På vekkelsesmøte hos Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna vil lede kristne inn i fristelse med streng innvandringspolitikk, endring i abortloven og støtte til Israel.
I Sverige ser det ut som de svenske tilstandene også har nådd politikken. Hvor ellers kunne man se for seg at en kombinert realitystjerne/kjendispastor og lederen for et innvandringskritisk parti skulle gå sammen om å tillyse et «vekkelsesmøte» midt under valgkampen. Men det er altså en slik seanse jeg skal få oppleve denne mandagskvelden i Uppsala noen mil nord for Stockholm.
Norsk-svenske Runar Søgaard og Sverigedemokratarnas leder Jimmie Åkesson skal i følge forhåndsreklamen «samtale om det jødisk-kristne verdigrunnlaget som samfunnet er bygd på».
Motdemonstrasjon
I idrettshallen Fyrishov serveres det politiske showet komplett med fullt tilbehør: En kristen motdemonstrasjon med utdeling av bibelvers om flyktninger, bevæpnet politi og livvakter, et betydelig presseoppbud, samt svensk countrymusikk fra et keyboard.
Jeg setter meg på første rad og kommer i prat med karen ved siden av meg. Mannen på drøyt 50 er kledd i vindjakke og shorts. Han presenterer seg som «en bibeltroende sverigedemokrat». Mannen forteller at han er aktiv i en pinsemenighet i Stockholm. Når jeg spør hvorfor han stemmer Sverigedemokraterna nevner han abortsaken og synet på homoseksualitet der Kristdemokraterna (KrFs søsterparti i Sverige) har skuffet ham stort.
Og så kommer det helt overraskende og uoppfordret:
– Jeg ber for Jimmie Åkesson tre ganger om dagen.
– Javel, hva er det du ber om?
– Jeg ber for at han skal bli frelst og for at Sverigedemokraterna skal vinne valget nå om tre uker.
Talkshow
Den innleide musikeren ved keyboardet gir etter hvert opp forsøket på å få i gang allsang blant de 3-400 fremmøtte. Mens de smektende tonene dempes, gjør Runar Søgaard sin éntre på scenen som for anledningen er utsmykket med to stoler i talkshow-stil foran et stort bakgrunnsbilde av en hvitkalket murkirke i midtsommeridyll. Symbolikken er ikke til å ta feil av: Det er vakkert, det er svensk og det er kristent.
Predikanten (nå kaller han seg for øvrig fortrinnsvis life coach) varmer opp publikum med en selvironisk vits om at det er godt å være tilbake på «gamle jaktmarker». Runar Søgaard har tidligere bodd i Uppsala og en av de tallrike skandalene rundt ham oppstod da han skjøt et rådyr fra baderomsvinduet sitt midt i et boligfelt.
–Er det noen som trenger hjelp med rådyrene i hagen, så er det bare å si fra, spøker Søgaard mens forsamlingen humrer.
Runar Søgaard (50) er opprinnelig fra Kongsvinger i Hedmark, men havnet midt i det svensk-norske mediespetakkelets sentrum da han sent på 80-tallet først ble kjæreste og senere gift med toppartisten Carola Häggkvist. Det ekteskapet er historie, men medieoppmerksomheten er ikke det. Runar Søgaard frister nå en tilværelse i skjæringspunktet mellom kristen-Sverige og kjendislivet. Han skal for eksempel delta i realityprogrammet Farmen Kjendis som skal sendes på TV2 her i Norge utpå nyåret.
De som følger ham på sosiale medier har kunnet legge merke til at han det siste halve året har blitt stadig mer politisk - for ikke å si sverigedemokratisk - i det han skriver. Tidligere i sommer gikk han i rette med Livets ord-pastor Joakim Lundqvist etter at sistnevnte hadde advart mot Sverigedemokraterna. Søgaard har for øvrig selv vært ansatt som predikant i Livets Ords ungdomsarbeid på 90-tallet. Det er nok ikke helt tilfeldig at det er nettopp til et lokale i Uppsala Søgaard nå ønsker Sverigedemokraternas partietleder Jimmie Åkesson velkommen opp på scenen og ned i godstolen.
Koseprat
Åkesson har sittet på scenen sammen med en norsk-svensk kjendis og blitt intervjuet før. Spørsmålene i Fredrik Skavlans program i 2015 var så hardtslående at det intervjuet satte rekord i antall klager til Kringkastingsrådet, før den i fjor til slutt ble grundig slått av en ung programleders hijab-bruk.
