallet var spekulasjonene særlig knyttet til New Age, strekkoder og en stor datamaskin i Brüssel med tilnavnet «The Beast».
– Hvordan kan man som kristen skille mellom sunn samfunnskritikk og usunne spekulasjoner?
– For det første: Ikke tro så godt om deg selv at det er akkurat du akkurat nå som er utsatt for den store konspirasjonen. For det andre: Konspirasjoner skjer hele tiden, men de grandiose er svært lite sannsynlige og langt fra gode nok bevis for, sier Davidsen.
Han viser til at det er slike teorier som også har gått ut over svake grupper, for eksempel jødene etter svartedauden på 1300-tallet og i Tyskland på 1930-tallet. Det mener han viser hvor farlige konspirasjonsteorier kan være.
– Og hvis koronakrisen hadde vært initiert av en verdensomspennende, bakenforliggende regjering, er det rart at den motvirker nettopp globalisering og tvert imot understreker behovet for kortreist teknologi, mat og medisiner, sier han.
Svekket dømmekraft
Den amerikanske evangelikale forfatteren og teologiprofessoren Ed Stetzer synes det er trist å registrere at kristne i større grad ser ut til å bli lurt av konspirasjonsteorier enn andre. Han er oppgitt over å se at kristne deler slike teorier om koronaviruset i sosiale medier.
– Som etterfølgere av Jesus er vi sannhetens folk. Å falle for og spre konspirasjonsteorier ærer ikke vår Herre, men får mennesker til å stille spørsmål ved dømmekraften vår, skriver Stetzer i sin blogg for Christianity Today.
Sammen med andre ledere bidrar han på nettsiden coronavirusandthechurch.com. Den skal formidle troverdig informasjon om viruset til pastorer.
Rammer kristne
Konspirasjonsteorier om koronaviruset har vært rettet mot kristne minoriteter i flere land, melder Open Doors i Storbritannia ifølge Premier Christian Media.
I Russland rapporterte en statlig nyhetskanadl feilaktig at en evangelikal menighet i St. Petersburg hadde fortsatt med samlinger etter nedstengingen og forårsaket massesmitte i området. Dette førte til at en annen evangelikal kirke ble forsøkt påtent, ifølge Open Doors.
I Somalia har den ekstreme islamistiske gruppen al-Shabaab formidlet til muslimer at «korsfarerkrefter» og land som støtter dem, sprer viruset. Og i Nord-Uganda har muslimer hevdet at kinesiske kristne har brent Koranen og at Allah dermed straffer dem med sykdom. Noen ugandiske muslimer har truet med å drepe dem som først får påvist viruset.
– Det er nedslående å høre om anklagene mot kristne for Covid-19-pandemien på steder der Kristi kropp allerede er under enormt press, sier talsperson Jo Newhouse i Open Doors.