– Tenk om publikum kunne få se at Jesusbarnet er verdens lys
Sangeren Marianne Juvik Sæbø synes det er unikt at julehøytiden samler så mange og så bredt, uavhengig av om man har et forhold til Jesus som Frelser eller ikke.
«Gjør døren høy, gjør porten vid», står det i en adventssalme. Kanskje opplever folk flest det slik i førjulstiden. Ikke bare pulikum, men også artistene som velger å synge i landets kirker.
Sangeren Marianne Juvik Sæbø synes det er unikt at julehøytiden samler så mange og så bredt, uavhengig av om man har et forhold til Jesus som Frelser eller ikke. Hun tror at folk kjenner en dragning mot å være i Guds hus og til å komme sammen.
– En gyllen anledning
– Jeg tenker at julekonsertene er en gyllen anledning til å fortelle dem hvem Jesusbarnet er. Fortellingen om Jesu fødsel er så utrolig mye mer enn en vakker historie.
Selv skal hun bare ha fire julekonserter i år. En i november og tre i desember. Med unntak av Nain bedehus på Voss, blir de andre konsertene i kirker på Vestlandet. I tillegg skal hun opptre på julekonserter i regi av et brassband, et kammerkor og Kirkens Bymisjon.
Vi treffes over en kopp kaffe, et langt steinkast unna Johanneskirken i Bergen, som er mye brukt til konserter. 6. desember blir det julekonsert med Juvik Sæbø i den store, røde kirken på «høyden».
– Hvilket forhold har du selv til julekonserter?
– Jeg er veldg glad i det, først og fremst fordi det er så mange fine julesanger. Det er vakre tekster og melodier, og spesielt de gamle julesangene tar for seg hele løpet fra vogge til grav. Det er naturlig å ha med en av dem på konsertene mine.
Balansere budskapet
Som sanger opplever hun det som en utfordring å formidle at julebudskapet er noe å bygge livet på.
– Det kan være hele fundamentet i livet ditt.
Artisten snakker om å balansere budskapet. Hun ønsker å være tydelig, men ikke pågående. De skal få lov til å sitte i benken med sin undring og velge om de vil åpne opp.
– Der er julesangene gull verd. De forteller alt uten å legge fingrene mellom.
– Forstår folk disse sangene?
– Det varierer. Noen har et litt gammelt språk, og da kan budskapet bli litt bortgjemt. Men det skal ikke mye til for å sette sangen inn en sammenheng. Da låser man opp de dørene som språket tilslører. Det kan dreie seg om et kort vitnesbyrd eller forklaring, som gjør sangen forståelig.
Åpne sinnet
I planleggingen av julekonsertene bruker hun en del tid til å tenke gjennom innholdet i de ulike sangene. Det skal være nok sanger som får tydelig frem hvem Jesus er, mens andre sanger først og fremst kan være med og åpne sinnet.
– Kan du nevne en julesang som hører til den siste kategorien?
– Slik jeg tenker det er det en sang som er litt meditativ. Den har en vakker melodi, men ikke nødvendigvis en dyp tekst. «Jul, jul, strålande jul» kommer i den kategorien. Den setter en fin, koselig ufarlig julestemning. Den er bare vakker. Folk slapper av når de hører den og er klar for det neste som måtte komme.
I miksen av sanger jakter hun også de som er morsomme og som får folk til å smile og le.
– Det er viktig at ulike sanser blir stimulert. I tillegg er det viktig at publikum får delta i sangen. Det styrker opplevelsen av fellesskap.
Gjeterne
– Gjeterne på betlehemsmarkene fikk et glimt inn i det himmelske og fikk høre englene synge. Har du noen gang misunt dem den opplevelsen?
– Jeg skulle veldig gjerne ha opplevd å se himmelen opplyst av et gedigent englekor. For en opplevelse det må ha vært! De fikk en forsmak på det som venter oss en dag. Det var neimen ikke rart at de løp for å finne barnet i krybben. Man tviler ikke etter å ha sett et glimt av himmelen.
– Tenk om publikum kunne få se at Jesusbarnet er verdens lys, fortsetter hun. – At folk kunne bli fylt med en visshet om at Jesus er verdens Frelser.
Flere ganger når hun har holdt konsert, har det kommet tilbakemeldinger fra folk som har opplevd Jesu nærvær.
– Men det jeg erfarer oftest er at det kommer mennesker til konserter som trenger trøst. Flere har vitnet om at de har blitt løftet opp.
– Jesus er lyset
I forkant av årets julekonserter har sangeren dvelt ved at Jesus er lyset.
– Vi kan være på ulike steder i livene våre, og folk strever med ulike ting. Men mørket greier ikke å kvele lyset. Får lyset skinne, vil mørket måtte vike.
Juvik Sæbø er ambassadør for Misjon Uten Grenser, som hun samarbeider tett med. Inntekt fra CD-salg og fra folk som har blitt engasjert for «rett i dass»-prosjektet til artisten, har bidratt til at sanitæranleggene på mellom 35 og 40 barnehjem har blitt pusset opp.
På vei ut fra julekonsertene kan folk gi en ekstra kollekt som går uavkortet til en gaveaksjon. Hver jul deler MUG ut i overkant av 27.000 pakker til fattige familier.
– Jeg er en ambassadør for dem og synes det er utrolig inspirerende å bidra. Det oppleves veldg meningsfullt, føyer hun til.