Sender 21 menighets- plantere til New York
Misjonsforbundet har satt seg mål om å plante 20 nye menigheter i Norge innen 2020. Nå skal inspirasjon fra «The Big Apple» gi dem et ekstra puff.
Misjonsforbundet er blant trossamfunnene i Norge som har satt seg hårete mål når det kommer til menighetsplanting. I 2010 satt trossamfunnet seg mål om å starte 20 nye menigheter i løpet av de neste ti årene.
Halvparten av tiden er gått, og Misjonsforbundet kan vise til tre menigheter som er plantet, og blitt selvstendige. Disse er Ytre Randesund, Justnes og Flekkerøy Misjonsmenighet. Samtlige ligger Kristiansand.
I tillegg til de tre som er selvstendige, kommer åtte menigheter som er oppe og går, men fortsatt regnes som plantinger.
– Vi regner med at det tar mellom fire og seks år å plante en menighet, så jeg mener vi ligger godt an, sier Torben Joswig, som har det operative ansvaret for menighetsplanting i Misjonsforbundet.
Totalt sett har Misjonsforbundet 14 plantinger på gang.
– Noen kommer til å lykkes, andre kanskje ikke, sier Joswig, og føyer til at han ikke tenker så mye på målene.
Investering
Nå vil Misjonsforbundet gi sine menighetsplantere ekstra inspirasjon, og sender dem like godt til New York. Trossamfunnet betaler både reise og opphold.
– Vi ser på reisen som en investering i disse medarbeiderne. Det er første gang vi tar menighetsplanterne våre med til New York, sier Joswig.
LES: Hvorfor vil ikke unge pastorer lede gamle menigheter?
Selv om det er en investering i hundretusen-kronersklassen er ikke turen spesielt dyr, mener teamlederen. Gruppen skal besøke og bo gratis hos to av sine søskensamfunn i USA, Evangelical Free Church og Covenant Church.
«Norsk» menighet
New York forbindes gjerne med høye glassbygninger på Manhatten eller store menigheter i bykjernen. Disse er ikke et mål for gruppen.
– Vi reiser ikke for å se de superstore og flotte menighetene, men kommer blant annet til å studere en av de multikulturelle menighetene i en av bydelene.
Menigheten Joswig og teamet skal besøke ble startet av norske misjonsforbundere på begynnelsen av 1900-tallet.
– Dette var en menighet for norsk-amerikanere. Men den har gått gjennom en revitalisering for å nå utenfor sine egne rekker. Nå har gudstjenestebesøket økt fra 150 personer til et sted mellom 800 og 1.100, forteller Joswig.
Teamlederen har selv vært ungdomspastor menigheten i ett år. I sommer hadde Misjonsforbundet besøk av en gruppe fra menigheten, noe også Dagen skrev om.