Syriske krigsofre får hjelp i Israel
I overkant av 1.000 skadde sivile fra den syriske borgerkrigen har fått livreddende behandling ved israelske sykehus siden mars 2013. Blant dem er denne tre år gamle jenta med alvorlige hode- og ansiktsskader.
De spinkle beina til den skadde tre år gamle syriske jenta skjelver mens hun klamrer seg til faren på sykehuset i Naharija.
Fortsatt svak av skadene og operasjonene hun har vært gjennom virker det som det store utenlandske presskorpset blir mer enn hun makter. Klynkende og redd prøver hun å gjemme seg inntil farens bryst.
19. februar kom hun med ambulanse til Western Galilee Hospital i Naharija 10 kilometer sør for den libanesiske grensen. Den 35 år gamle faren forteller at en bombe eksploderte utenfor huset deres i en landsby i nærheten av Damaskus, og han ble hardt skadet i hånda. Da støvet holdt på å legge seg, hørte han gråt fra et lite barn.
Hørte barnegråt
- Jeg ville se hvem som gråt og gikk inn i huset. Der fant jeg jenta mi hardt skadet i hodet. Deler av bakhodet hennes var borte, men hun var i livet og ved bevissthet, forteller faren.
På det syriske sykehuset de oppsøkte, kunne de ingenting gjøre. Dermed kjørte de jenta til et mobilt sykehus som den frie syriske opprørshæren driver. Da heller ikke de kunne gjøre noe, tok de faren og jenta til grensen til Israel på Golanhøyden.
- FN-mannskapet tok oss over til israelsk side der vi fikk førstehjelp i Den israelske hærens feltsykehus. De sendte oss straks videre med ambulanse til Naharija, hvor jenta er blitt operert flere ganger, forteller den syriske faren.
Anonyme
Hverken han eller jenta vil stå fram med navn eller vise ansiktet av frykt for reaksjoner fra syriske grupper når de vender hjem. Israel er fiende nummer én, og opplysninger om at Israel har reddet livet deres, kan føre til at de blir drept når vi en gang kommer hjem, forklarer faren.
- Men dere må skrive at vi har fått den aller beste behandling som tenkes kan på det israelske sykehuset, legger han til.
Den lille treårige jenta liker seg ikke. Hun skjelver mer og mer og snur seg gråtende vekk fra journalistene. Dermed griper sykehuset inn og beordrer oss ut av sykestua der de skadde syrerne får behandling.
Over 1.000 hjulpet
10 sivile syrere får behandling på sykehuset i Naharija denne dagen. Totalt har sykehuset behandlet 230 syrere siden mars i fjor da de første hardt skadde syrerne ankom.
Sammen med de syrerne som har fått livreddende behandling ved Ziv-sykehuset i Safed og Rambam-sykehuset i Haifa er tallet nå godt over 1.000. Tallet på drepte i den syriske borgerkrigen har nådd 140.000, mens over to millioner mennesker er flyktninger på grunn av krigen.
- De fleste som kommer, er bevisstløse og stygt skadet. Vi snakker om krigsskader med avrevne armer og bein, ødelagte indre organer og mange barn med stygge hodeskader. Det kommer flere og flere barn, og dette er barn som tydelig er skutt på kloss hold. At noen kan sikte spesielt på barn for å drepe dem, er forferdelig og vanskelig å skjønne, sier den ledende nevrokirurgen Jean Sostiel ved sykehuset i Naharija.
Overlever
Han forteller at nesten alle overlever som kommer til behandling i Israel.
- De har fått noe behandling, og det har skjedd en utvelging før de kommer til oss. Selv om de er alvorlig skadet, er de sterke nok til å klare transporten, forteller Sostiel.
De som kommer, er fra noen måneder og opp til nærmere 20 år gamle. Flere har et familiemedlem med seg, som får bo på sykehuset mens den skadde blir behandlet. Folk i lokalmiljøet rundt sykehuset sørger for både mat, klær og leker til de syriske pasientene og gjestene.
- Det er så viktig at barna har noen fra familien med seg. Kommer de alene, prøver vi å få tak i pårørende i Syria får å få dem hit. Vi ser en rask forbedring for de barna som får noen fra familien rundt seg, sier kirurgen Joav Hoffmann.
Livredde
Bevisstløse syrere som våkner opp på et israelsk sykehus, blir først veldig redde.
- Når vi forteller at vi er israelere, frykter de at vi skal skade eller torturere dem. Vi har arabiske leger som snakker språket deres og forklarer at vi vil dem bare det beste, forteller Hoffmann.
Han understreker at de aldri stiller spørsmål ved pasientene når det dreier seg om livstruende skader.
- Alle får den beste behandling vi kan gi dem uansett om de er venner eller fiender, israelere, libanesere, syrere eller fra Hisbollah. Vi behandler ikke «fiender», men mennesker, sier Hoffmann.
Israel tar regningen
Hvem betaler så regningen for behandlingen av de skadde syrerne? Utgiftene deles på tre, får vi opplyst - mellom sykehuset, Den israelske hær og staten Israel. I praksis betyr det kort og godt at staten Israel må ta hele regningen.
DAGEN