Tar med rus-ungdom på flytende terrasse
For fem år siden var straffen sonet ferdig. Da begynte Jo Inge Nyborg å tenke på å hjelpe andre.
I Ljønervika ligger en stor flåte. Den har Nyborg bygget av gjenstander han har funnet. Med ingen penger i kassa vil den eks-kriminelle 46-åringen ta med ungdom som sliter med rus på flåtetur.
– Tanken om å hjelpe unge som sklir ut snek seg på. Men jeg måtte være sikker på at jeg ikke ramlet utpå selv først, sier Nyborg.
I februar i år startet Ragnhild E. B. Gusterudmoen den frivillige, rusforebyggende organisasjonen «Future - Fra Dag En» i Kongsvinger. Nyborg fant organisasjonen på internett og tok kontakt med Gusterudmoen. Da ble han raskt ansatt som aktivitetsleder. Gusterudmoen mener det viktigste er å nå ungdommene i en tidlig fase.
– Når det først blir synlig at ungdommene har et problem, da er det allerede et stort problem. Vi ønsker og nå dem før det går riktig galt, sier Gusterudmoen til Dagen.
Fant materialet
Nyborg bor alene i en stor enebolig bare et steinkast fra Ljønervika og innsjøen Skjærvangen. Før tenkte han ofte på hvordan funksjonshemmede skulle komme seg på vannet. For et drøyt år siden begynte den tidligere snekkeren å bygge flåten, som er tilpasset rullestolbrukere.
– Det eneste som er kjøpt til denne flåten er flyteelementene, skruer og fire meter planker. Resten av materialene er terrassegulv som folk har kastet. Motoren har jeg lånt av mine foreldre, sier Nyborg.
Flaggstangen fant han i låven. Og det provisoriske styret ned til motoren er et vannrør som er skjøtet sammen en brannslange han fant.
Tror ikke
Nyborg har lest nærmest hele Koranen. Han har også studert sammen med Jehovas vitner, og vært på flere samlinger sammen med dem etter at de dukket opp på døren hans. Han mener det er viktig for arbeidet at han er reflektert i forhold til ulike religioner og kulturer.
– Jeg er ikke troende. Jeg syns Bibelen og Koranen er veldig like, og jeg kan ikke egentlig se den store forskjellen, sier Nyborg.
Gusterudmoen forteller at hun har barnetro, med at det ikke er grunnen til at hun satte i gang arbeidet med FFDE. Men at det er mer på et idealistisk grunnlag. Organisasjonen er både politisk og religiøst nøytrale, forteller hun.
– Noen ganger kan det å være kristen føles påtvunget for brukere. Derfor kan det til tider være negativt å være kristen i et slikt arbeid. For oss er det mennesket som er viktig, sier Gusterudmoen.
De mener at det er viktig å samle familien rundt ungdommene.
– Målet er å få med hele familien rundt brukerne ut på flåten sammen med oss. Dette er jo et forebyggende tiltak, og da er det utrolig viktig at familiene stiller opp, sier Nyborg.
Systematikk
Leder for Uteseksjonen i Velferdsetaten i Oslo kommune, Børge Erdal mener at på en generell basis er det bra å gi utsatte grupper tilgang på gode opplevelser og opplevelser av mestring.
– Det kan ha mye for seg. Og det kan motivere for endring, få brukeren til å tro på at endring er mulig og noe man ønsker selv. En tilgang til slike gode opplevelser er positivt, generelt sett, sier Erdal.
Han understreker at det ofte er nødvendig med systematisk jobbing over tid for å få til endringer om noen har utviklet alvorlig problematikk knyttet til rus og psykisk helse. Tilbakefall er vanlig og mange trenger flere forsøk før de klare å bli rusfrie.
– Tett oppfølging over tid er det vi mener har best effekt. Det er flott med øyeblikksomsorg, men det trenger ikke gi så stor effekt. God hjelp gis gjerne med en god dose av både støtte og ansvarliggjøring, og hjelp til selvhjelp, sier Erdal.
