Redaktør har vondt av Den norske kirke
KIRKEMØTET, Kristiansand: Frank Rossavik synes det er dumt at Den norske kirke skal bruke så store ressurser på å diskutere «en så liten sak» som homofilt samliv.
På pressefløyen bakerst i salen på Ernst hotell i Kristiansand sitter Frank Rossavik, politisk redaktør i Bergens Tidende. Han spår at Kirkemøtet i år vedtar forbønn for likekjønnede ekteskap som er inngått borgerlig.
- Jeg har en følelse av at mindretallet i Kirkerådet har en sjanse til å vinne frem, sier han.
Rossavik inngikk selv homofilt partnerskap en måned før den kjønnsnøytrale ekteskapsloven trådte i kraft i 2009.
- Det var med overlegg. Jeg ser ikke behov for å etterligne alle heterofile institusjoner, men andre homofile vil kunne se annerledes på dette, sier han.
- Vigsel kommer
Redaktøren ser forbønnsliturgi som et stort skritt i retning av en full anerkjennelse av homofile ekteskap.
- Hvis det blir vedtatt nå vil jeg tro at vigsel også kommer i løpet av noen år. Da har skansen falt.
Rossavik mener det er forskjell på å tolerere at enkeltprester gir forbønn og å vedta en offisiell liturgi på vegne av Den norske kirke.
For ham personlig er ikke vigselsliturgi for likekjønnede viktig.
- Men det er åpenbart viktig for folk i kirken.
- Legitime syn
BT-redaktøren påpeker at det på begge sider er legitime syn som forsvarer ulike ståsteder.
- De reaksjonære ønsker å stå på det de mener er Bibelens ord. De liberale har vanskelig for å jobbe i kirken om den ikke kan omfavne alle, også homofile.
Frank Rossavik har vondt av Den norske kirke.
- Mesteparten av de siste 30 årene har gått med til å diskutere i hvilken grad homofile skal ha rettigheter og hvilke rettigheter de skal ha, sier han.
Han synes det er dumt at kirken skal bruke så store ressurser på å diskutere «en så liten sak».
- Hvis Den norske kirke er så opptatt av å bevare ekteskapets stilling og arbeide for mer stabilitet og troskap i parforhold, bør de være mer opptatt av skilsmissetallene enn å mase om homofile som vil inn.
- Grådighet
Redaktøren foreslår saker som han synes kirken burde bruke mer tid på.
- Grådighet blant næringslivsledere og situasjonen for fattige i verden er eksempler. Når hele offentligheten opplever at kirken kun er opptatt av homosaken er det et større problem for kirken enn det er for de homofile, sier han.
Rossavik ser ingen ting som tilsier at årets Kirkemøte vil avslutte diskusjonen.
- Det vil sikkert vare i minst ti år til, fordi selv om ekteskap skulle bli vedtatt om noen år, så vil det gå en lang periode der et mindretall vil presse på for å få omkamper, spår han.