JERUSALEM: Israels hovedstad er et av få steder der Leif Magne Helgesens får delta på gudstjeneste i en ekte kirke. Forløserkirken (i bakgrunnnen) er hjem til arabiske, tyske, danske og engelskspråklige lutheranere.

Prest med 140 reisedager i året

Sognet til Leif Magne Helgesen strekker seg fra Middelhavet i vest til Indonesia og Kambodsja i øst.

Publisert Sist oppdatert

Ambulerende sjømannsprester er på plass året rundt i alle verdensdeler for å ta vare på nordmenn der det ikke finnes sjømannskirke.

Leif Magne Helgesen har et av de største sognene. Det strekker seg over flere tidssoner i Midtøsten og Sør-Asia og byr på svært varierende arbeidsoppgaver og utfordringer.

– I løpet av de siste ukene har jeg talt til en rundt 150 norske studenter i Bali, men også hatt samtaler med enkeltpersoner og møtt mindre grupper nordmenn i ulike land, sier Helgesen når han møter Dagen i Jerusalems gamleby.

Her har han deltatt på felles dansk-norsk gudstjeneste i den lutherske Forløserkirken.

– Da jeg var her i fjor oppdaget jeg at det finnes en egen dansk menighet i Jerusalem. Jeg tok kontakt med den danske presten og spurte om de var interessert i å gjøre noe sammen med oss, og slik ble det hele til, sier Helgesen.

FELLES GUDSTJENESTE: I Jerusalem talte sjømannsprest Leif Magne Helgesen til nordmenn og dansker som var samlet til felles gudstjeneste i Forløserkirken.

Talen var på norsk, liturgi og salmer på dansk, og til kirkekaffen ble det servert smørbukk-karameller og vafler med brunost.

– Lokalitetene varierer veldig fra land til land og faktisk er det svært sjelden jeg får tale i et kirkebygg slik som her. På Filippinene kan min kollega Stein Vangen annonsere en gudstjeneste på en bar eller en kafé, mens vi må være mer forsiktig i de muslimske landene som jeg ofte besøker. Her kan en gudstjeneste utgjøre en sikkerhetsrisiko, og vi ønsker heller ikke å provosere, sier Helgesen.

Noen steder legger man en «norsk samling» til et hotell og da går det som regel bra å inkludere både bønn, velsignelse og salmesang.

Enorme ødeleggelser

Helgesen har en del erfaring fra konfliktområder. I to perioder var han stasjonert på Vestbredden i regi av Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram, noe som resulterte i den svært israelkritiske boken «Fra Vestbredden».

På begynnelsen av 2000-tallet var han stedlig representant for Kirkens Nødjelp på Balkan og var vitne til tragiske følger av de mange krigshandlingene, blant annet i Kosovo.

– Men jeg var likevel ikke forberedt på de enorme ødeleggelsene jeg fikk se da jeg nylig besøkte Syria. Gamlebyen i Damaskus er fortsatt intakt, men like utenfor ligger store boligområder fullstendig i ruiner. det er ikke bare bygninger som er ødelagt, men folket bærer på store traumer som det vil ta lang tid å lege, sier han.

Det er ikke mange nordmenn i Syria nå, men Helgesen møtte tre av dem på en restaurant i hovedstaden – en representant fra den norske ambassaden og to nordmenn som jobber for frivillige organisasjoner.

– Jeg fikk også møte flere kirkeledere. En del av jobben min er å være med på å se den kristne minoritetsbefolkningen og støtte dem i en situasjon der mange av medlemmene flykter til Vesten, sier han.

Sjelesorg

Før Helgesen dro ut i den store verden, var han i tolv år prest i det lille norske samfunnet på Svalbard. Han er erkjenner at prestekarrieren hans har hatt store spenn.

– Det jeg savner mest fra svalbardtiden er å ha en kirkebygning der jeg kunne invitere mennesker inn til gudstjenester og der jeg kunne kommunisere det vi tror på – evangeliet om den levende Kristus, sier sjømannspresten.

I tidligere jobber har han også hatt et kollegialt fellesskap, men nå reiser han stort sett alene.

– Det kan føles ensomt, men det ligger også en kraft i det på reise alene. Dersom jeg hadde hatt med meg et team, er det fare for at vi hadde hatt nok med oss selv, sier han.

Møtet med mennesker under fire øyne er det han finner mest givende med prestejobben.

– Noen ønsker bare å snakke om vær og vind, mens andre opplever problemer i ekteskapet eller i jobbsammenheng. For noen er kulturelle forskjeller i utlandet en utfordring, mens andre synes dette er berikende. Mange av dem jeg snakket med i fjor ønsker ny kontakt i år, og slik bygger vi relasjnoner, sier han.

I flere av landene Helgesen besøker, soner nordmenn lange fengselstraffer, ofte under tøffe forhold.

– Når jeg skal besøke nordmenn i utenlandske fengsler, setter jeg som regel av en hel dag. Disse besøkene er blant mine mest meningsfulle oppgaver, sier han.

Julegudstjenester

140 dager i året er Helgesen på reisefot, men oktober skal i stor grad tilbringes på hjemmebasen i Stavanger. Her skal han forberede en av årets viktigste begivenheter, nemlig den årlige juleturnéen med besøk til de fleste landene og møtepunktene i sognet hans.

For at flest mulig nordmenn i utlandet skal få ta del i julesamlinger, starter denne allerede 1. november et sted i Asia og ender i Ukraina i selve julen.

Ambulerende sjømannsprester

Sjømannskirken har for tiden åtte prester som betjener nordmenn i land der det ikke er en egen sjølmannskirke.

Prestene kan tilby gudstjeneste eller familiesamling når de kommer på besøk. Men også en samtale under fire øyne.

Kriseberedskap er en viktig del av Sjømannskirkens virksomhet. Dersom ulykken skulle ramme, har Sjømannskirkens prester spesialkompetanse på kriseberedskap og omsorg.

Powered by Labrador CMS