Padler fra Tønsberg til Nidaros
Tre måneder beregner padlepilegrimen Lars Verket å bruke på sin livs padeletur mellom Tønsberg og Nidaros. For 45-åringen er det en drøm som nå går i oppfyllelse.
- Jeg har drømt om denne turen i nesten 10 år, sier Lars Verket.
- Natur-nærværet, den fysiske utfordringen, menneskemøtene og all historien som er i landskapet. I kajakk er jeg i en sårbar situasjon, og det er lett å bli ydmyk i forhold til omgivelsene. Naturen er alltid større, sier Verket.
Fredag 11. april la han ut på det som kanskje er han livs reise noen gang. Målet er å padle fra Tønsberg til Trondheim og Nidaros. Går alt slik han håper, regner padlegrimen å være fremme 29. juli.
På nett: Følg ham underveis på padlepilegrim.no
Han mener det er sider ved padlingen som gjør den egnet til nettopp en pilegrimsferd. Stikkord som langsomhet, å være underveis, enkelhet, rytme, stillhet og tilstedeværelse er viktige elementer for hardhausen i sør.
Verket har vært havpadler på heltid siden 2006, og han har gitt ut fem padleguider for ulike strekninger langs norskekysten. Han er bosatt i Kristiansand, hvor han bor i en seilbåt sammen med ektefellen.
Viktige delmål
Det viktigste delmålet underveis er øya Selja før Stad. Planen er å være fremme der 8. juli for å delta på Seljumannamesse. Deretter fortsetter ferden mot Trondheim hvor han håper å være til Olsok. Begge disse stedene har som kjent hatt stor religiøs betydning i Norge, og det er derfor en helt sentral del av reiseplanene til Verket.
Men padlepilegrimen vil også besøke fyr, kirker, historiske steder og finne frem til leirplasser.
Gjennom arbeidet med padleguider for Sør-Norge har han lang erfaring med dette, og gleder seg til å se igjen noen av favorittleirplassene mellom Langesund og Egersund. 45-åringen peker på at Kystleden og Allemannsretten (i Frilufsloven) er til stor glede og nytte for padlepilegrimen når han legger ut på den lange ferden langs norskekysten.
- Mange tenker ikke over hvor fantastisk det er at fyr og hytter blir gjort tilgjengelig gjennom Kystleden. Heller ikke hvor viktig allemannsretten er for at vi kan benytte telt til overnatting. Jeg vet om noen steder med «Telt forbudt»-skilt langs kysten av Sør-Norge, og det blir spennende å se om disse kan endres til noe som ønsker oss mer velkommen. Allemannsrett og kystled er vårt tids viktigste herberger for pilegrimene langs kysten, understreker Verket.
Sikkerhet i høysetet
Padlegrimen peker på at Norges kyst byr på en utrolig vakker og variert natur. Fra skjermet farvann med et utall av øyer, til svært eksponerte strekninger. Han har derfor satt av god tid, slik at utsatte steder kan krysses i godt vær. På veien fra Tønsberg til Nidaros er det en del av dem, og Lars Verket forteller at sikkerhet har førsteprioritet underveis.
- Gjennom feltarbeidet til padleguidene har jeg ikke opplevd noen farlige situasjoner, men har ligget værfast en del timer i teltet. Denne gangen har jeg satt av ekstra god tid, og har med mye lesestoff. Å få tid til å tenke er også en viktig del av pilegrimsferden, og derfor er langsomheten mer et gode enn en plage, fremholder Verket.
- Stor opplevelse i vente
Det er mange som lar seg imponere når det hører om den strabasiøse turen til padlepilegrimen. En av dem er Kjell Svarstad som i flere år har vært seilende prest i ytre deler av Sogn, og han har også godt kjennskap til pilegrimstradisjonene langs norskekysten. Svarstad har selv tatt sjøveien i båt for å følge pilegrimsleden mellom Stavanger og Trondheim.
- Det er beundringsverdig at Verket legger ut på en slik tur som dette i kajakk. Hadde jeg vært yngre og passe gal, skulle jeg ha hengt med på, men jeg er ikke i nærheten av å kunne gjennomføre noe slikt i dag.
- Turen høres helt utrolig ut, og han har en stor opplevelse i vente. Vi har et fantastisk kystlandskap, men kysten kan også være vanvittig utfordrende når naturkreftene setter inn. Jeg vil bare ønske ham lykke til på ferden. Dette høres ut som en person med et klokt hode og varmt hjerte som vet hva han legger ut på, sier Kjell Svarstad til Dagen.