Skal vekke kristenparti til live - får hjelp av KrF
Hun var «vikaren fra himmelen». Nå jobber partileder Isabella Arendt (26) for å få Kristendemokraterne over sperregrensen ved neste valg.
– Vi står i en prosess der vi må finne ut av identiteten vår. Vi var et stort parti en gang, sier Isabella Arendt, partileder for Kristendemokraterne i Danmark.
Hun ble kalt «vikaren fra himmelen» da hun steppet inn i partilederens sted midt i valgkampen til Folketinget i fjor vår. Han ble sykemeldt, og Arendt som var nestleder, fikk ikke lang betenkningstid.
Innsatsen hennes bidro til å gi partiet en større oppslutning enn på mange år. Likevel manglet de 191 stemmer på å nå sperregrensen på 2 prosent for å få mandater på Folketinget.
– Det er utrolig bittert, men slik er spillet. Hadde valgkampen vart en uke lenger, kunne vi også blitt valgt inn, sier Arendt.
– Det er ikke noe jeg tenker mye på. Vi må finne ut hvordan vi kan gjøre det bedre neste gang, sier hun.
– Ikke en døgnflue
I høst ble hun valgt til partileder, men hun blir støtt omtalt av media som «vikaren». Nå jobber partiet med å samle 20.000 stemmer så de har grunnlag for å stille til neste folketingsvalg, slik regelen er i Danmark.
– Vi må vise at vi er kommet for å bli og ikke er en døgnflue. Vi må stå fast på det vi mener om barn og klima. Så kan jeg tenke meg å ruste oss opp på næringspolitikk og desentralisering, sier Arendt.
Unge ledere
Foreløpig har Kristendemokraterne bare tre fulltidsansatte, Arendt inkludert, og jakter både sponsorer og politisk inspirasjon for å bygge seg opp igjen.
Denne uken begynte partilederen på en turne for å gjenreise det kristendemokratiske samarbeidet på tvers av de nordiske landene. Torsdag var hun en hel dag i Oslo for å møte og lære av Kristelig Folkeparti.
– Vi er flere unge som leder kristendemokratiske parti og må hjelpe hverandre til å finne veien gjennom det og lære av hverandres feil, sier Arendt.
Hun er opptatt av å lære om organisatoriske utfordringer og hvordan man kan motivere medarbeidere når partiet vipper rundt sperregrensen.
– KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har fått kritikk for å dra partiet i en kristenkonservativ retning. Ønsker du det samme for Kristendemokraterne?
– Det er to ulike kontekster i Norge og Danmark som ikke kan sammenlignes helt, særlig i abortspørsmålet. Danmark er mer sekulært, sier Arendt.
Tok «selvis»
Hun har selv en høy stjerne hos KrFU-leder Edel-Marie Haukland som sikrer seg en «selvis» med partilederen etter en halvårlig lunsj for ansatte i KrFs stortings- og regjeringsapparat i Stortingets kjellerstue.
– Jeg har fulgt henne på Facebook en stund. Hun er så kul!, sier Haukland.
Til de KrF-ansatte forteller Arendt om at Kristendemokraterne lenge har slitt med at partiet har manglet en profil.
– Vi prøvde å favne for bredt og endte med å svare nest best på alle spørsmål, sier hun.
Danskene valgte seg ut noen kjernesaker som de skulle være best på og forsvare: familiepolitikk, grønn, bærekraftig omstilling, trosfrihet og frihet til å danne skoler og barnehager.
Partiet har også møtt mange fordommer i arbeidet med å bygge seg opp igjen.
– Mange forventer at vi er et islamkritisk parti. Det er nasjonalkonservative strømninger i Danmark som baserer seg på frykt. Vi fikk i fjor ros for å oppmuntre til håp og løsninger i stedet, sier Arendt.
Snakker om nyanser
I Danmark er det klima og miljø som er den største politiske saken for tiden, ifølge Arendt. Dernest innvandring, og i blant familiepolitikk. Partilederen ønsker å være pragmatisk og snakke om nyanser i polariserte samfunnsdebatter. I saker om kjønnsskifte vil hun først og fremst se barnet.
I innvandringsdebatter er hun tydelig på at «ja, det er problemer innen islam, men nei, ikke alle muslimer er et problem». I et intervju med ja/nei-spørsmål svarte hun en gang «vet ikke», og fikk en god samtale med journalisten om hva hun egentlig stod for.
– Det har gitt en tilstrømning av velgere. Vi er et borgerlig parti som gjerne vil ha lov og orden, og derfor kan vi heller ikke diskriminere på grunn av tro. Det kan være en vanskelig posisjon å holde fast på i en verden der man vil polarisere og gjerne misforstå, sier Arendt.
Det gir gjenklang i KrF-ledelsen hun møter et møterom på Statsministerens kontor.
– Det er noe med å ha noen prinsipper - å stå på trosfrihet, men samtidig løfte dem som er undertrykt, sier nestleder og statssekretær Ingelin Noresjø (43).
Ropstads tips
– Det høres ut som du tenker lurt, sier partileder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad (34) til Arendt.
Han mener det er nyttig å diskutere saker og utveksle erfaring med søsterpartiene i Norden, og er gjerne med på å gjenoppta kontakten mellom de nordiske kristendemokratiske partiene.
Selv har han Ebba Busch (33) i Kristdemokraterna i Sverige som sitt store forbilde. Han peker også på Angela Merkel og den kristendemokratiske unionen (CDU) som har vært med på å styre Tyskland i mange år.
– Jeg tror veldig på å tenke litt stort. Vi er små, men kristendemokratiet er en bred bevegelse som har formet Europa.
Videre er han opptatt av organisasjonsbygging.
– Skal du klare å bygge et parti kan du enten få gode gjennomslag gjennommedia, eller bygge og mobilisere nedenfra slik at det kan bli en bevegelse.
Ropstad tror også Arendt kan nyte godt av at hun er ung og er en annerledes kristendemokratisk politiker.
– Din store fordel er at du har den unge stemmen. Når det er snakk om valgfrihet for familien har du og Ebba en fordel som kvinner. Så håper jeg det er et rom for at det midt i det polariserende er noen som klarer å tenke begge tankene samtidig, sier han.
Klimatips
Tilbake på Stortinget for å møte KrFs parlamentariske leder, er Arendt opprømt etter sitt første møte med Ropstad for første gang.
– Det var fantastisk å møte Kjell Ingolf. Han er en utrolig inspirerende partileder med masse drivkraft og ideer, sier hun.
Dansken har også et tips til KrF når det gjelder klimapolitikken:
– Dropp ideen om å skambelegge bestemte handlinger. Skal vi bevare folks frihet må vi endre rammene på samfunnet slik at det å velge bærekraftig blir naturlig, sier Arendt.