Adventstiden er her. Foto: NTB Scanpix

Slik kan du stresse ned i advent

Frykter du nok en høytid med høye skuldre? Her er ti tips til å få kontroll over tiden i julen.

Publisert Sist oppdatert

PS: Denne saken ble første gang publisert 1. søndag i advent i fjor.

-----

– Hva er mest verdifullt for deg de neste fire ukene? spør Cecilie Thunem-Saanum, ekspert på kommunikasjon og tidsbruk. Hun er forfatter av boken «Tid til alt. Gjør mer av det du tror på», som kom ut i høst.

Trenger du å bake de julekakene du alltid har bakt? Må du si ja til besøk alle juledagene? Hvor viktig er det å skrive 100 julekort?

Slike spørsmål er viktig å stille seg når det nærmer seg høytiden hvor mange har høye forventninger, og høye skuldre, mener Thunem-Saanum.

LES: Adventsguiden

Hun er selv gift tobarnsmor og har kjent på hvor skoen trykker. Tid er ofte det vi klager over at vi har minst av, spesielt når det nærmer seg jul.

– Forutsetningen for å få bedre tid til det som er mest verdifullt for oss er å akseptere at det alltid er noe vi kan slutte med. Og det trenger ikke å gå utover julekosen, sier forfatteren og foredragsholderen.

Her er ti grep du kan ta for å stresse ned i advent.

1. Avklar forventninger

Senk kravene til deg selv og de rundt deg. Hvilke minner vil du skape for de du er glad i? Hvem er viktigste for deg i jula? – Vær tydelig og vis omgivelsene hva de kan forvente av deg denne julen. Hvis du allerede vet at julen skal feires hjemme og det bare blir bakt to sorter med julekaker, så si ifra i god tid, sier Thunem-Saanum.

Hun mener ordet kapasitet er viktig.

– Vi har alle like mye tid, men vi har ikke ubegrenset med kapasitet. Hvis vi tyner tiden blir det ikke kos, men krampekos. Det fører bare til at julemusikken blir støy, at du blir stående i kø for å handle julegaver, og at du ikke gråter fordi du er rørt, men fordi du er sliten.

2. Julekort for hvem?

Mange har en lang og rik tradisjon på å skrive julekort. Hvis du er en av dem, spør deg, hvem skriver du for?

– I stedet for å skrive til alle du føler burde fått et kort, skriv til dem du vet det betyr ekstra mye for. Eller kanskje du ikke trenger å skrive kort før jul, kanskje du kan sende til noen i begynnelsen av januar. Det kan bli en hyggelig overraskelse for dem som får en nyttårshilsen, sier Thunem-Saanum.

3. Unngå gaverushet

Ingen synes det er spesielt hyggelig å stå i lange butikkøer når man allerede er for sent ute med å handle gaver. Det er heller ikke så hyggelig å få en upersonlig «pallegave» på julaften.

– Pallegave er den gaven du finner på en palle i en butikk, og som du bare river med deg fordi du ikke har tid til annet. Når man får en sånn gave føler man seg ikke spesiell. Tenk heller på hva vedkommende blir glad for å få, råder foredragsholderen.

– Når du likevel baker, kan du legge noen kaker i en pen boks og gi til noen?

En nøkkel til smartere tidsbruk er planlegging.

– Mange har mulighet til å jobbe litt fleksitid. Kan du ta fri noen timer på dagtid, eller avspassere en formiddag når det er lite folk i butikkene? spør Thunem-Saanum.

Hennes erfaring er at det ofte er mindre folk i butikkene mandag og tirsdag formiddag, selv uken før jul. Eventuelt kan man gå et par timer på kveldstid like før butikkene stenger. Uansett tidspunkt er handlelisten viktig.

– Du tenker kanskje at du har alt i hodet, men ofte glemmer man noe. Kanskje du også vil kjøpe inn noen reservegaver i tilfelle du får en overraskelsesgave av naboen på lille julaften?

4. Kjøp ferdig deig

I Norge har vi tradisjoner for å bake syv sorter med kaker før jul. Fra gammelt av er sortene sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker.

Men trenger du å bake syv sorter?

– Kanskje du kan bake dobbelt opp av en sort og bytte med en venn eller slektning som baker en annen sort, foreslår foredragsholderen.

Selv kjøper hun ferdig pepperkakedeig før jul.

– Da får jeg den koseligste delen av jobben sammen med barna, sier hun.

– For noen innebærer kanskje det å svelge litt stolthet, men det er det verdt. Det er i alle fall bedre enn å sitte der på 1. juledag og tenke på hvor krass og stressa man har vært i advent.

LES: Dette er bakgrunnen for advent

5. Pakk i esker og poser

Noen elsker å pakke inn gaver, men de færreste liker det når tiden er knapp og man har hundre andre ting man skulle ha gjort.

