Satt inne ett år fordi han ba til Gud
Kim Hak Song satt i fengsel i Nord-Korea. Nå tar han bladet fra munnen.
Da Kim Hak Song skulle ta toget fra en jernbanestasjon i Nord-Koreas hovedstad, Pyongyang, til hjemlandet Kina i fjor, ble han stoppet av medlemmer av den nordkoreanske sikkerhetstjenesten.
– Jeg ante ikke hva jeg kunne ha gjort galt, sa Hak Song i forrige uke, da han forkynte i menigheten Oriental Mission Church, øst i California i USA.
«Fientlige handlinger»
Song Jobbet da ved det vitenskapelige og teknologiske universitetet i den nordkoreanske hovedstaden hvor flere velstående nordkoreanere studerer. Samme universitet ble grunnlagt av evangelikale kristne.
Her jobbet også Tony Kim, en annen fange som ble arrestert kort tid før Hak Song, og sluppet ut samtidig som han.
Song ble pågrepet, mistenkt for å ha utført «fientlige handlinger», rettet mot det nordkoreanske regimet. Men hva ble han mistenkt for?
Da Hak Song, som har koreanske foreldre og er født i Kina, spurte de som pågrep ham hva han hadde gjort galt, fikk han et uventet svar. Ugjerningen var at han ba til Gud.
– Jeg trodde at bønn var helt normalt, men myndighetene i Nord-Korea var av en annen oppfatning, sier han.
E-posten
Midt på 90-tallet kom Hak Song til USA for å studere og fikk noen år senere amerikansk statsborgerskap. Under studietiden fattet han interesse for den vanskeligstilte situasjonen for innbyggerne i Nord-Korea.
Etter at han gjorde seg ferdig med studiene vendte han tilbake til Kina. Der begynte han å studere landbruk og flyttet siden til den nord-koreanske hovedstaden. Her jobbet han på en gård, drevet av universitetet i byen, frem til han ble arrestert i fjor.
Lørdag sa Hak Song at han dro til Kina med økonomisk støtte og velsignelse fra menigheten Orient Mission, men han våget seg inn i Nord-Korea uten først å diskutere det med menighetens medlemmer, sa han fra talerstolen.
Da menigheten fant ut at Hak Song hadde flyttet til Nord-Korea, sa menighetens pastor, Peter Joo:
– Vi ba for hans trygghet, fordi vi vet hva som foregår i Nord-Korea.
I ettertid har Hak Song nektet for å ha brutt nordkoreanske religionslover, men sikkerhetstjenesten som pågrep ham viste til en e-post han hadde sendt til menigheten sin i USA. Der ba han dem om å be for det nordkoreanske folket. Sikkerhetstjenesten hadde også beviser på at Hak Song hadde ledet morgenbønn i en bønnegruppe i landet.
Diplomatisk opptrapping
Ifølge en fersk rapport fra utenriksdepartementet i USA, «International Religious Report», kommer det frem at Nord-Korea holder opp mot 120.000 politiske fanger. Over 1300 av disse er siktet for religiøse lovbrudd.
Omtrent en måned etter arrestasjonen av Hak Song, ble den amerikanske studenten Otto Warmbier løslatt. Kort tid etter løslatelsen døde han av alvorlige hjerneskader han hadde fått under fengselsoppholdet. Siden den gang har USAs president Donald Trump lagt press på Nord-Korea, for å få Hak Song og to andre amerikanske statsborgere løslatt fra fengsel.
I vår begynte de diplomatiske båndene mellom Nord-Korea og Det hvite hus å ta seg opp. USAs utenriksminister Mike Pompeo kontaktet Pyongyang før det planlagte møtet mellom Trump og den nordkoreanske presidenten Kim Jong-Un. Toppmøtet skal etter planen finne sted i Singapore 12. juni.
Ingen retur
President i USA, Donald Trump, kunngjorde 9. mai at de tre amerikanske fangene som hadde sittet i nordkoreansk fengsel var på vei hjem til USA. Det var Kim Dong Chul, Kim Hak Song og Tony Kim.
Pastor Joo sa at medlemmene i hans menighet var overlykkelige da de hørte at Hak Song var trygg og på vei hjem til USA.
Hak Song sier han ikke lenger kan vende tilbake til Kina eller Nord-Korea. Nå ber han for hva han skal gjøre i tiden framover.
Lysglimt i fengsel
Hak Song er overbevist om at hans tid i Nord-Korea ikke var forgjeves. Mens han satt inne, ble han spurt av en tjenestemann i fengselet om han kunne dele skriftlig om den kristne tro. Hak Song sa han startet med Første Mosebok, den første boken i Bibelen.
– På dette tidspunktet var jeg takknemlig for at jeg var i stand til å dele Guds ord til denne personen, sier han.
Hak Song understreker at han ikke ble utsatt for tortur mens han satt i fengsel.
– Han følte på smerte og ubehag, sier hans kone og forteller at han fremdeles har traumer etter fengselsoppholdet.
Han sa også at han brukte mye av tiden under soningen til bønn, bekjenne store og små synder og i takknemlighet til Gud.
– Drømmen ble virkelighet
Samme dag han ble løslatt, trødde Song at han bare skulle flyttes til et annet fengsel. Vaktene ba han pakke sakene sine og spurte om han trengte noe. Da tok han med seg Bibelen.
Det var ikke før han hadde satt seg på det amerikanske flyet at han innså at han var en fri mann. Hak Song sa at han ikke visste det hadde foregått diplomatiske samtaler mellom USA og Nord-Korea.
Flere av dagene han satt inne fikk han ikke se sollys, og noen ganger visste han ikke hvilken dag det var, men han forteller at han hadde en drøm om at han satt i Donald Trumps bil og at amerikanere klappet for ham.
– Drømmen ble virkelighet. Gud passer på oss, sier han.
Etter ankomsten i USA har han spist hamburgere og tatt nye grep for å sikre familien økonomisk, dersom han skulle dø. Denne frykten fikk han mens han satt inne.
– Gud gjør fremdeles mirakler og bønn er fremdeles veldig viktig, sa Hak Song under gudstjenesten.