Dylan Martinez
Speiler samfunn i endring
Når Downton Abbey speiler historien, skjer det med vår tids sekulære briller.
Tradisjonen tro ble også høstens sesong av «Downton Abbey» (NRK1) avsluttet med en lengre julespesial. Forskjellen er at annendag jul 2015 ble dørene til det engelske herskapshuset lukket for aller siste gang. Vi er mange som motvillig må erkjenne at denne julespesialen satte punktum ikke bare for sjette, men også for siste sesong i serien. Trøsten er at de andre fem sesongene nå er tilgjengelige på Netflix.
Helt fra første sesong i 2010 har «Downton Abbey» vært en suksess, ikke bare i Norge. Periodedramaserien fra britiske ITV har oppnådd betydelig popularitet over hele verden. I 2014 opplyste ITV at «Downton Abbey» ble vist i 100 land. Den kritikerroste serien, som ble skapt av den Oscar-vinnende forfatteren Julian Fellowes, har vunnet en rekke priser, blant annet tre Golden Globe, elleve Emmy og tre BAFTA.
Det er flere grunner til denne TV-seriens store popularitet. En viktig årsak er utvilsomt det fascinerende persongalleriet, sentrert rundt jarlen av Grantham, hans storfamilie og hans tjenere. Jarlens kone og de tre døtrene lady Mary, lady Sybil og lady Edith har en fremskutt plass i serien, der ikke minst døtrenes skiftende romantiske eventyr står i fokus. Også blant tjenestefolket står kjærlighetshistoriene sentralt i handlingen. Gjennom hele serien er vi tett på den nære og vare relasjonen mellom Lady Marys trofaste Anna og jarlens Mr. Bates. I løpet av de siste sesongene får vi også følge husholdersken Mrs. Hughes og hovmesteren Mr. Carsons fascinerende kjærlighetsreise.