Rektor: – Nå vil vi ha flere misjonær-kandidater
Flytting og radikal omlegging av skoledriften gjør at Gå Ut Senteret går med overskudd.
Den tradisjonsrike misjonsskolen Gå Ut Senteret ser ut til å være over den økonomiske kneiken.
En utredning i 2014 konkluderte med at skolen, som på den tiden holdt til i Hurdal, måtte ha et gjennomsnittlig elevtall på over 60 studenter for at driften skulle være i balanse. Det hadde ikke skjedd siden skoleåret 2001/2002.
Tvert i mot hadde skolen opplevd synkende studenttall år etter år, noe som førte til at driftskostnadene langt overskred inntektene, og nedlegging fremstod som et reelt alternativ.
– Vi sto flere ganger i fare for å miste en viktig institusjon for utrustning til kristen tjeneste, sier rektor Ørjan Tinnen i en pressemelding.
– Tomme internatrom
Etter over 30 års drift på Østlandet ble det tatt et radikalt grep: Gå Ut Senteret ble flyttet til Trondheim der skolen ble organisert på en annen måte.
Mens det var skoleinternat på Hurdal, har Gå Ut Senteret nå en samarbeidsavtale med Trondheim vandrerhjem der studentene bor i fellesskap. I stedet for å eie, leier Gå Ut Senteret lokaler.
– Dette gjør at skolen ikke lenger har kostnader knyttet til tomme internatrom. Vi har ikke storkjøkken, vaktmester, kokk, traktor og store vedlikeholdsoppgaver som følger med det å eie egen eiendom, forklarer Tinnen i pressemeldingen.
Det er Normisjon som har dekket underskuddene frem til det gode resultatet i 2020, som ifølge pressemeldingen er på 600.000.
Dagen presiserer at det midlertidige regnskapet ikke er blitt gjort tilgjengelig for avisen.
– Det blir ikke godkjent av styret før i april, sier rektor.
48 studenter
I 2019 fikk skolen godkjent sine reviderte læreplaner. Også det har hatt en positiv økonomisk effekt ved at Gå Ut Senteret fra skoleåret 2019/2020 har fått 20.000 kroner mer per student i statsstøtte.
Det gir et ikke ubetydelig tilskudd til kassen på 680.000 kroner.
«Bare Bibel», skolens nyeste tilbud, gir skolen flere bein å stå på.
Til tross for koronapandemien har det vært 48 studenter på de tre linjetilbudene ved skolen, Bare Bibel, Global disippel og Faith in Action.
I år er alle studentene i praksis i Norge, men rektor håper å kunne tilby plass på utenlandsteam neste skoleår, om vaksineringen går etter planen.
– Mellomstor skole
Skolen kaster seg nå over nye mål:
– Vi må erkjenne at det fortsatt er mye å jobbe med. Studenttallet har variert mer enn vi hadde sett for oss, de ordinære gaveinntektene har gått noe ned, og vi ønsker at flere misjonærer skal få sin forberedelse ved skolen, sier Tinnen.
Det siste håper han at programmet «Tjeneste og ledelse», som starter til høsten, skal gjøre noe med.
Rektoren tror det er en del tilfeldigheter som påvirker elevtilfanget. Han forteller at skolen gjorde en grundig evaluering for to år siden om alle detaljer fra annonsering til kontakt med søkere og inntaksprosess, men fant likevel ingen klare svar på variasjonene i søkertall.
– Vi er en mellomstor bibelskole i norsk sammenheng. Hvilke skoler ungdommer snakker om i sine miljøer vil ha betydning for om de velger oss, sier Tinnen til Dagen.
– Arbeidsgiver tar kontakt
Skolen er nå i kontakt med både aktuelle deltagere, menigheter og organisasjoner med tanke på kandidater til Tjeneste- og ledelseprogrammet.
– Noen søker direkte og kan bli plassert i en tjeneste, men like aktuelt er det at arbeidsgiver allerede har funnet den ansatte og deretter tar kontakt med skolen, forteller rektoren.
Tinnen har tro på at omarbeiding av misjonærkurset kan gi flere norske misjonærer i årene som kommer.
– Det har vært rammebetingelser for organisasjonene som har blitt for omfattende og kostbare. Jeg har forventninger til at det nye tilbudet vil gjøre det økonomisk mulig for mange menigheter og organisasjoner å tilby en misjonærforberedelse.
Misjonærer til Bangladesh
Tore Bjørsvik, internasjonal leder i Normisjon, sier til Dagen at de nå søker aktivt etter misjonærer til Bangladesh som de skal sende på linjen for tjeneste og ledelse til høsten.
– Det er snakk om en misjonærenhet og en til to ettåringer, orienterer han.
Bjørsvik forteller at volontører som er over 22 år og har relevant internasjonal erfaring også vil bli anbefalt å bruke tjeneste og ledelseslinjen i Trondheim som ramme for sin tjeneste i utlandet.
Volontørene vil betale dette selv.
– Det fine med opplegget er at en kan gjøre volontørtjeneste innen rammen av et studietilbud som utløser både stipend og lån. Vi håper både skolene og regionene våre vil bruke studietilbudet på Gå Ut Senteret og den tilsvarende linjen på Bibelskolen i Grimstad for volontører, sier han.