Pinsevenner valfarter for å få variasjon
De trekker i stort antall til Hedmarktoppen, blant annet for å synge gamle pinsevennsanger i stedet for stadige refrenger. «50+» er en stadig større suksess.
Folk blir bare eldre og eldre, i pinsebevegelsen som andre steder - og stadig flere av dem drar på pinsestevner om sommeren.
50+ på Hedmarktoppen ved Hamar er blant stevnene som har funnet en vinnerformel, og arrangementet bare øker i oppslutning. Rundt 800 mennesker er påmeldt til 50+ som ble avsluttet i helgen.
For åttende gang
Ingunn N. Frøyshov er leder for arrangementskomiteen og har vært med i den helt fra starten for åtte år siden.
Før det første stevnet, i 2006, arrangerte Pinsebevegelsen pensjonistseminarer, men man så behovet for å lage et mer fyldig program og få til et stevne over flere dager.
Mange forskjellige løsninger ble drøftet, og navnet Seniorstevne ble fremmet, men forkastet. I stedet kom det mer kortfattede «50+» - som i realiteten trekker vel så mange 60+.
- Vi vil skape en møteplass for en viktig og ressurssterk aldersgruppe, og vi trekker to generasjoner, i alderen 50 til 90 år, sier Frøyshov til Dagen. Mange er sågar godt under 50 år, men hun medgir at langt flere er over 60 enn de som akkurat har passert 50.
- «50+» er et annet begrep enn «senior», men de som liker denne stilen, kommer hit, sier Frøyshov.
Vil ha variasjon
- «Denne stilen»; hva er den typiske 50+-stilen?
- Det er ikke så mye lovsanger her. Vi synger kun gamle vekkelselssanger, sanger fra «Evangelietoner». Folk kommer hit for å synge med, ikke bare for å bli sunget for. Folk er lei av å synge «Vi priser deg, vi priser deg». Det blir for ensformig, sier 50+-leder Ingunn N. Frøyshov.
Hun legger til i neste setning at hun ikke vil kritisere noen, men at det er viktig å ta vare på pinsevennenes sangskatt, slik den kan gjenfinnes i bevegelsens sangbok, «Evangelietoner».
- Det er behov for variasjon?
- Yes, sier Frøyshov med ettertrykk og tar til orde for mer mangfold.
Forhenget borte
Og variasjonen og kontrasten til hjemlige møter må virke tiltrekkende på mange, for at oppslutningen har økt, er lett synlig for den som har vært på flere 50+-stevner. For hvert år er det kommet flere og flere.
- Det er plass til et par tusen mennesker i Hedmarkshallen. Tidligere delte vi av hallen med et forheng bak i salen slik at det ikke skulle se så tomt ut når de bakerste stolradene ikke var fylt opp, men de to siste årene har vi tatt ned forhenget uten at det gir noen følelse av at det ikke er ganske fullt i hallen, sier stevnesjefen til Dagen.
Og kapasiteten til ytterligere økning er der. Selve stevnet kan ta imot mange flere enn dem som kommer nå, men Hedmarktoppen har ikke overnattingskapasitet til alle. Der ligger begrensningen. Mange benytter seg i stedet av lokale hoteller og pensjonater.
- Det er ingen utbyggingsplaner på Hedmarktoppen?
- Da må vi bygge i høyden, sier Frøyshov med et smil.