Spiller på lag med Bymisjonen
Flere toppklubber i fotball samarbeider tett med Kirkens Bymisjon. Eliteserieklubben Mjøndalen IF har til og med valgt å spille med Bymisjonen trykket i store bokstaver på ryggen av spillerdrakten.
Den nyopprykkede klubben i eliteserien fra Nedre Eiker utenfor Drammen har i flere år vært en viktig støttespiller for den kristne organisasjonen. Logoen til Bymisjonen har siden 2009 hatt sin naturlige plass på spillerdrakten, og til tross for langt større medieeksponering i eliteserien, har Mjøndalen valgt å beholde Kirkens Bymisjon på den attraktive sponsorplassen på drakten.
Klubben kunne trolig håvet inn et betydelig beløp ved å ha en kommersiell aktør på drakten, men i Mjøndalen er man opptatt av at ikke alt kan måles i kroner og øre.
– Vi har valgt å ha en attraktiv annonseplass til en veldedig organisasjon. For oss som klubb er dette et valg som er med på å underbygge de verdiene vi ønsker å stå for, sier eventmanager i Mjøndalen, Arne Ellevset til Dagen.
Felles verdier
Men samarbeidet mellom Kirkens Bymisjon i Drammen og Mjøndalen handler om noe langt mer enn bare eksponering på klubbdrakten.
Seks av Bymisjonens gutter og jenter stiller nemlig som vakter under hjemmekampene på Mjøndalen stadion. Etter kampene blir de invitert opp til VIP-sonen, og de er med på bowling og andre sosiale aktiviteter sammen med spillerne både før, under og etter sesongen.
Flere av spillerne har også jobbet frivillig ved Kirkens Bymisjons kafeer og møtesteder i Drammen. Ellevset er ikke i tvil om at samarbeidet med den diakonale stiftelsen er godt for hele klubben.
– Det har vært udelt positivt. For «bortskjemte» fotballspillere er det også bra å omgås mennesker som har levd på livets skyggeside. Det gjør noe med spillerne. Mjøndalen er bygget på de tre kjerneverdiene innsats, lagånd og kameratskap. Vi ser at de verdiene sammenfaller mye med det Kirkens Bymisjon representerer. Jeg tror vi kan si at begge parter opplever at vi behandler hverandre med stor respekt, fremholder Ellevset.
– Unikt samarbeid
Daglig leder Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon i Drammen roser også det nære samarbeidet organisasjonen har med eliteserieklubben. Han forteller at båndene som er utviklet over flere år betyr mye innad i Bymisjonen.
– Jeg vil beskrive dette som et unikt samarbeid. Vi som organisasjon opplever at vi blir verdsatt på helt spesielt vis i denne klubben. Vi ser at guttene og jentene fra oss blir utrolig godt ivaretatt når de er involvert i Mjøndalen, sier Windstad.
At klubben etter opprykket til elitersierien ikke solgte den attraktive plassen på klubbdrakten til en kommersiell aktør, men beholdt Kirkens Bymisjon med store trykte bokstaver på ryggen, sier i følge Winstad noe om hvilke verdier fotballklubben i Nedre Eiker er bygget på.
– Det var helt selvfølgelig at vi fortsatt skulle ha den plassen på drakten, og dette viser bare at for Mjøndalen handler ikke alt om penger. Vi er stolte av å samarbeide med en klubb som har bygget stein på stein i forhold til både verdier og det sportslige arbeidet, understreker Windstad.
Bygger mennesker
Litt lenger nord i landet samarbeider Bymisjonen i Trondheim med 1. divisjonsklubben Ranheim. Det har de gjort i fem år, og A-lagstrener Trond Nordstein har en klar filosofi når han ber spillerne om å ta et sosialt ansvar.
– Som trener er jeg veldig opptatt av at jeg skal utvikle mennesker til å blomstre. Da utvikles de også som spillere. I norsk fotball er det altfor lite fokus på sosiale ferdigheter. Derfor er vi i Ranheim opptatt av å jobbe verdibasert. I så måte er vi så heldige at vi får lov å samarbeide med Kirkens Bymisjon her i byen, sier Nordstein til Dagen.
– Gjennom praktisk arbeid får spillere være med å se hvordan mange mennnesker har det i hverdagen. Det kan handle om alt fra det lage suppe til bostedsløse og barnefest for vanskeligstilte barn. Aldri er det noe problem å få spillerne til å stille, og de er veldig takknemlig for å få lov til å bidra. Jeg tror det gir oss alle perspektiv og viktig læring, fortsetter treneren.
Kathrine Koren Bjertnæs som er ansvarlig for innsamling, marked og kommunikasjon i Bymisjonen i Trondheim, beskriver Ranheim-spillerne som gode ambassadører for den kristne organisasjonen.
– Vi er kjempefornøyd. Det de gjør for oss er til stor hjelp. Mange av spillerne er også selvgående i forhold til det å være frivillig, og vi opplever Ranheim-spillerne som fine og reflekterte mennesker. Samtidig er det sånn at folk flest er interessert i fotball. Gjennom spillerne når Bymisjonen bredere ut til befolkningen, sier Bjertnæs.
Forankret i klubben
På Sørlandet spiller eliteserieklubben Start i Kristiansand også på lag med Kirkens Bymisjon. Riktignok pryder ikke logoen til organisasjonen spilledraktene, men Start og den diakonale stiftelsen møtes til ulike fellesarrangementer 5-6 ganger i året.
Tidligere rusmisbrukere deltar også på egne halltreninger hver tirsdag som ledes av Start-spillere. Det inviteres også til klubbens hjemmekamper til rabatterte priser. I tillegg arrangeres det fellesturer til bortekamper 1-2 ganger i året. Samfunnskontakt Ivar Kirkhus i Kirkens Bymisjon i Sørlandsbyen forteller at det er stor stas for brukere å få lov til å være så tett på både klubb og spillere.
– Samarbeidet betyr mye for oss. Brukerne synes det er gøy å få være sammen med de lokale fotballheltene, og for våre folk er det fint å oppleve at spillerne er helt vanlige mennesker som bryr seg om deres hverdag. Jeg tror samtidig det er veldig bra for spillere å se at det finnes mange som strever med livene sine, sier Kirkhus.