Sår tvil om frigivelse av Meriam
Sudanske myndigheter sier det ikke er noen automatikk i at Meriam Ibrahim blir satt fri. Heller ikke advokaten fester lit til beskjeden fra domstolen.
- Enkelte medier har trukket al-Azraq sine uttalelser for langt, sier Sudans utenriksdepartement i en pressemelding. Det er avisen Sudan Tribune som melder dette.
Søndag kom nyheten om at dødsdømte Meriam Yahya Ibrahim Ishag (27) skulle settes fri fra fengsel i Sudan.
- Kvinnen vil bli løslatt i løpet av noen dager i tråd med juridiske prosedyrer som vil bli foretatt av domstolene og justisdepartementet, sier Abdullah al-Azraq i utenriksdepartementet lørdag.
- Hun vil ikke bli henrettet. Det er jeg helt sikker på, sa han videre til Sudan Tribune.
Meriam har muslimsk far, men det er den kristne moren som har oppdratt henne. Likevel regnes hun som muslim etter landets lover. Hennes «konvertering» førte til at hun ble dømt til døden ved henging 15. mai av en domstol i Khartoum. I tillegg er hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.
Reversere
Nå moderer «noen høyere oppe i systemet» al-Azraq sin uttalelser.
- Det som er skjedd er at advokatene til Meriam har anket saken til en høyere rettsinstans. Får hun medhold der, vil hun bli satt fri, skriver de i pressemeldingen.
De legger til at de som myndighet ikke legger seg borti domstolene, som er en egen og fri statsmakt. Videre sier de at de fullt og helt stoler på domstolene og at disse kommer med en rett dom.
Skeptisk
Også Meriams advokat stilte seg tvilende til den plutselige benådningen. Ikke minst grunnet presset som sudanske myndigheter har vært utsatt for.
- Dette er en uttalelse for å stilne internasjonal media, sier Elshareef Ali Mohammed til avisen.
- Det er slik sudanske myndigheter holder på. Vi tror ikke på noen frifinnelse før hun vandrer ut av fengselet.
Advokaten sier han fikk høre at al-Azraq var i London da han kom med beskjeden om frifinnelse.
- Hvis Meriam skulle settes fri, ville en slik beskjed komme fra domstolen, ikke fra utenriksdepartementet. Men det viser at vår kampanje for Meriam skaper bølger. Vi må bare holde presset oppe.
Press fra nord
Internasjonalt har både menneskerettighetsorganisasjoner, presse og myndigheter engasjert seg i saken til Meriam. Samt at tusenvis har underskrevet protestbrev.
Afrikaminister i britisk UD, Mark Simmonds, sier til The Guardian at de vil holde fortsette arbeidet mot sudanske myndigheter.
- Vi putter intenst press på dem, for å sikre at Meriam blir satt fri. Forhåpentligvis vil det internasjonale presset virke.
200.000 mennesker har skrevet under på Amnesty International sin kampanje for Meriam. En annen kampanje, drevet av change.org, har i skrivende stund fått mer enn 750.000 underskrifter.
Amnesty i Norge har samlet inn mer enn 70.000 underskrifter.
Dagen