EKTESKAP: Dronning Elisabeth og prins Phillip sammen på en hagefest i Paris. Foto: Owen Humphreys / NTB

Prins Phillip er død: – Han var en engasjert kirkegjenger

Hertugen av Edinburgh, prins Philip, døde i dag 99 år gammel. Slik huskes han av kirkeledere.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kom nyheten om at Hertugen av Edinburgh, prins Philip er død. I over 70 år har han stått ved dronning Elizabeths side, og gjennomført flere tusen oppdrag på vegne av det britiske kongehuset.

Tidligere sjømannsprest i London Torbjørn Holt sier det var trist å høre om prinsens bortgang.

– Det var forventet siden han har vært syk i en lengre periode, men det er alltid vemodig med en bortgang. Spesielt for en person som har hatt en tydelig internasjonal rolle så lenge, sier han.

Holt sier ikke mye er kjent om Prins Phillips kristne tro.

– Han kom fra en gresk-kongelig sammenheng og er derfor døpt gresk-ortodoks. Men jeg vet ikke hvor mye kristen oppdragelse han hadde da hans barndom og ungdom var preget av et krevende familieliv, sier han.

Konverterte

Prins Phillip giftet seg med dronning Elizabeth av Storbritannia i 1947 konverterte han til Den anglikanske kirke, som er statskirken i Storbritannia.

– Han var en engasjert kirkegjenger og har gått ukentlig til gudstjeneste mer eller mindre hele sitt liv. Han har nok ikke uttalt seg offentlig om sin tro, men han var generelt en engasjert mann og sto vel for en type kristendom. Det er vanskelig å vite for et medlem av kongefamilien hvor mye som er plikt og tradisjon, og hvor mye som er personlig engasjement. Det vet nok bare de som kjente han, sier Holt.

Prins Phillips kristne tro var tema i den britiske kongehus-serien «The Crown». I en episode om St George's House i Windsor Castle.

– Det var et konferansesenter som ble etablert på slottet, hvor folk fra ulike deler av samfunnslivet deltok på en konferanse hvor man diskuterte kristen tro, samfunn, politikk og andre aktuelle spørsmål. Prins Phillip var en aktiv støttespiller av prosjektet, sier Holt.

– En epoke som dør

Nåværende sjømannsprest i London, Dag Magnus Hopstock Havgar, sier prinsens død markerer slutten av en epoke.

– Det er like mye en epoke som dør som en individuell person. Jeg tror det berører mange, ikke minst den eldre delen av befolkningen. Mitt inntrykk er at folk synes dette er veldig vemodig, sier han.

I London er det fortsatt svært strenge koronarestriksjoner som gjør at folk ikke kan komme sammen eller legge blomster foran slottet, slik de hadde gjort under normale omstendigheter.

– Det preger folk. Selv om Prins Phillip hadde rykte på seg for å være en tøffing og en usentimental type, hadde folk svært mye respekt for ham. Det har vært mye omsorg og medfølelse for dronningen, som har mistet sin støtte og mannen hun har vært gift med i over 70 år.

Han sier det alltid har vært dronningen som har vært mest åpen om sin kristne tro av de to.

– I sine taler til folket refererer hun alltid Jesus, Jesu betydning, nestekjærlighet og omsorg på en åpen måte. Prins Phillip har aldri uttrykt noe sånt, men hun har beskrevet han gjentatte ganger som sin klippe. De holdt sammen i tykt og tynt i 73 år.

Flagger på halv stang

Havgar sier sjømannskirken vil markere prinsens bortgang under sin digitale gudstjeneste på søndag. De flagger også på halv stang i likhet med blant annet den norske ambassaden og Det kongelige slott i Oslo.

Tidligere fredag utrykte Det norske kongehuset stor sorg over Prins Phillips bortgang.

– Kongehuset har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Hertugen av Edinburgh er gått bort. Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier kong Harald i en uttalelse fra kongehuset.

I forbindelse med dødsfallet flagges det på halv stang fra Slottsbalkongen fredag. Det vil det også bli på begravelsesdagen.

Modernisere monarkiet

Førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk, Erik Mustad, sier kirken har blitt en mindre og mindre del av det britiske kongehuset de siste årene.

– Kongefamilien har fortsatt å opprettholde tradisjoner som jule- og påskegudstjenester og medlemmer av kongefamilien viser seg ofte i forbindelse med kirkebesøk. Som institusjon har Den anglikanske kirke alltid vært viktig for monarkiet, spesielt når de kommer til bryllup og begravelser. Men landet og det britiske folk , med unntak av Nord-Irland, er blitt sekulært, sier Mustad.

Han beskriver Prins Phillip som veldig tro til rollen sin.

– Han var opptatt av gamle tradisjoner i kirken, samtidig som han var i stand til å modernisere monarkiet innenfra. Han hadde en viktig rolle og kommunikasjon mellom det britiske folk og dronningen. Han støtten dronningen samtidig som han har dyttet monarkiet i riktig retning, så det gikk i takt med ønskene til folket.

Var syk

Prins Phillip frasa seg sine offisielle oppgaver, i en alder av 95, og var syk i månedene før han gikk bort.

– Da han frasa seg sine oppgaver hadde han vært på over 20.000 oppdrag verden over, så han har vært en vanvittig ressurs for det britiske monarkiet og Storbrittania. Selv om vi vet at det har vært vanskelig til tider og hans popularitet har gått opp og ned.

Powered by Labrador CMS