Sharons sønn: - Han dro da han bestemte seg for det

Den tid­li­ge­re is­ra­els­ke stats­mi­nis­te­ren Ariel Sha­rons bort­gang lør­dag, etter åtte år i koma, møtes med kon­do­lan­ser fra po­li­ti­ker­kol­le­ger ver­den rundt.

Publisert Sist oppdatert

Han er borte. Han dro da han be­stem­te seg for å dra, sa Sha­rons sønn Gilad til jour­na­lis­ter på Sheba medi­sins­ke sen­ter nær Tel Aviv i Is­rael lør­dag.

Sha­ron hadde da lig­get i koma siden 4. ja­nu­ar 2006, etter at han fikk slag på høy­den av sin po­li­tis­ke kar­rie­re. Hans helse­til­stand for­ver­ret seg mye rett etter nytt­år, da flere av hans vi­ta­le or­ga­ner svik­tet. Han ble blant annet ram­met av nyre­svikt etter en ope­ra­sjon i fjor høst. Lør­dag døde han 85 år gam­mel.

- Hans minne vil for all­tid bli holdt i hjer­tet av na­sjo­nen, heter det i en ut­ta­lel­se fra stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahus kon­tor.

Iføl­ge is­ra­els­ke presse­opp­slag vil det man­dag bli holdt en stat­lig minne­guds­tje­nes­te i Knes­set, og Sha­ron vil bli be­gra­vet på hans pri­va­te ranch i den sør­li­ge Ne­gev-ør­ke­nen, mel­der AFP.

Sha­ron var kjent som en av Is­ra­els mest dyk­ti­ge, men kon­tro­ver­si­el­le po­li­tis­ke og mi­li­tæ­re le­de­re. Hans kom­pro­miss­løse hold­ning og hard­hend­te be­hand­ling av pa­le­sti­ner­ne ga ham kalle­nav­net «bull­do­se­ren», og han kalte sin selv­bio­gra­fi «War­rior» (kri­ger).

Ver­dens­le­de­re hyl­ler Sha­ron

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama sa lør­dag i en ut­ta­lel­se at han slut­ter seg til is­rae­ler­nes hyl­lest av Sha­ron, og gjen­tar løf­tet om å støt­te Is­rael vi­de­re. Obama sier vi­de­re at han og hans kone Michel­le sen­der deres dy­pes­te kon­do­lan­ser til Sha­rons fa­mi­lie og til is­rae­ler­ne, etter deres tap av en leder som de­di­ker­te sitt liv til Is­rael.

Vise­pre­si­dent Joe Biden opp­ly­ser at han vil lede USAs de­le­ga­sjon til minne­guds­tje­nes­ten.

Uten­lands­ke stats­le­de­re som Stor­bri­tan­nias stats­mi­nis­ter David Ca­me­ron og Tysk­lands stats­mi­nis­ter Ange­la Mer­kel, hyl­let også Sha­ron lør­dag for hans be­slut­ning om til­bake­trek­king fra Gaza­stri­pen i 2005.

- Han tok et his­to­risk steg på veien mot for­soning med pa­le­sti­ner­ne og for en to­stats­løs­ning, sa Mer­kels tals­mann Stef­fen Sei­bert iføl­ge AFP.

FNs ge­ne­ral­sek­re­tær Ban Ki-moon hyl­let Sha­ron som en «helt for sitt folk», som vil bli hus­ket for sitt po­li­tis­ke mot og vilje til å gjen­nom­føre den smerte­ful­le og his­to­ris­ke be­slut­nin­gen om å trek­ke is­ra­els­ke bo­set­te­re og sol­da­ter fra Gaza­stri­pen.

Sol­berg kon­do­le­rer

Også Nor­ges stats­mi­nis­ter, Erna Sol­berg, slut­tet seg lør­dag til rek­ken av stats­le­de­re som kon­do­ler­te ved Sha­rons død.

- Over­for Is­ra­els stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu og det is­ra­els­ke folk vil jeg ut­tryk­ke min dy­pes­te med­fø­lel­se ved tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Ariel Sha­rons bort­gang, sier Sol­berg i en presse­mel­ding.

Flere pa­le­sti­ne­re ut­tryk­te imid­ler­tid ingen sorg over døds­fal­let til den is­ra­els­ke krigs­hel­ten.

- Sha­ron var en kri­mi­nell, sier den høyt­stå­en­de tje­neste­man­nen i det pa­le­stins­ke Fatah-par­ti­et, Jibril Rajub, til AFP.

Den isla­mis­tis­ke be­ve­gel­sen Hamas, som kon­trol­le­rer Gaza-stri­pen, sier Sha­rons død var et «his­to­risk øye­blikk», som mar­ker­te «for­svin­nin­gen av en kri­mi­nell hvis hen­der var dek­ket av pa­le­stinsk blod».

- På en dag som denne ved hans bort­gang synes jeg det er rik­tig å min­nes Sha­ron som en av de vik­tigs­te mi­li­tæ­re og po­li­tis­ke le­der­ne i Is­ra­els his­to­rie. Men man må også un­der­stre­ke at det var en sterk, men tid­vis kon­tro­ver­si­ell po­li­ti­ker som har gått bort, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de til NTB. (©NTB)

Powered by Labrador CMS