Registrerer overgrep mot palestinere
Kirkens Nødhjelp sender hvert år 16 nordmenn til De palestinske områdene for å overvåke behandlingen palestinere får av de israelske myndighetene.
Fire ganger i året drar fire nordmenn til Israel for å være med i Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram, kalt EAPPI. I tre måneder er de utplassert på utsatte steder på Vestbredden for å støtte og hjelpe palestinerne mot overgrep og trakassering fra israelsk side. Deltakerne kommer fra rundt 25 land, og følger med på hva som skjer på sju lokaliteter: To områder i det østlige Jerusalem, i Betlehem, Hebron, Janoun, Jayyous/Tulkarem og South Hebron Hills.
- Vi velger ikke side i konflikten, sier Liv Snesrud, norsk koordinatoren for ledsagerprogrammet
- Det kom et rop om hjelp fra kirkene i Jerusalem under Den andre intifadaen fordi de opplevde situasjonen så krevende. Dermed opprettet Kirkenes Verdensråd i Genève dette ledsagerprogrammet i 2002. Ideen er at vi skal være et beskyttende nærvær for palestinerne i de palestinske områdene, sier Snesrud.
Det innebærer at ledsagerne står tidlig opp for å se hva som skjer på enkelte utsatte sjekkpunkt og ved såkalte «jordbruksporter» som palestinske bønder må gjennom for å komme til jordene sine. Det de ser blir rapportert til FN.
- Ledsagerneser situasjonen, teller mennesker og ser til at folk kommer seg gjennom disse punktene. Av og til oppstår det spenninger mellom israelsk sikkerhetspersonell og palestinerne, og da kan ledsagerne bistå så langt de kan. Det kan være ganske krevende, sier Snesrud.
Ofte dreier det seg om personer som trenger humanitær hjelp, noen må til lege, og av og til kommer det fødende kvinner som får hjelp. Snesrud forteller om riving av hus i områder som ledsagerne overvåker. Noen steder hjelper de barn, unge og lærere til og fra skolen.
- Aggressive bosettere og militære kan skape problemer for skolebarn, og de føler seg tryggere når vi er sammen med dem. Da holder også bosetterne seg vekke, og skolebarn er mindre utsatt for ransaking av militære.
Snesrudsier de ikke velger side i konflikten, men har et klart humanitært mandat.
- Vi er ikke pro palestinerne eller pro Israel, men pro fred og menneskeretter. Vi skal fremme respekt for internasjonale humanitære regler og menneskeretter, sier hun.
I en artikkel i Dagen 28. april peker Jitzhak Santis i NGO Monitor på at Kirkens Nødhjelp er en av mange vestlige kirkelige organisasjoner som støtter israelske og palestinske organisasjoner som motarbeider Israel og støtter den verdensomspennende BDS-kampanjen mot landet. BDS står for boikott, nedinvesteringer (divestment) og sanksjoner. NGO Monitor er en anerkjent fri organisasjon som overvåker og analyserer hjelpeorganisasjoners aktiviteter for å fremme menneskeretter og humanitære idealer. I NGO Monitors rådgivende organ sitter fredsprisvinner Elie Wiesel.
Liv Snesrud hevder den israelske okkupasjonen er skadelig for begge sider i konflikten, men mener konsekvensene er tøffere for palestinerne enn for israelerne.
- Vi ønsker en slutt på israelsk okkupasjon av palestinske områder. Slik de demokratiske lover og regler fungerer i Israel, gjelder de mest for israelerne og mindre for palestinerne. Israel bruker makt mot palestinsk befolkning og landsbyer på en uproporsjonal voldsom måte slik at det palestinske samfunnet blir skadelidende. Palestinerne frarøves rettigheter til å leve et fritt liv, sier Snesrud.
- Betyr det at Kirkens Nødhjelp også driver politisk arbeid mot Israel?
- Jeg kan ikke nekte for at det blir politikk av dette, og at vi reiser spørsmål internasjonalt om Israels behandling av palestinerne. Men utviklingsarbeid og arbeid for menneskerettene har en politisk dimensjon i seg, sier Snesrud.
- Går Kirkens Nødhjelp inn for boikott av israelske varer produsert på Vestbredden?
- Kirkens Nødhjelp støtter ikke full boikott av Israel. Men når situasjonen er slik at palestinerne ikke kan skape sitt eget levebrød, da er det ikke slik det skal være. Det er ikke bra at de mister jorda og må ta seg arbeid andre steder, som for eksempel i bosettingene, sier Snesrud.
Kirkens Nødhjelp koordinerer det norske ledsagerprogrammet på vegne av Mellomkirkelig Råd, Norges Kristne Råd og KFUK/KFUM, og er fullt og helt finansiert av Det norske utenriksdepartementet. Internasjonalt kalles programmet EAPPI og ligger under Kirkenes Verdensråd.
DAGEN