Samler inn titusener til internat-rettssak

Støttespillere har samlet inn over 45.000 kroner til saksomkostninger for tidligere misjonærbarn som gikk til rettssak etter overgrep og omsorgssvikt på internatskole.

Publisert Sist oppdatert

Før hel­gen var det kom­met inn over 45.000 kro­ner til kvin­nen i 30-åre­ne som gikk til er­stat­nings­søks­mål etter tapt barn­dom på in­ter­nat­sko­le på Tai­wan. Hun tapte saken og har anket til lag­manns­ret­ten.

- 45.000 kro­ner er en vel­dig god be­gyn­nel­se, men det trengs vel­dig mye mer. Saks­om­kost­nin­ge­ne er på flere hund­re tusen bare fra ting­ret­ten, sier Berit Dahl, en av ini­tia­tiv­ta­ger­ne til inn­sam­lings­ak­sjo­nen.

Dahl voks­te selv opp som mi­sjo­nær­barn på Ma­da­gas­kar. Da hun hørte om retts­sa­ken i Stav­an­ger ting­rett og at kvin­nen ble dømt til å be­ta­le egne saks­om­kost­nin­ger og halv­par­ten av sak­kyn­dig, tok hun sam­men med Grete Sa­lo­mon­sen Hynne­kleiv ini­tia­tiv til en inn­sam­lings­ak­sjon for å dekke kvin­nes ut­gif­ter. Hynne­kleiv er mi­sjo­nær­barn fra Japan og fulg­te retts­sa­ken i Stav­an­ger i sep­tem­ber.

Ak­sjo­nen er kalt «Si­riak­sjo­nen» etter at de om­ta­ler kvin­nen som «Siri».

«Skal ikke stå alene»

- Hun er den aller førs­te som har gått til sak. Uten at man tar stil­ling til inn­hol­det i dom­men, er det ikke vans­ke­lig å se at ut­fal­let er ute av pro­por­sjon når hun som pri­vat­per­son må svare for store saks­om­kost­nin­ger som to store or­ga­ni­sa­sjo­ner kan dele på. En slik inn­sam­lings­ak­sjon er ikke å gå imot mi­sjo­nen, men å se det uri­me­li­ge i dette, sier Dahl.

På nett­si­de­ne si­riak­sjo­nen.com skri­ver de at «Hun skal ikke stå alene om å være den førs­te som går til sak, eller stå alene om ut­gif­te­ne til en sak som gjel­der mange».

Gi­ver­ne er en sam­men­satt grup­pe av tid­li­ge­re mi­sjo­nær­barn, per­soner som er en­ga­sjert i mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner og gi­ve­re som Dahl og Hynne­kleiv ikke kjen­ner.

- Det er mange gi­ve­re som bi­drar med store og mind­re beløp. Det er kjempe­fint. Noen har an­led­ning til å gi mye, andre mind­re sum­mer, sier Dahl.

Store sum­mer

Hvis kvin­nen taper også i lag­manns­ret­ten, kan hun ri­si­ke­re å bli idømt mot­par­tens saks­om­kost­nin­ger også fra ting­ret­ten.

Ting­ret­ten kom under tvil frem til at hver av par­te­ne skul­le dekke egne om­kost­nin­ger på grunn av at saken er av stor vel­ferds­mes­sig be­tyd­ning for kvin­nen.

Ret­ten viser også til at det ikke er klare og en­ty­di­ge ram­mer om hvor langt ar­beids­gi­ver­an­sva­ret strek­ker seg i for­hold til an­sat­tes for­sett­li­ge hand­lin­ger. At saken har bydd på tvil er et ele­ment som kan leg­ges til grunn når ret­ten vel­ger å ikke idøm­me den ta­pen­de part saks­om­kost­nin­ger.

Ut­gif­te­ne til retts­opp­nevnt sak­kyn­dig ble delt likt mel­lom sak­sø­ker og de sak­søk­te or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne.

Kvin­nens saks­om­kost­nin­ger fra ting­ret­ten skal være på an­slags­vis en halv mil­lion kro­ner. Mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne har ikke øns­ket å oppgi hvor store saks­om­kost­nin­ger de har hatt.

- Men det er på det rene at de er be­ty­de­li­ge, sa mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­nes ad­vo­kat Chris­ti­an Lun­din til Dagen da det ble kjent at kvin­nen anket.

DAGEN

Misjonærbarnrettssak

En kvinne som var misjonærbarn på Taiwan på 80-tallet gikk til erstatningssøksmål mot Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Hun stevnet dem for overgrep og omsorgssvikt på internatet og måten overgrepet ble håndtert på da det ble kjent i 1992. Organisasjonene erkjenner et moralsk ansvar, men avviser et juridisk ansvar.

Saken gikk i Stavanger tingrett 10.-13. september. Kvinnen tapte på alle punkt.

Kvinnen har anket til Gulating lagmannsrett.

Powered by Labrador CMS