Åkesson behøver imidlertid ikke frykte norske tilstander når det gjelder intervjuteknikk. Runar Søgaard har åpenbart evner når det gjelder å skape en avslappet talkshow-stemning og få folk til å by på seg selv. Vi får høre om EU-saken som var den som vekket Åkesson politisk. Om hvordan det er å stå i et kontinuerlig medietrykk. Og hvordan det føles når partifeller gjør dumme ting og det likevel er partilederen som får alle problemene. Men de virkelig kritiske politiske spørsmålene, de glimrer med sitt fravær når Søgaard er utspørrer.
Endre abortloven
Søgaards runde om abort er imidlertid spennende. Sverigedemokraterna er det eneste partiet som vil endre den svenske abortloven ved senke grensen fra 18 til 12 uker.
– Abortloven trenger en modernisering fordi samfunnet har endret seg. Nå kan ufødte barn reddes i 22. svangerskapsuke. Selv om jeg respekter kvinner som tar abort, så mener jeg at de svenske aborttallene er for høye. Og så savner jeg en debatt om når livet starter. Det trenger vi, sier Åkesson som også støtter en innføring av samvittighetsfrihet for helsepersonell som ikke ønsker å delta ved abortinngrep. En slik unntaksbestemmelse mangler i Sverige i dag og har ført til flere rettssaker der helsepersonell har mistet jobben.
– Man bør ikke tvinge noen til å medvirke ved en abort, sier Åkesson og nevner spesielt jordmødre som jo er opplært til å ta imot nye liv.
Innvandring
Størst applaus fra salen får Åkesson når han kommer med sterke uttalelser rettet mot innvandring. For eksempel denne:
– Hvis man ikke respekterer at kvinner og menn har samme verdi, så skal man ikke bo her. Vi har menn med dårlig kvinnesyn i Sverige også, men vi trenger ikke å hente inn flere.
Jimmie Åkesson tegner et svart bilde av de skadene han mener at innvandringen har påført Sverige.
– Innvandringen har skapt et gigantisk hull i det svenske samfunnet. Det vil ta lang tid å reparerer den skaden som har skjedd. Sverige har ikke villet stille krav til de som har kommet. Innstillingen har nærmest vært at det er de som har noe å lære oss, ikke vi som skal lære dem hvilke lover regler og skikker vi har her i Sverige, sier Åkesson.
Partilederen understreker til klapping fra salen at hvis Sverigedemokraterna får makten, så er det mange innvandrere som må belage seg på å reise hjem.
– De som oppfører seg ordentlig skal få være her. Men de som begår lovbrudd må reise, sier Åkesson og høster applaus for det også, men ingen oppfølgingsspørsmål.
Ber, men tror ikke
Når temaet blir personlig tro, sørger imidlertid den tidligere frikirkepredikanten Søgaard for at Jimmie Åkesson ikke kommer av kroken så lett. Åkesson forteller at han ikke har noen tradisjonell tro på Gud. For ham er Gud en samling normer og tradisjoner som samfunnet er bygd på. Og for sin egen del så er det dette gudsbegrepet han tror på.
– Men jeg har lest at du ber til Gud hver dag?
– Ja, jeg gjør det, men vet ikke helt hvorfor. Jeg kjenner meg trygg med det. Kanskje er det en form for terapi. Det er godt å få pratet av seg. Og så koster det jo ikke noe. Så hvorfor skulle jeg ikke gjøre det? Det kan jo til å med hende at det hjelper.
– Hva er ditt forhold til Bibelen? spør Søgaard.
En lett svettende Jimmie Åkesson innrømmer det ikke akkurat er hans form for kveldslektyre. Nei, Bibelen har han ikke lest noe særlig i. Kanskje litt da han ble konfirmert, men, nei egentlig ikke da heller.
– Men jeg kan synes at det i blant at det er fint å lytte når en prest leser fra Bibelen, sier Åkesson. Denne gangen uteblir klappsalver.
Runar Søgaard siste spørsmål er av et slag svenske partiledere ikke blir spurt om hver dag: Hvis du kommer til himmelen og møter Gud der, hva ville da ditt første spørsmål til Ham være?
For første gang under den timeslange seansen, stotrer lederen av det som kan bli Sveriges største parti en smule. Han sier at han jo ikke er sikker på at det er slik det blir ved dødens grense, da. Det kan jo hende alt bare blir svart og helt slutt, selv om det hadde vært kjedelig og totalt meningsløst. Men til slutt kommer det:
– Jeg håper at jeg får den snøhvite skruden.