Slik gir du barna en kristen påske
Hvordan kan foreldre gi sine barn en god opplevelse av kristen påske midt i alt det andre som tar fokuset i påskehøytiden?
Blant egg, kyllinger, sjokolade, skiturer og påskekrim kan det kanskje være utfordrende for mange foreldre å gi barna en forståelse av hvorfor påsken er den viktigste høytiden for kristne.
Karin Kvalvaag Manvik, rådgiver for programavdelingen i Søndagsskolen Norge, har selv erfart hvor vanskelig det kan være å gi barna opplevelser knyttet til påsken hvis man er på fjellet og langt fra gudstjeneste og søndagsskole. Hun tror den enkleste måten å gjøre det på, er å gjøre en liten ting på hver av de ulike påskedagene.
– Planlegg gjerne noe fast dere gjør de fire dagene: Palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskemorgen. Det kan være så enkelt som å lese sammen hva som skjedde hver enkelt dag, på et fast tidspunkt på dagen. Tenne et lys, lese og be en kort takkebønn og synge en enkel sang.
Påskevandring
Søndagsskolens pedagogiske opplegg for søndagsskoler og kristne barnegrupper, Sprell levende, har flere påskeopplegg for barnegrupper.
– Her legger vi ofte opp til vandringer der vi på ulike måter opplever påskens dager. Å leke, gjøre og undre seg over det som skjedde, fremfor bare å høre, kan skape gode erfaringer vi vil huske, sier Manvik.
Hun foreslår at foreldre kan lage lignende vandringer med familien.
– Tenk at dere skal bruke ulike sanser og former, men gjør det gjerne veldig enkelt. Gjør klar noen enkle poster, et lite «sted» for palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskemorgen, sier Manvik.
Hun forteller at en kan gjøre hele vandringen på én gang, eller fordele den på de fire dagene.
– Postene kan utstyres med enkle hjelpemidler: Ting man skal ta på seg, holde i, spise - noe eget på hver post. Bruk også sanger, gjerne én sang til hver post. Les, lek, smak og syng sammen. Rekvisittene kan også legges oppi en boks som dere åpner sammen. En gjenstand, sang eller fortelling hver dag. Det er spennende å ha med seg en «påskeboks» på fjellet!
– Ta skjermfri
– Det er en god anledning på mange plan til å snakke sammen om hva som er viktig i livet, sier daglig leder i Familie & Medier, Jarle Haugland.
Han påpeker at alle, uansett livssyn, ville hatt godt av å ta en skjermfri uke, men at de bevisst har lagt skjermfri uke til fastetiden.
– For oss som kristne er det en god anledning til å stoppe opp og forberede oss til påsken som ligger foran. Det er en anledning til å snakke om hva vi vil, hva som er viktig og ikke minst om hva som kommer uka etterpå, sier Haugland.
Undring og glede
Preses i Den Norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, mener det hører hjemme i kristne familier å formidle påskebudskapet til barna.
Hun anbefaler både bøker og filmen «Jesus fra Nasaret».
– Det er ikke alt som er like forståelig, hverken for barna eller oss voksne, men det er godt å gi plass til undringen og gleden, fortsetter hun.
Lederen for Bispemøtet anbefaler de som har mulighet til det å ta med barna til kirken i sin lokale menighet i påsken.
– Palmesøndag er ofte en veldig visuell opplevelse, med palmegrener og opplegg for hele familien. På skjærtorsdag er det mange menigheter som arrangerer måltid som det kan være spennende for barna å bli med på, sier Haugland Byfuglien.
– Vær kreative
Også Familie & Medier-sjefen anbefaler familier til å gå til gudstjenester i påsken hvis de er i nærheten av en kirke. Haugland foreslår ellers at familier kan være kreative i hvordan de markerer påskehøytiden.
– Det er ikke alltid de store tingene som skal til. Det kan handle om hva vi spiser. Man kan velge å spise noe som man kan relatere til det som skjedde den dagen, foreslår han.
– Det kan også være å lese et lite bibelavsnitt hver morgen i påsken og for eksempel hobby-aktiviteter på kveldstid etter man har vært ute på ski. Jeg tror ikke det krever mye, men det krever et bevisst forhold til høytiden, sier Haugland.
– Syng sammen
Manvik i Søndagsskolen foreslår også at familien synger sanger som forteller hva som skjedde i påsken.
– Syng en sang sammen for hver av de ulike påskedagene. Dagens påskesang kan lyttes til, læres og synges, gjerne på et fast tidspunkt på dagen, sier hun.
Manvik nevner spesielt tre sanger som Søndagsskolen har utgitt.
– I sangene «Oppstått er Jesus» og «Opp, opp, opp», kan man synge med på refrengene og lytte til versene. «For så høyt har Gud elsket verden» er påskebudskapet på et par minutter til fengende rytmer på en melodi som er lett å lære, sier Manvik.
Bøker og filmer
Haugland minnes selv at han og søsknene fikk velge hver sin bok som en påskegave da de var barn.
– Det er et godt minne for meg fra påsken. Det finnes mange gode bøker. Det er verdt å gå på en kristen bokhandel og kjøpe en god påskebok en kan lese sammen med barna, sier han.
Selv om Haugland anbefaler lavere tempo og skjermfrie perioder, har han også noen tips til de som ønsker å se film i påsken.
– Noen vil ha stor glede av Narnia-filmene, ikke minst «Løven, heksa og klesskapet» - som et utgangspunkt for å snakke om påskens budskap. For større barn vil jeg anbefale «Risen», avslutter han.