Serbia vil flytte ambassaden til Jerusalem
Serbia blir nå første europeiske land til å flytte sin ambassade til Jerusalem. Dette skaper sterke reaksjoner i EU.
I helgen undertegnet Serbias president Aleksandar Vucic og Kosovos statsminister Avdullag Hoti en avtale om å normalisere forholdene mellom landene. Kosovo erklærte seg uavhengig fra Serbia i 2008 og siden den gang har forholdet mellom dem vært spent.
Blir den første
Det er foreløpig ingen europeiske land som har valgt å følge USA i å flytte sin ambassade til Jerusalem. Norge og resten av EU-landene har sine ambassader i Israels nest største by, Tel Aviv.
Nå ser det ut til at Serbia blir det første landet til å følge USAs president, Donald Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte sin ambassade. Ifølge avisen Times of Israel er ambassadeflyttingen en del av normaliseringen mellom Kosovo og Serbia, en avtale som har kommet i stand etter megling fra Trump.
Kosovo normaliserer
Kun et fåtall av muslimske land har normale, diplomatiske forhold til Israel. Flere av dem boikotter Israel, mens Libanon og Syria offisielt fortsatt er i en krigsliknende tilstand med Israel. Det vakte derfor stor oppsikt da De forente arabiske emirater i slutten av august kunngjorde at de ville normalisere sitt forhold til Israel og starte økonomisk samarbeid med landet.
Nå følger nok et muslimsk land etter. Som en del av avtalen mellom Serbia og Kosovo skal sistnevnte normalisere sitt forhold til Israel. Kosovo erklærte seg uavhengig fra Serbia i 2008 og befolkningen består av 95 prosent muslimer. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har nå uttalt at også Israel kommer til å anerkjenne Kosovo.
EU reagerer
Den europeiske union advarer nå Kosovo og Serbia mot å utvikle en Israel-politikk som brytet med EU-linjen. EU-kommisjonen har uttrykt «sterk bekymring» over Serbias planlagte ambassadeflytting og sier de beklager avgjørelsen. Det skriver den tyske nettavisen Deutsche Welle (DW).
Både Serbia og Kosovo ønsker å bli medlem av EU, men Serbias ambassadeflytting vil være i konflikt med EUs offisielle standpunkt i saken. EU mener palestinere og israelere må forhandle om Jerusalems status og at ingen land skal flytte sine ambassader til byen før dette er gjort.
– Det er ingen EU-land med en ambassade i Jerusalem, sier EU-kommisjonens talsperson Peter Stando, ifølge DW.
– Et hvert diplomatisk grep som går imot EUs felles standpunkt om Jerusalem er dypt bekymringsfullt og beklagelig.