Takker læreren for at hun ble forfatter
Nina Therese Brennesvik (34) har nylig gitt ut sin første bok. – Vi var en klasse som hadde storproduksjon av egne skrevne verker, forteller hun.
«Det er en helt vanlig tirsdag. Tolv år gamle Idun Kvandal Engelsen skal på korøvelse. På veien forsvinner hun - midt i Bergen sentrum, midt på høylys dag. Iduns tante, politietterforsker Rita Engelsen, er desperat etter å finne Idun og få henne hel hjem igjen. Midt i tragedien står hun plutselig ansikt til ansikt med det siste mennesket hun har lyst til å møte - Steffen Svendsen, bestevennen som forsvant ut av livet hennes uten forklaring.»
Slik lyder Proklamedias presentasjon av Nina Therese Brennesviks bok som kom ut i høst.
Forfatteren selv må helt tilbake til barneskolen for å forklare hva som gjorde at hun kom i gang med skriving av sin spenningsroman.
– På barneskolen hadde jeg en lærer som fra og med fjerde klasse brukte det å skrive fortellinger som systematisk del av undervisningen. Vi var en klasse som hadde storproduksjon av egne, skrevne verker, forteller hun.
En ukes prosjekt
Brennesviks lærer gikk tverrfaglig til verks.
– Da vi lærte om vikingtiden i samfunnsfag ble vi bedt om å skrive en fortelling fra viktigtiden. Vi kladdet historien før vi leste korrektur, renskrev den og laget forside. Alt skulle gjøres fint. Det var gjerne en ukes prosjekt, sier den ferske forfatteren.
Høydepunktet med bokprosjektet var at læreren leste alle historiene høyt for klassen.
– Hun lærte oss å gi og ta i mot konstruktiv tilbakemelding. Først skulle vi si minst tre ting som var bra med det vi hadde hørt, uansett hvordan det var. Dette er min utdanning i skriving, sier Brennesvik.
Leste Nancy Drew
Ideen til karakterene i boka fikk hun også på skolen.
I 10. klasse fikk hun i oppgave å skrive en kriminalfortelling. Hun hadde lest mange Nancy Drew- og Bobseybarna-bøker, sett mye på detektimen og var begynt å lese krimbøker for voksne.
– Jeg følte meg hjemme i sjangeren.
Brennesvik fikk en god idé til en skolestil. Etter å ha arbeidet med den en stund, likte hun karakterene hun hadde skapt så godt at hun ville vite hvordan det gikk med dem.
– Det ble starten på hobbyen min. Romanen var en del av deres historie.
Kristen
I nærmere 20 år har hun skrevet historier på fritiden, men har ikke tenkt at det faktisk skulle bli en roman ut av det.
Nå er boken til salgs i butikker og gjennom forlaget til Ungdom i Oppdrag, Proklamedia.
– Jeg ønsket å fortelle en god historie, sier Brennesvik, enkelt.
I og med at hun er kristen har Gud blitt en naturlig del av innholdet, forteller hun. Brennesvik presiserer at hun ikke har skrevet boken for å evangelisere.
– Jeg håper den treffer relativt bredt, sier hun.
Autodidakt
Forfatteren har ingen studier i litteratur eller skriving bak seg.
– Nei, jeg er relativt autodidakt på området. Jeg ble lest for av foreldrene mine da jeg var liten. Jeg har lest meg til mye, og har hatt god nytte av nettsidene til favorittforfatterne mine. Så har jeg også en venninne som er veldig god på konstruktiv kritikk. Hun har hjulpet mye.
Av faglig bakgrunn har forfatteren en bachelor i historie og en disippeltreningsskole (DTS) i regi av Ungdom i Oppdrag.
DTS-en førte henne inn i en permanent tilknytning til bevegelsen hvor hun har vært i 12 år. Nå arbeider Brennesvik med regnskap og informasjon.
– Når folk ringer, havner de ofte på min telefon, sier hun.
Leser
For å kunne sette seg inn i livet til etterforskeren Rita Engelsen, har Brennesvik lest ulike dokumentarbøker som omhandler faget.
– Jeg har lest bøker som er skrevet av politifolk og pløyd avisartikler når det har vært dagsaktuelle saker.
Dessuten følger Brennesvik med på nyhetene så godt hun kan.
Hun har testet manuset sitt på moren, svigerinnen og noen gode venner. De har alle bidratt med innspill.
Bakgrunnen i Ungdom i Oppdrag har gitt henne innsikt i relasjoner og hvordan mennesker tenker.
– Vi er en organisasjon som er i kontakt med mange mennesker fra ulike kulturer, sier hun. – Undervisningen jeg har fått her om relasjoner og det at vi både bor og jobber sammen, har gitt meg en del aha-opplevelser på det området.
Oppfølger
Brennesvik har ikke egne barn, men er tante til tre. Det har hjulpet henne til å sette seg inn i politietterforsker Rita Engelsens situasjon når hun oppdager at niesen er borte.
Forfatteren tror at målgruppen for «Bortført» er voksne, men hun mener den også kan passe for ungdom ned i 16 årsalderen.
– Folk som liker spennende historier vil ha glede av den.
Hun har fremdeles ikke klart å legge bort hovedpersonene i Bortført.
Innimellom det andre hun gjør skriver Brennesvik derfor på en oppfølger.
– Jeg håper å bli ferdig en gang ut i neste år. Skriving er fortsatt en hobby, sier hun.