Spør aldri etter samlivsform

Et ferskt vedtak slår fast at Oslo kirkelige fellesråd har ansvar for at en kvinnelig ansatt ble utsatt for trakassering på grunn av sin lesbiske legning. - Det er synd at hun blir trakassert, sier kirkeverge.

Publisert Sist oppdatert

Det var i et me­nig­hets­møte i en Oslo-me­nig­het 25. mars i fjor at kvin­nen ble ut­satt for det som en­stem­mig ka­rak­te­ri­se­res av nemn­da som tra­kas­se­ring. Ved­ta­ket, som i går ble slått opp av både Dag­bla­det og Af­ten­pos­ten, er da­tert 29. no­vem­ber i år.

Hun var an­satt som tro­s­opp­læ­rer da det ble kjent at me­nig­he­ten ville dis­ku­te­re an­set­tel­sen på et års­møte i me­nig­he­ten. Le­de­ren av me­nig­hets­rå­det opp­lys­te kvin­nen om at an­set­tel­sen av henne ville bli tatt opp, og rådet henne til ikke å være til stede. Da hadde kvin­nen al­le­re­de fått vite at an­set­tel­sen hen­nes var om­dis­ku­tert, og hun sa at det var uak­sep­ta­belt med en slik dis­ku­sjon.

Da me­nig­hets­råds­le­de­ren ikke ville stop­pe saken tok hun kon­takt med me­nig­hets­for­val­ter, som var enig med at saken ikke kunne unn­gås. Ved­kom­men­de skri­ver i et svar på epost at det var vik­tig for «en­kel­te kref­ter i me­nig­he­ten» å lufte ut me­nin­ge­ne sine for å kunne komme vi­de­re. I til­legg heter det at de kon­ser­va­ti­ve i me­nig­he­ten ikke har spilt med åpne kort.

Både drøf­tel­sen på års­mø­tet og selve inn­kal­lin­gen blir be­skre­vet av nemn­da som yd­my­ken­de og for­ned­ren­de for kvin­nen. At ikke me­nig­hets­for­val­te­ren stan­set saken blir sett på som en for­len­gel­se av tra­kas­se­rin­gen.

Klare gren­ser

Kirke­ver­ge i Oslo kir­ke­li­ge fel­les­råd, Ro­bert Wright, sier det er trist at kvin­nen har blitt tra­kas­sert. Han sier fel­les­rå­det har vært opp­tatt av et ønske om bred­de, der leg­ning ikke skul­le være en hind­ring.

- Saken er jo at vi lever i en kirke med rom for to typer syn i saken. Et me­nig­hets­møte må kunne dis­ku­te­re ho­mo­fi­li. Så er det selv­sagt klare gren­ser når en be­ve­ger seg over til å dis­ku­te­re en en­kelt­per­son, sier Wright.

Han sier at det mest ut­ford­ren­de ved nemn­das ved­tak er at den gjør ham som kirke­ver­ge an­svar­lig for hva fri­vil­li­ge i me­nig­he­ter sier og gjør.

- Vi kan ende opp i en si­tua­sjon der vi ikke kan hjel­pe me­nig­he­te­ne med tje­nes­ter fordi det ser ut til at vi står an­svar­lig for dem, selv om de er egne retts­sub­jek­ter. Vi hver­ken kan eller skal styre fel­les­rå­de­ne, suk­ker Wright.

Uin­ter­es­sant

Iføl­ge ar­beids- og dis­kri­mi­ne­rings­lo­ven har ar­beids­gi­ve­re an­led­ning til å spør­re om sam­livs­form i ut­lys­nings­teks­ten der­som dette kan be­fes­tes i et høy­ere for­mål, slik som Kir­kens krist­ne grunn­lag. Dette blir aldri gjort når Oslo kir­ke­li­ge fel­les­råd lyser ut stil­lin­ger. Hel­ler ikke i vigs­le­de stil­lin­ger har dette duk­ket opp, for­tel­ler Wright.

- Hvor­for ikke, når kir­ken tra­di­sjo­nelt har vekt­lagt sam­livs­form?

- Sett fra min side så er ikke dette et in­ter­es­sant spørs­mål, ikke minst i Oslo er det vik­tig å re­pre­sen­te­re bred­den som er i kir­ken. Vi har en mye mer prak­tisk til­nær­ming til tin­ge­ne enn bis­ko­pen med sitt til­syns­an­svar over­for det teo­lo­gis­ke. I slike saker vel­ger jeg å være kirke­ver­ge, og ikke teo­log. Så langt har ikke dette vært vans­ke­lig, sier Wright som un­der­stre­ker at han synes det er po­si­tivt for kir­ken at en har an­sat­te med ulik leg­ning.

Kan bli vans­ke­lig

Ved Oslo bispe­døm­me tar man med i ut­lys­nings­teks­ten at sam­livs­form kan bli til­lagt vekt, slik ar­beids­miljø­lo­ven åpner opp for. Stifts­di­rek­tør i Oslo bispe­døm­me, Elise Sand­nes, sier at spørs­må­let har vært dis­ku­tert i bispe­dømme­rå­det. En vil også vur­de­re dette på nytt etter høs­tens sam­livs­ut­ta­lel­se fra bispe­mø­tet.

- Det har vært drøf­tet innad i rådet, men fler­tal­let har gått inn for at det skal stå. Det har også vært drøf­tet bispe­døm­me­ne i mel­lom. Per i dag er det kun Hamar bispe­døm­me som ikke har den set­nin­gen med.

- Kan det bli vans­ke­lig for bis­ko­pen å even­tu­elt gripe inn der­som fel­les­rå­de­ne ikke spør om sam­livs­form?

- Vi har ikke kon­kre­te saker med er­fa­ring på det. Men det er klart at det vil kunne komme til si­tua­sjo­ner som vil være vans­ke­li­ge, sier Sand­nes.

DAGEN

Dette er saken

Likestillings- og diskrimineringsnemnda har slått fast at en kvinne har blitt utsatt for trakassering på grunnlag av seksuell legning, i en Oslo-menighet.

Diskrimineringen skjedde da menigheten ønsket å ta opp hennes ansettelse, tilsynelatende både på bakgrunn av kvalifikasjoner og legning, og ble forsterket da ingen grep inn for å forhindre dette, heter det i vedtaket.

Powered by Labrador CMS