Ønsker liberalisering: MDG-politiker Hulda Holtvedt ønsker å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

Stortingspartier vil liberalisere abortloven på grunn av KrF

MDG og SV foreslår å utvide grensen for selvbestemt abort. De mener KrF har provosert frem forslagene.

Publisert Sist oppdatert

Som Dagen tidligere har meldt diskuterer Ap, Sp, MDG, Venstre, Rødt og SV om de skal gå inn for å utvide grensen for selvbestemt abort i sine nye partiprogram for neste stortingsperiode. Abortgrensen i 12. uke har ligget fast siden loven ble vedtatt i 1975.

Nå tror flere at dagens grense henger i en tynn tråd.

Tror den ryker

Leder for den borgerlige tankesmien Civita, Kristin Clemet, har vært en sterk støttespiller for dagens abortlov. Nå tror hun at grensen vil bli flyttet kanskje allerede neste periode.

– Det avhenger av om det blir et flertall for å gjøre det, og slik jeg tolker vinden som blåser, så blåser den i den retningen. Men det kan selvsagt komme motreaksjoner eller teknologiske utviklinger som gjør det utfordrende å ha så sene grenser, sier Clemet til Dagen.

– Hvorfor er det bevegelse i så mange parti nå?

– Det er en veldig sterk vind som blåser i den retningen, men jeg vet ikke hvorfor. Jeg synes det er rart når så mange er opptatt av å redde kloden, at ikke flere har et sterkere engasjement rundt menneskelivet. Jeg føler den samme stemningen som på 70-tallet, da det var langt hardere debatter om disse spørsmålene, sier den tidligere Høyre-politikeren.

– Ikke super-radikalt

MDG-politiker, Hulda Holtvedt, står i spissen for flertallet i partiets programkomité som ønsker å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

– Abortdebatten har vært veldig aktuell de siste årene med krefter som har ønsket å innskrenke abortloven. Å utvide abortgrensen til uke 18 er ikke super-radikalt, men en naturlig utvidelse som ikke utfordrere menneskeverdet for levedyktige fostre i det hele tatt, mener Holtvedt som kaller det autoritært at kvinner må møte i en nemnd.

– Er det en reaksjon på regjeringens politikk?

– Jeg synes det er veldig viktig at når det er politiske krefter som forsøker å utfordre abortloven og selvbestemmelsen, trenger vi krefter som forsvarer selvbestemmelsen og som ikke minst er villig til å utvide, sier Holtvedt.

– Avtalebrudd fra regjeringen

Hun får støtte fra Kirsti Bergstø som leder SVs programkomité.

– Dagens regjering har satt abortloven i spill. Det gjør at presset øker for å hindre innstramminger, men også for å liberalisere abortloven, sier Bergstø.

Hun mener at forslagene om å utvide abortgrensen er en direkte konsekvens av regjeringens innstramming i regelverket for tvillingabort og KrFs bruk av abortloven i partiets «retningsvalg» i 2018. Hun mener det har vært en uskreven avtale mellom konservative og liberale om ikke å endre abortloven.

– Vi opplever at et mangeårig kompromiss er blitt oppsagt. En bred kvinnebevegelse og mange partier har vært opptatt av å støtte opp under abortloven og ikke gjøre endringer som kunne sette den i spill. Forslagene som kommer nå er en motreaksjon som er fremprovosert av de som ønsker å svekke abortloven, mener Bergstø.

KrF reagerer

Dette får KrFs programkomitéleder, Erik Lunde, til å reagere kraftig.

– Vi må ha såpass høye forventninger til partiene at man ikke lar politisk spill avgjøre hvilke prinsipielle holdninger man tar i slike etiske spørsmål, mener Lunde som også er sentralstyremedlem i partiet.

Han mener at diskusjonen rundt abortloven har blitt hardere og frykter nå at abortgrensen vil bli utvidet. Han er først og fremst skuffet over argumentasjonen til de andre partiene.

– Hvis noen endrer politikken sin for å hilse til KrF, mener jeg det er trist. Det er en useriøs behandling av spørsmål som tross alt handler om livets begynnelse, sier Lunde.

Sp-kritikk mot KrF

Men KrF får også kritikk fra en av sine nærmeste støttespillere i abortsaken. Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, sier at det har blitt vanskeligere å forsvare dagens abortlov etter at KrF gikk inn i regjering.

– Det handler om det KrF gjorde da de kom inn i regjering og satte abortloven på spill i et politisk sidevalg. Det har vært ro rundt abortloven siden 70-tallet, men de skapte en veldig harme som har ført til en veldig polarisert debatt og mange som mener nemndene er et inngrep i folk sine liv, sier Toppe.

Som Dagen omtalte i går, har også et lite mindretall i Senterpartiets programkomité gått inn for å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

– Opposisjonen har skylda

Leder for livsvernorganisasjonen Menneskeverd, Morten Dahle Stærk, frykter at abortgrensen vil bli utvidet om kort tid. Han er selv overrasket over at forslagene kommer nå, fordi han mener å se at fosteret har fått «en større verdi» i abortdebatten.

– Det er for eksempel ingen som snakker om celleklumper lenger, men et foster eller til og med et barn, sier Stærk.

– Hva tenker du om at mange partier sier at forslagene sine er en reaksjon mot de som vil innskrenke abortloven?

– Det er en veldig forenklet analyse. SV og flere ungdomspartier har programfestet dette i flere år. Spillereglene ble endret da muligheten for tvillingabort kom i 2014, ikke da KrF og Høyre strammet inn en praksis som hadde sklidd ut. Det er opposisjonen som må ta skylden for det som skjer nå, mener Stærk.

Selvbestemt abort i programutkastene

Høyre er det eneste partiet som støtter dagens abortlov.

Ap, Sp og MDG er splittet og vil konkludere på landsmøtene sine neste år.

Venstre vedtok på sitt landsmøte i september å utvide grensen. Rødt vil utvide grensen til uke 22.

SV har ikke presentert sitt utkast, men har lenge ønsket å utvide abortgrensen.

KrF ønsker å erstatte abortloven med en rett til liv.

FrP har ikke ett felles syn i saken.

Kilde: Dagen
Powered by Labrador CMS