Sterke reaksjoner etter at politiet hentet iransk kvinne ut fra kirkeasyl
Knut Arild Hareide krever svar fra justisminister Anders Amundsen (Frp). Journalist og forfatter Bjørn Olav Hansen har startet facebookaksjon.
Knut Arild Hareide krever svar fra justisminister Anders Amundsen (Frp) etter at en iransk kvinne ble hentet ut av kirkeasyl i helgen.
- Dette strider helt med den kirkeasylordningen vi har hatt i Norge. Vi har hatt respekt for at dette er et hellig rom der politiet ikke går inn og opptrer som om det skulle vært et hvilket som helst hus. Jeg fryktet at regjeringen skulle stramme inn på ordningen da jeg så regjeringserklæringen, sier Knut Arild Hareide til Dagen.
«Riktig og ryddig»
Lørdag gikk politiet inn i et av byggene til Filadelfia Kristansand og hentet ut 56-årige kvinnen Nahid som har fått avslag på sine søknader om asyl.
Mens pastor Wiggo Skagestad mener at politiet nå har tråkket over en grense, sier justisminister Anders Amundsen på hendelsen som «riktig og ryddig» fra politiets side.
- Denne kvinnen satt ikke i kirkeasyl, men oppholdt seg i et menighetsbygg. Derfor er dette i samsvar med tidligere instrukser, sier justisministeren.
Les også: « Respektér frimenighetene» - aksjonerer på Facebook
Degradering
Skagestad anklager statsråden for å degradere frikirkebevegelsen, og sier i et intervju med Vårt Land at han er med og gi den lutherske kirken et spesielt fortrinn.
- Anerkjenner han oss ikke som kirke? spør han.
I Pinsekirken Stokmarknes i Nordland har et søskenpar fra Russland søkt kirkeasyl. Der har de sittet siden våren 2009. Kari Anette Øverlid i lederteamet omtaler regjeringens handling som inhuman, nesten spekulativ.
- Det er veldig trist for oss som samfunn, og hvordan vi behandler våre borgere. Ingen søker kirkeasyl med lett hjerte. De setter seg selv i fengsel og mister friheten de har som borger i et vanlig samfunn.
- Frykter dere at det samme kan skje med søskenparet fra Russland?
- Nei. Vi har et vigslet kirkebygg, men man blir jo usikker på hvilke føringer regjeringen vil legge videre.
Øverlid ber regjeringen tenke gjennom hvilket alternativ man har til kirkeasyl, og hvordan man ivaretar de som har den ordningen i dag.
- Før man går til det skrittet å avvikle ordningen, må man gjøre en grundig vurdering på de som sitter der og ikke glemme at det er snakk om liv, sier hun.
Brudd eller ikke
Marianne Aasen (Ap) i kirke- utdannings og forskningskomiteen sier til Dagen at hun vil vite mer om beveggrunnen bak det som skjedde i Kristiansand før hun tar stilling i saken.
- Vi må vurdere om det er brudd eller ikke i dette tilfellet. Det finnes både menigheter og menighetshus. Det finnes kristne menigheter som har lokale i en kjellerleilighet. Er det å regne for en kirke? Foreløpig sitter jeg med flere spørsmål enn svar i denne saken, sier hun.
- Bør behandles likt
Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd, ser alvorlig på saken, og mener regjeringen legger opp til en praksis de opplever som problematisk.
- Hva tenker dere om at regjeringen skiller så sterkt mellom et vigslet og ikke-vigslet kirkebygg?
- Det er veldig spesielt. Prinsipielt mener jeg alle kirkesamfunn bør behandles likt, uavhengig av om man har et ritual knyttet til vigsling av hus eller ikke.
Les også: « Respektér frimenighetene» - aksjonerer på Facebook
Dagen