På tide med noen fusjoner i Kristen-Norge
«Er det ikke fornuftig at flere frikirkelige miljøer og lavkirkelige organisasjoner fusjonerer? vil ikke det gi positive synergier?»
----
Dette er et spennende spørsmål, og vi håper det vil sette i gang en debatt i disse miljøene i løpet av høsten og vinteren.
I sommer sa avtroppende formann i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Lars Gaute Jøssang at hans organisasjon burde vurdere sammenslåing med Indremisjonsforbundet (IMF). Generalsekretær Erik Furnes i IMF kvitterte med å si at han er åpen for fusjon med NLM og at det ikke er utenkelig i løpet av noen år. Dette vil bl.a. bidra positivt til den økonomiske situasjonen. Det kan Guds rike tjene på.
For kostbart
I begynnelsen av juli hadde Det Norske Baptistsamfunn (DNB) sin sommerkonferanse på Stavern. I etterkant ble det opplyst at den skulle legges ned i sin nåværende form fordi den ble for kostbar da oppslutningen ikke ble som forventet.
Vi vet at De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF) også sliter med sitt sommerstevne på Solstrand. Det blir etter hvert en tung belastning for ildsjelene som bærer slike stevner år etter år. I tillegg vet vi at sommerkonferanser koster penger. DFEF har også over lang tid hatt samtaler med Pinsebevegelsen om fusjon.
Samarbeider
Pinsebevegelsen og baptistene samarbeider allerede godt i et felles studiesenter på Stabekk. Høyskolen for Ledelse og Teologi (HLT) som eies av DNB og Filadelfia Oslo, er et flott tilbud til studenter og stedet vokser. Før sammenslåingen i 2008 drev baptistene et eget teologisk seminar med få studenter og de måtte gjøre noe. Samarbeidet om HLT ble redningen!
Pinsebevegelsen, DNB og DFEF har i hovedsak samme læregrunnlag. Det kan være snakk om nyanser i vektleggingen og noe ulik møteform, men det er det også internt i kirkesamfunnene. Det samme gjelder NLM, IMF og kanskje flere. Teologien må være viktigst og uten enighet her så bør en glemme fusjon og tett samarbeid, men i disse to tilfellene burde plattformen være solid.
Mer å hente
Vi tror det finnes muligheter for positive synergier, dvs. at en i sammen får mer til for like mye eller mindre ressurser. De nevnte kirkesamfunnene og også de lavkirkelige organisasjonene driver leirsteder, tidsskrifter, misjon og nødhjelp, barnehager, skoler, bibelcamper, lederkonferanser/-trening og stevner. Vi tror definitivt det er mulig å hente ut gevinster av samarbeid/fusjon og øke slagkraftige i Guds Rikes arbeid.
Trenger man å gjøre det samme som man har gjort de siste 50 år dersom man ser at en ny organisering vil tjene saken og virke fornyende? Tenk om trykket på barnehage- og skoleutvikling kunne økes ved at flere av organisasjonene i bedehusland forente kreftene. Tenk om de sommerstevnene en satset på ble enda mer storslåtte og attraktive, tenk om Korsets Seier kunne fått mer ressurser, bredde og slagkraft slik at vi som medlemmer fikk mer og bedre informasjon, viere horisont, og slik at vi som kirker ble mere kjent og attraktive. Tenk om vi kunne få enda bedre lederkonferanser og gode opplegg for ledertrening.
Erfaringene med samarbeidet med Høyskolen for Ledelse og Teologi (HLT) bør deles. Kanskje det til og med er mulig å tenke høyskole satsing på tvers av de to grupperingene som er nevnt her. HLT og Lærerakademiet kunne blitt mer i sammen enn hver for seg. Det er også spennende at en stor gruppe fra DFEF deltok på LED 18.
Dette betyr ikke at felleskapene og kirkene rundt forbi må fusjonere. Noen plasser er krisen så stor at det kan være lurt, men vi vet at det ikke er lett å fusjonere ulike forsamlingskulturer.
I forkant
Hvorfor ikke være i forkant? Vi vil oppfordre lederne i disse kirkesamfunn og organisasjoner å sette seg ned og tenke gjennom hva man kan oppnå ved å fusjonere. Vi kjenner mange i bedehus-Norge, mange pinsevenner, frie venner og baptister. NLM og IMF er veldig like, det samme gjelder de tre frikirkene som er nevnt her. Kanskje til og med flere kunne integreres i slike samtaler? Skal vi samle kreftene?