«Skam» som bakteppe for forkynnelsen

– Det er spekket med budskap i Skam. Skal vi kristne la alt dette stå ubesvart, spør 
Alexis Lundh i Tro & Medier.

Publisert Sist oppdatert

Skjærgårds Music and Mission festival er i gang, og i tillegg til konserter, taler og lovsang tilbyr festivalen flere seminarrekker med ulike tema. En av dem tar utgangspunkt I den populære NRK-serien Skam.

– Serien tar for seg temaer som dagens ungdom er opptatt av. Det ønsker vi også å gjøre, sier programansvarlig for Skjærgårds, Line Lundstrøm, til NRK Sørlandet.

Alexis Lundh fra den tverrkirkelige organisasjonen Tro & Medier skal holde seminarene som foregår på torsdag, fredag og lørdag.

– 1, 2 millioner nordmenn har sett Skam. Jeg jobber i kristne ungdomsmiljøer og der ser de Skam. Det må vi forholde oss til. Derfor takket jeg ja til utfordringen fra Skjærgårds, sier Lundh til KPK.

Lundh håper seminaret, som også skal handle om skam i ordets rette forstand, kan gi ungdommene en skikkelig utfordring og føre til at de tar et oppgjør med livet sitt. Han roser festivalens tankegang rundt oppfølging.

– Når du tar opp slike ting trykker du på noen knapper i livene til mennesker. Her har Skjærgårds gjort en solid jobb i forkant og har linket seminarene inn til Nikodemus-teltet. Der sitter det folk som vet hva jeg skal si. Jeg har gått gjennom seminaret med forbederne og de vet hva som kommer, sier Lundh.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

– Spekket med budskap

Lundh, som er leder for Ungdom & Medier, har sett alle sesongene av Skam og noen episoder har han sett flere ganger.

– Det er spekket med budskap i Skam. Skal vi kristne la alt dette stå ubesvart? Skal ikke vi som er troende ha en stemme inn i våre egne ungdommer? Her velger vi klart å ha en stemme inn og sette i gang prosesser og gode refleksjoner rundt dilemmaene og de etiske spørsmålene som kommer på rekke og rad i hele serien, sier han.

Seminarholderen synes NRKs håndtering av tema som for eksempel voldtekt og overgrep, i den mest sette andre sesongen, er veldig bra.

– Hvordan NRK har tenkt helt systematisk, hva man gjør i forhold til for eksempel nakenbilder og rus, er som å lese rett ut av læreboka på hva som er riktig å gjøre. Det er kjempebra, sier Lundh.

Han jobber mye med denne tematikken og holder blant annet foredrag for barnevakten.no.

– Jeg er mye der ute, både i kristne miljøer og ikke-kristne miljøer. At vi skal være tause å stikke hodet i sanden over dette, det føler ikke jeg for.

En Øyeåpner

Målgruppen til skjærgårds er 14-30. Lundh tenker at hans seminar vil passe for 16-17 åringer.

– Jeg håper også at det sitter en del ungdomsledere der. Slike medieseminarer er alltid en øyeåpner, å få malt en virkelighet i forhold til nettbruk og hvordan vi skal få evangeliet til å komme gjennom dette, sier han.

Lundh mener at ungdomsledere som vil bruke Skam i forkynnelsen er nødt å sette seg godt inn i stoffet og forvente tidkrevende spørsmål etterpå, men å bruke samfunnsaktuelle problemstillinger mener han er naturlig i kristen forkynnelse.

– Det er ikke ukjent i kristen tradisjon å bruke samfunnsaktuelle problemstillinger med tanke på å forkynne evangeliet. Jesus selv gikk jo rundt på jorda og fortalte lignelser om brennaktuell tematikk. Han tok opp pengebruk, begjær, troskap og mange ulike ting gjennom å fortelle historier, sier Lundh.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Oppfordrer ikke

Lundh, som også leder HeltFri.net i Tro & Medier, vil ikke nødvendigvis oppfordre kristne ungdommer som ikke har sett Skam å se serien.

– Skam som underholdning? Nei. Det er krevende. Den viser et tankesett og en livsførsel som jeg ikke oppfordrer kristen ungdom til å føre. Da faller de utenfor det som ligger i å være kristen. Det setter noen føringer å si ja til Jesus for livet ditt, sier han.

Ungdom & Medier-lederen sier at selv om han ikke ønsker at ungdommene rundt seg skal leve livet sitt slik ungdommene i serien gjør, må han forholde seg til at så mange ser på serien.

– I Skam er det mange ulike problemstillinger, både moralske og etiske dilemma, som ungdommene allerede vet om, ser og kjenner igjen. Da er det veldig greit å bruke det videre som et brekkjern for evangeliet.

Dette er ikke første gang Tro og medier tar for seg Skam-serien.

– Min kollega Halldis Bjerkvik Volle har jobbet med tematikken og til sesong to laget vi en foreldreveileder med tanke på hvordan snakke med barna om Skam. Hun skrev også en mediekommentar om serien, sier Lundh.

Homofili

I sesong 3 av Skam er homofili et sentralt tema, men Lundh ønsker ikke å først og fremst sette søkelyset på det.

– Jeg vet det forventes å bruke mye tid på dette, men det kommer ikke jeg til å gjøre. Jeg skal snakke om skam og hva det er og må snakke til de ungdommene som er der.

Lundh mener han skyter skive­bom hvis han kun snakker til én gruppe.

– Jeg skal snakke om likeverd, om respekt og om at Gud elsker oss alle. Uansett hva du gjør eller hvilken legning du har så har Gud en ubetinget kjærlighet til oss, men det er satt noen klare rammer for seksuelt samliv, sier han.

I Tro og medier har de, ifølge Lundh, et standpunkt som henger sammen med Cape Town-erklæringen til Lausanne-nettverket. Det går tydelig ut fra første Mosebok sin setning «som mann og kvinne skapte han dem».

– Jeg adresserer det helt i starten og starter seminaret før fallet og hva Guds hensikt var med oss mennesker. Der var det én kvinne, én mann, ett ekteskap. Det seksuelle samlivet er mellom en mann og en kvinne.

Powered by Labrador CMS