– Mange butikker pakker ikke inn gaver for deg lenger, man blir henvist til et pakkebord. Da er det smart å handle inn innpakningsposer og esker. Utvalget er stort og man kan få dem i sølv, gull og glitter eller i tradisjonelle julefarger, til voksne og til barn, sier forfatteren.

Slike esker kan koste litt mer enn gavepapir, men de kan brukes igjen, sier forfatteren.

– Jeg kjøper noen få nye hvert år.

Å pakke i ferdige esker sparer en for mye tid.

– Dessuten blir det veldig fint under treet, sier Thunem-Saanum.

6. Planlegg det sosiale

Julen er en tid for å være sammen med folk. Men hvordan skal man få tid til alle?

– For mange blir det strevsomt å fly fra besøk til besøk. Derfor må juleselskaper planlegges. Det kan være lurt å gi seg selv luft mellom alle de hyggelige selskapene så forblir de hyggelige og vi unngår pliktfølelsen, sier Thunem-Saanum.

Forfatteren råder en til å sørge for at annenhver dag i julen er helt fri for planer.

– 1. juledag er en fin dag å loffe rundt i pysjen, og la barna få tid til å bygge lego eller noe annet. Hvis man vil kan man ta seg treffe noen nære og kjære for en gåtur sammen utendørs.

Når man først skal ha gjester kan man gjøre det enkelt.

– Enten kan man bare ta julerester eller så kan man dekke til kaffe og kaker. Det må ikke alltid være full oppdekking alle romjulsdagene, sier Thunem-Saanum.

Hun tror det er viktig, også for barna sin del, at man har noen rolige dager i julen.

– Det kan også være fint med besøk som ikke varer så lenge. Det er ikke alle som får like mye energi av mange sosiale aktiviteter på kort tid.

7. Venner, familie, enslige

– Du må kanskje såre noe, sier Thunem-Saanum.

Å prioritere hvem man skal være sammen med kan innebære at noen blir såret. Men det fins måter å gjøre det på som avverger ugreie situasjoner, mener forfatteren.

– Hvis du skal være noe for alle, ender du opp med å ikke bli noe for noen. Derfor er det viktig å kunne si nei til tilbud. Man trenger ikke alltid å forklare hvorfor noe ikke passer, det kan jo hende at man bare vil ha fri til å være alene og har behov for å hvile mellom slagene. Dessuten kan man foreslå et annet tidspunkt der og da, forklarer Thunem-Saanum.

– Tro ikke at folk har blitt invitert, eller tar for gitt at de blir det, fordi det skjedde i fjor. Spør dem, hvis du tror noen er ensomme eller føler seg alene og uten planer, råder forfatteren.

Når man prioriterer hvem man skal være sammen med, er det viktig å tenke i gjennom hva og hvem som er viktigst for en.

– Unngå at skyld eller dårlig samvittighet blir drivkraften. Men tenk gjerne på om det er noen som er ensomme. Det kan være besteforeldre, en singel venn eller en annen.

8. Å gå i kirken

Kirken er selve rammen for julebudskapet. Men det er ikke lenger selvsagt at alle går i kirken på julaften.

– Det synes jeg heller ikke vi skal forvente, sier Thunem-Saanum.

– Det er jo gjerne en som er hjemme og steller til mat, og så er det noen som har en annen tro, og andre som gjerne går en annen dag enn på julaften. Her er det fint om vi har respekt for hverandres valg, sier forfatteren.

Selv er hun vokst opp med å gå i kirken på julaften.

– Man bør ha takhøyde og være rause med hverandre.

9. Hva med nyttårsaften?

For barnefamilier kan mye energi gå til julaften, og så glemmer man hva man skal gjøre på nyttårsaften.

– Se på hele juletiden under ett. La nyttårsaften bli en del av planleggingen, råder Thunem-Saanum.

I år skal familien hennes ha et vennepar og deres barn på besøk.

– Da vet jeg at det blir litt å lage til på lille nyttårsaften. Det betyr at jeg ikke planlegger noe annet den dagen, sier forfatteren.

10. Gå en tur

Julen er en tid med mye mat. Ofte kan det være lett å bli sittende inne i sofaen litt for mange timer.

– Når folk kommer tilbake på jobb i januar, sier de gjerne at de har hatt en fin jul, men at de har spist for mye og at programmet har vært litt for tett. Da kan det være smart å gå seg noen turer i løpet av juledagene.

Å være ute kan fint kombineres med å være sosial, i stedet for at alle treff skal skje rundt julekakene.

– Kanskje du kan kombinere besøk med å gå en tur sammen med noen?

Tommelfingerregelen for å få bedre utbytte av tiden er å tenke igjennom sine egne verdier.

– Da faller ofte de både små og store avgjørelser på plass av seg selv, sier Thunem-Saanum.

Powered by Labrador CMS