Populært på påskeleir
Flere tusen barn og unge drar på leir i påsken. Gordon Bøe fra Varhaug på Jæren er en av mange frivillige som stiller opp som leder år etter år.
- En påske uten å være på leir stemmer ikke helt for meg. Jeg har deltatt så lenge at jeg også har hatt foreldrene til barna som nå kommer på leir, sier Gordon Bøe (44) til Dagen.
Han har vært leder på leir i Misjonssambandet i omkring 20 år, og de siste 10-15 årene har han hatt ansvar for en leir i palmehelgen. Denne helgen samler han omkring 60 barn fra andre til fjerde klasse på Holmavatn Ungdomssenter, som ligger noen kilometer fra hjemstedet.
Vi har hatt kontakt med Misjonssambandet, Normisjon og Misjonsselskapet for å finne ut hvor mange de har på leir i påsken. Det er vanskelig å angi et konkret tall, men et forsiktig anslag viser at mellom 3.000 og 4.000 barn og unge finner veien til ulike påskeleirer rundt i landet.
Tro på leirarbeid
- Hvorfor prioriterer du å dra på leir i påsken, Bøe?
- Fordi jeg har veldig tro på leirarbeidet. Det er bra at barna drar på leir, og her finner de et godt fellesskap og får høre om Jesus. Dette passer ekstra fint i påskehelgen, for da får vi høre om det sentrale i den kristne tro, svarer Gordon Bøe, som til daglig driver en Spar-butikk i hjembygda.
Han ble for noen år siden bitt av flått, og dette har medført at han fortsatt ikke er helt i form. Men det hindrer ikke at han stiller opp på leir.
- Det er viktig at deltagerne får en positiv opplevelse. Vår oppgave er å så Guds ord, for det har kraft i seg til å skape tro på Jesus, legger han til.
Litt skremmende
Gordon Bøe var selv på leir i oppveksten. På de første samlingene følte han seg liten og utrygg, og det var litt skremmende. Men etter hvert ble det mange leirer, og han så hva dette betydde.
- Mange sender barna sine på leir, til tross for at de ikke selv er kristne. Når barna er døpt, ønsker de fleste foresatte at barna skal få opplæring i kristendommen. Påsken er tid for slike arrangement, og barna får høre om Jesus, sier Bøe.
Han berømmer fasilitetene på Holmavatn Ungdomssenter. Her er det god mat, kjekke folk i personalet, og flott lagt opp med mulighet for en god del aktiviteter utendørs. Isen er fortsatt trygg på vannet like ved senteret. De satser også på sporleik, og fotball er alltid populært.
Spontane barn
Leirsjefen synes at barn fra andre til fjerde klasse er en flott gjeng å ha på leir.
- De er spontane, og fulle av liv. Dette fører til at de også blir trette når kvelden kommer, slik at vi slipper å gå oppe om natten for å holde øye med dem, smiler Gordon.
Det er totalt ti ledere på leiren, og stort sett går det greit å få med nok folk.
- Men jeg vil gjerne utfordre flere mødre til å melde seg som ledere, for disse er det mest vanskelig å få tak i. Mødrene har uerstattelige og unike evner, sier han.
Som leirsjef har han ei sentral oppgave med å få lederteamet til å dra i lag, og ikke minst skape trygghet.
Kontakt med voksne
- Hvordan har barna forandret seg i løpet av de siste 10-15 årene?
- Det er fortsatt lett å samle dem til leir, selv om barna i dag har stadig flere tilbud. Men det er viktig at foreldrene puffer dem avsted. Jeg ser i dag større behov for kontakt med voksne enn tidligere, og det er flere som vokser opp i komplekse familieforhold. Vi får også mer respons fra barna i dag enn tidligere, svarer Gordon Bøe.
Han legger til at selv om budskapet er det samme, så brukes det noen flere virkemidler enn før til å formidle evangeliet. Dette gjør det lettere for barna å få tak i innholdet.