Sentrum tydeliggjør abortstandpunktet sitt i det vedtatte programmet som ble lansert onsdag. Fra venstre: Nestleder Kristin Walstad, Unge Sentrum-leder Simen Bondevik og partileder Geir Lippestad.

Sentrum snur: Dropper Israel-boikott og fjerning av abortnemnder

– Vi tåkela debatten, erkjenner nestleder Kristin Walstad.

Publisert Sist oppdatert

Da Sentrum lanserte utkastet til sitt første partiprogram i vinter ble det debatt rundt partiets abortpolitikk.

I programmet foreslo nemlig programkomiteen både å beholde dagens grense for selvbestemt abort ved uke 12, samtidig som de ville avvikle nemndene og gi kvinnen og fastlegen beslutningsmyndighet.

Det ble av mange lest som et forslag om fri abort til uke 22.

Når partiet i dag lanserte sitt vedtatte partiprogram var derimot forslaget om å fjerne nemndene borte.

Linjeskifte

I stedet foreslår partiet å «utrede alternativer til dagens abortnemnd med sikte på å avvikle abortnemndene slik de er i dag og utvikle et bedre, mer ivaretakende alternativ».

I tillegg står partiet fast ved grensen for selvbestemt abort ved uke 12 og understreker at de vil «videreføre dagens lovgivning for svangerskapsavbrudd etter uke 18».

– Hovedlinjen om 12-ukersgrensen har ligget der hele veien, men det var som Kjersti Toppe (Sp) sa: Vi tåkela debatten, sier nestleder Kristin Walstad til Dagen.

– Vi ønsket å utrede et alternativ for nemndene, og det er det vi har vedtatt, men dagens abortlov ligger fast. Det er det viktigste her, sier hun.

– Er dette en erkjennelse av at formuleringene i programutkastet ble misforstått?

– Ja, det kan du si. Vi ønsket å ta tak i nemndene, men vi trengte litt tid på å modnes rundt hvordan vi skulle gjøre det.

Dropper Israel-boikott

I tillegg har partiet endret kapittelet om Midtøsten-konflikten.

I utkastet ville partiet boikotte israelske varer produsert på «okkuperte områder», anerkjenne en palestinsk stat og slå fast at Norge ikke skal flytte ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Nå har partiet valgt å fjerne punktet om boikott.

– FN har oppfordret til boikott av varer fra israelske og andres selskaper som opererer på okkuperte områder. Utfordringen er at en merkeordning er vanskelig å realisere, sier Walstad og konkluderer:

– Hvis du ser pragmatisk på det, må du være for økonomisk boikott av Israel i sin helhet, og den diskusjonen har ikke vi rukket å ta i vårt parti i denne omgang.

– Men det kan komme?

– Det er helt opp til partiet, selvfølgelig. Vi anerkjenner både Israel og Palestina sin rett til å ha selvstendige stater og at okkupasjonen må opphøre. Denne konflikten er krevende når dialog, forhandlinger og FN-vedtak ikke har klart å skape en rettferdig fred etter flere tiårs innsats. Men vi må ikke gi opp, sier Walstad.

Powered by Labrador CMS