Les her mer om tidligere misbrukere som vil hjelpe.
På gaten i Oslo sentrum, der Uteseksjonen driver sitt feltarbeid, observeres det stadig frivillige innsatser. Blant annet mat- og klesutdeling.
– Dette er ofte i regi av ulike organisasjoner, men det hender også at enkeltpersoner vil hjelpe ut av eget initiativ. Vi har erfaringer på både godt og vondt med slike initiativ, sier Erdal.
Må få hjelp lokalt
Tore Sørensen, fungerende avdelingsdirektør ved Helsedirektoratets avdeling for psykisk helse og rus, mener også at det primært er i lokalsamfunnet rusmisbrukerne må få sine tjenester, men at de som har alvorlige rusproblemer nødvendigvis trenger hjelp fra spesialhelsetjenesten.
– Generell aktivitet er et viktig bidrag. At de som sliter får kommet seg ut og kunne bli deltagere i samfunnslivet er forebyggende, sier Sørensen til Dagen.
I 2012 hadde 5,7 prosent av barn opp til 17 år vært i kontakt med fastlegen på grunn av rus eller psykiske problemer. Grundigere forskning på ungdommer og rus er under arbeid, ifølge Sørensen. Han mener uansett at det ikke står så ille til med dagens ungdom.
– Ungdom i Norge er langt bedre enn sitt rykte, sier Sørensen.
Trenger støtte
Organisasjonen har mottatt 10 000 støttekroner av banken. Resten finansierer de ved å arrangere flåteturer for grupper som måtte ønske å ha en fin dag på vannet. Med en billettpris på 50 kroner i timen for voksne, er det ikke mye som dekkes. Hittil i år har de arrangert rundt åtte slike flåteturer. Dette mener de at er alt for få turer, men forståelig siden de er i en begynnelsesfase.
– Pengene vi får inn på disse turene bruker jeg til bensin og ved til grillen når vi skal på tur med brukere. Vi går ikke akkurat i overskudd. Det koster å ha med folk ut på vannet, sier Nyborg, som selv lever av avklaringspenger.
Han forteller at de nå har søkt lokale bedrifter om støtte.
Smuglet tobakk og sprit
Nyborg har selv en kriminell bakgrunn, men har aldri ruset seg. Det begynte forsiktig med at noen kompiser ba han om å «hente» ti kartonger røyk over svenskegrensen. Dessverre tok det ikke lang tid før det eskalerte til betydelig større kvantum, og snart handlet det om spritsmugling. Butikk- og biltyveri er også kjent for Nyborg. Han fikk en dom på to års prøvetid, som han sonet ferdig for et halvt tiår siden.
Drømmer om hester
På Skjærvangen-vannet som flåten seiler på er det mange øyer. Her pleier de å stoppe når de er på tur med ungdommene for å ha aktiviteter. Nyborg lager provisoriske hinderløyper på øya fra gang til gang.
– Det er viktig at ungene får skitnet seg til litt. Leke seg og være aktive i naturen. Jeg tror naturen i seg selv har en rehabiliterende virkning, sier Nyborg.
Fra flåten kan ungdommene bade, fiske og grille i tønnegrillen som Nyborg har montert. Men planene stopper ikke der.
– På sikt ønsker jeg at ungdommene kan få drive med hester også. Men slikt koster penger, sier Nyborg.
Ikke bare for ungdom
Kvelden før Dagen var med på flåtetur var det flere unge brukere som ville være med oss, men ingen dukket opp.
– Det er en vanlig problemstilling som vi møter i hverdagen. Å lage avtaler med brukerne er vanskelig, da de ofte ikke møter opp, sier Nyborg.
Men en eldre brukerrepresentant fra styret i FFDE, sitter ved strandkanten sammen med Gusterudmoen. Han forteller at tiltaket fungerer slikt det er ment å gjøre.
– Dette er bra, med store bokstaver. Jeg ser at ungdommene storkoser seg på flåten. Det er flere som skulle kommet ut hit, før det gikk for langt, sier han til Dagen.