Testamenterte 19 millioner til misjonsarbeid

En mann etterlot seg eiendommer som ble solgt for 19 millioner kroner. Pengene går til skoledrift, bistand og evangelisering i Sør-Amerika, og en lokal menighet i Sandnes.

Publisert Sist oppdatert

Den rekordstore gaven fra mannen, som bodde i Sandnes i Rogaland, deles likt mellom Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Baptistsamfunnets menighet i Sandnes.

- Dette er den størs­te tes­ta­men­ta­ris­ke gaven vi noen gang har fått, sier dag­lig leder Jens Nora­berg i NLM Arve­opp­gjør til Dagen.

Døds­boet kan også være re­kord når det gjel­der arv fra en pri­vat­per­son til kris­tent ar­beid i Norge. Det som kom­mer nær­mest er en tes­ta­men­ta­risk gave fra Sør­lan­det til Nor­mi­sjon i 2011 på til sam­men 17 mil­lio­ner kro­ner.

Fem ei­en­dom­mer

Jens Nora­berg har vært bo­be­sty­rer for det re­kord­sto­re døds­boet i Sand­nes. Han for­tel­ler at det om­fat­tet blant annet tre ene­bo­li­ger og to lei­lig­he­ter, som to­talt ble solgt for om­kring 19 mil­lio­ner kro­ner. Samt­li­ge ble om­satt til over takst. Dess­uten var det en god del ak­sjer, grunn­fonds­be­vis og bank­inn­skudd i boet.

I til­legg til at NLM og Sand­nes bap­tist­me­nig­het mot­tok nær 9,5 mil­lio­ner kro­ner hver, fikk Frel­ses­ar­me­ens alt innbo. Flere pri­vat­per­soner arvet også be­ty­de­li­ge beløp.

Om­fat­ten­de jobb

- Jeg var i be­gyn­nel­sen ikke klar over hvor om­fat­ten­de dette døds­boet var, for det tok tid å få over­sikt over alle ak­ti­va. Det har vært en om­fat­ten­de jobb med dette boet, smi­ler Jens Nora­berg.

Han for­tel­ler at man­nen i Sand­nes var ikke kjent i NLM-sam­men­heng, men han hadde ven­ner som hørte til der.

Arven var øre­mer­ket til NLMs ar­beid i Peru og Bo­li­via, og mid­le­ne vil bli brukt til skole­drift, bi­stand og evan­ge­li­se­ring.

«Tul­ler du med meg?»

Da Nora­berg kon­tak­tet pas­tor Dag Ei­vind Nor­eid i Sand­nes bap­tist­me­nig­het om den store arven, ut­brøt han: «Tul­ler du med meg?»

- Jeg ble vel­dig over­ras­ket, og denne arven kom ikke fra en per­son jeg kjen­te. Men han hadde tid­li­ge­re gått i vår me­nig­het, og hadde ven­ner der, for­tel­ler Nor­eid til Dagen.

Arven er øre­mer­ket til ar­beid i Ro­ma­nia eller Øst-Euro­pa, der me­nig­he­ten tid­li­ge­re hadde et om­fat­ten­de en­ga­sje­ment. Pas­to­ren blir ydmyk når han ser at denne virk­som­he­ten be­tyd­de så mye at folk tes­ta­men­te­rer sine mid­ler til dette ar­bei­det.

Satse lang­sik­tig

- Det var et flott ar­beid som ble gjort, og vi skal nå føre dette vi­de­re, og blåse liv i den type en­ga­sje­ment igjen. Vi ser en mu­lig­het til å satse lang­sik­tig på flere gode pro­sjek­ter.

Vi vil for­val­te denne store gaven på best mulig måte i tråd med gi­ve­rens ønske, sier Dag Ei­vind Nor­eid.

Han kjen­ner ikke til at andre me­nig­het i Bap­tist­sam­fun­net har mot­tatt en så stor arv tid­li­ge­re.

Vik­tig inn­tekt

- Hva betyr tes­ta­men­ta­ris­ke gaver for NLMs virk­som­het, Nora­berg?

- Det er en vik­tig del av inn­tek­ten vår, og i 2013 fikk vi i un­der­kant av 20 mil­lio­ner kro­ner gjen­nom døds­bo.

Det er fan­tas­tisk at folk tes­ta­men­te­rer sine ver­di­er til mi­sjo­nen. Noen gan­ger er det slik at ei­en­de­le­ne etter folk går til sta­ten hvis de er uten livs­ar­vin­ger og ikke har opp­ret­tet tes­ta­men­te, for­tel­ler Jens Nora­berg.

DAGEN

Dødsbo

Flere testamenterer sine eiendeler og gir dermed sin siste gave til kristent arbeid.

Frelsesarmeen har vært den største aktøren når det gjelder dødsbo i Kristen-Norge, og har nådd opp i omkring 100 millioner kroner på et år.

Misjonssambandet og Misjonsselskapet mottok i 2012 omkring 20 millioner kroner hver.

Tallene for 2013 er foreløpig ikke klare.

Powered by Labrador CMS