Samler inn titusener til internat-rettssak
Støttespillere har samlet inn over 45.000 kroner til saksomkostninger for tidligere misjonærbarn som gikk til rettssak etter overgrep og omsorgssvikt på internatskole.
Før helgen var det kommet inn over 45.000 kroner til kvinnen i 30-årene som gikk til erstatningssøksmål etter tapt barndom på internatskole på Taiwan. Hun tapte saken og har anket til lagmannsretten.
- 45.000 kroner er en veldig god begynnelse, men det trengs veldig mye mer. Saksomkostningene er på flere hundre tusen bare fra tingretten, sier Berit Dahl, en av initiativtagerne til innsamlingsaksjonen.
Dahl vokste selv opp som misjonærbarn på Madagaskar. Da hun hørte om rettssaken i Stavanger tingrett og at kvinnen ble dømt til å betale egne saksomkostninger og halvparten av sakkyndig, tok hun sammen med Grete Salomonsen Hynnekleiv initiativ til en innsamlingsaksjon for å dekke kvinnes utgifter. Hynnekleiv er misjonærbarn fra Japan og fulgte rettssaken i Stavanger i september.
Aksjonen er kalt «Siriaksjonen» etter at de omtaler kvinnen som «Siri».
«Skal ikke stå alene»
- Hun er den aller første som har gått til sak. Uten at man tar stilling til innholdet i dommen, er det ikke vanskelig å se at utfallet er ute av proporsjon når hun som privatperson må svare for store saksomkostninger som to store organisasjoner kan dele på. En slik innsamlingsaksjon er ikke å gå imot misjonen, men å se det urimelige i dette, sier Dahl.
På nettsidene siriaksjonen.com skriver de at «Hun skal ikke stå alene om å være den første som går til sak, eller stå alene om utgiftene til en sak som gjelder mange».
Giverne er en sammensatt gruppe av tidligere misjonærbarn, personer som er engasjert i misjonsorganisasjoner og givere som Dahl og Hynnekleiv ikke kjenner.
- Det er mange givere som bidrar med store og mindre beløp. Det er kjempefint. Noen har anledning til å gi mye, andre mindre summer, sier Dahl.
Store summer
Hvis kvinnen taper også i lagmannsretten, kan hun risikere å bli idømt motpartens saksomkostninger også fra tingretten.
Tingretten kom under tvil frem til at hver av partene skulle dekke egne omkostninger på grunn av at saken er av stor velferdsmessig betydning for kvinnen.
Retten viser også til at det ikke er klare og entydige rammer om hvor langt arbeidsgiveransvaret strekker seg i forhold til ansattes forsettlige handlinger. At saken har bydd på tvil er et element som kan legges til grunn når retten velger å ikke idømme den tapende part saksomkostninger.
Utgiftene til rettsoppnevnt sakkyndig ble delt likt mellom saksøker og de saksøkte organisasjonene.
Kvinnens saksomkostninger fra tingretten skal være på anslagsvis en halv million kroner. Misjonsorganisasjonene har ikke ønsket å oppgi hvor store saksomkostninger de har hatt.
- Men det er på det rene at de er betydelige, sa misjonsorganisasjonenes advokat Christian Lundin til Dagen da det ble kjent at kvinnen anket.
DAGEN