Tapte, men klar for valgkamp
Etter et forventet nederlag om bekjennelsesparagrafen samler politikerne i KrF seg om valgkamp.
TRONDHEIM: Det 80 år gamle kravet om at tillitsvalgte i KrF må være kristne ble som forventet strøket av landsmøtet fredag.
Les mer om bekjennelsesparagrafen
Partileder Knut Arild Hareide tror partiet med det har mulighet til å fremstå som mer åpent.
- Mange sier at de har betydelig sans for KrF, men at de opplever noe litt lukket eller eksklusivt over partiet. Med vedtaket gir vi et tydelig signal: er du enig i det vi står for, er du hjertelig velkommen med på vårt lag, sier Hareide.
Økt motstand
Motstanden mot å stryke bekjennelsesparagrafen hadde likevel økt mer enn da landsmøtet for to år siden gav en anbefaling til årets møte. Den gangen stemte 21 mot, i år var motstanden økt til 27 stemmer.
Etter nederlaget fredag kveld sitter fire av dem som ville beholde dagens bekjennelsesparagraf utenfor landsmøtesalen. De er ikke overrasket over utfallet.
- Men jeg er lei meg på partiets vegne, sier Aud Kvalbein, KrF-byråd i Oslo, tidligere informasjonssjef i KrF og en av dem som sterkest har tatt til orde for å beholde kravet om at tillitsvalgte skal være kristne.
Fra talerstolen i landsmøtet advarte hun mot at partiet ville tape og det nystartede partiet De kristne vinne på et slikt vedtak.
Vil fortsette
Den ene etter den andre som gikk på talerstolen fredag kveld og talte for å beholde bekjennelsesparagrafen, understreket samtidig at de ville fortsette å jobbe for partiet selv om de skulle lide nederlag.
- Vi har gjort det vi kunne for det vil trodde er til det beste for partiet, sier Tove Welle Haugland fra Vest-Agder kort tid etter at salen hadde reist seg og applaudert vedtaket hun kjempet mot.
- Det blir en utfordring å komme hjem og fortelle hva KrF representerer nå. Men jeg er klar for det også, sier hun bestemt.
- Akkurat nå er jeg litt tom for ord, sier Marie Ljones Brekke fra KrFU Rogaland etter at hun litt tidligere på kvelden har advart mot å fjerne bekjennelsesparagrafen, fordi mange stemmer KrF i visshet om at de velger kristne.
«HA HA»
Tidligere nestleder Inger Lise Hansen har tidligere gjentatte ganger gått inn for å fjerne kravet om at KrF-tillitsvalgte må være kristne. Da kravet ble fjernet, la hun ut melding på sin side på Facebook. «Jeg sier bare "HA HA" til alle de som i 2004, 2005, 2007, 2009 og 2010, forsøkte å si at jeg ikke hadde bakkekontakt... Det gjelder å ikke gi seg!!», skrev Hansen, men avsto fra å kommentere ytterligere overfor VG.
Demme opp
Det er blant landsmøtedeltagerne en viss bekymring for at det skal bli vanskelig for velgerne å forstå de nye lovene. Det er også en uro over at de skal miste sårt tiltrengte velgere til partiet De Kristne, som ble opprettet høsten 2011 da det var klart at KrF trolig kom til å kvitte seg med kristenkravet.
Derfor ble det sett på som viktig at landsstyret sendte Karl Johan Hallaråker, som blir sett på som konservativ garantist med sin tunge ideologiske profil og indremisjonsbakgrunn, inn i sentralstyret med flest stemmer.
Landsmøtet skjerpet også henvisningene i prinsipprogrammet til at partiets verdigrunnlag er hentet fra Bibelen og at ekteskapet mellom mann og kvinne er grunnleggende i samfunnet.
Skal ut og vinne valget
Til tross for at de nettopp har lidd et forventet nederlag, ser de allerede fremover mot valgkampen. Stortingsrepresentant Steinar Reiten fra Møre og Romsdal peker på at en stor del verdibevisste ungdommer er rekruttert inn i KrFU.
- Jeg er også veldig glad for det nye verdikapitlet og spesielt ordlyden om det kristne menneskesynet.
I ideologikapitlet står det nå at mennesket er «skapt i Guds bilde».
Etter en «lang og slitsom debatt» understreker Reiten at det er viktig at de nå tar vare på hverandre.
For nå trenger vi alle, seier han.
- Jeg slutter hundre prosent opp om KrF. Nå skal vi ut og vinne valget, sier han.
Dagen