Tidligere Mossad-sjef vedgår Lillehammer-drap

Tidligere sjef i den israelske etterretningstjenesten Mossad, Mike Hariri, har innrømmet at Israel sto bak drapet på den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973.

Publisert Sist oppdatert

Hari­ri om­ta­ler dra­pet som hans størs­te pro­fe­sjo­nel­le tabbe, skri­ver Dags­avi­sen.

Den 21. juli 1973 var den ma­rok­kans­ke kel­ne­ren Ahmed Bou­chi­ki på vei hjem fra kino da han ble skutt av is­ra­els­ke agen­ter.

Sju agen­ter fra den is­ra­els­ke etter­ret­nings­tje­nes­ten mente de hadde gjen­kjent Bou­chi­ki som Ali Sa­l­ame, en pa­le­sti­ner som var mis­tenkt for å stå bak dra­pe­ne på is­ra­els­ke at­le­ter under OL i München i 1972.

Dobbelt tabbe

Mos­sad-sje­fen mener hele ope­ra­sjo­nen var en tabbe, blant annet fordi de valg­te ut agen­ter som kunne norsk, men som fort­satt var under opp­læ­ring

- Vi gjor­de en dob­belt tabbe på Lil­le­ham­mer. For det førs­te var det en feil­iden­ti­fi­ka­sjon. Der­nest var det en feil i til­bake­trek­kin­gen. I ste­det for å kaste nøk­le­ne til lei­e­bi­len, le­ver­te de dem til­ba­ke. Norsk po­li­ti ven­tet ved lei­e­kon­to­ret, sier den tid­li­ge­re sje­fen for Mos­sad i et in­ter­vju med den is­ra­els­ke avi­sen Yedioth Ahro­noth nylig.

Hemmelighold

Dra­pet førte til en krise i for­hol­det mel­lom Norge og Is­rael, og flere av agen­te­ne ble idømt feng­sels­straf­fer i Norge. På­tale­myn­dig­he­tens hånd­te­ring av saken fikk mas­siv kri­tikk for hem­me­lig­hold, og etter­forsk­nin­gen er flere gan­ger gjen­opp­tatt og gjen­nom­gått.

Fakta om Bouchiki-saken

*Påtalemyndighetens håndtering - under tykke lag av hemmelighold - har bidratt til et vell av beskyldninger og spekulasjoner. Kritikken gikk først og fremst utover riksadvokatembetet og norsk etterretningstjeneste.

*Etterforskningen er flere ganger gjenopptatt og gjennomgått. Da regjeringen i november 1998 oppnevnte Gjeseth-utvalget til å granske saken, var det i håp om et endelig og klart svar på om norske myndigheter eller personer på noen måte var involvert i Bouchiki-drapet. Halvannet år tidligere ble norsk etterretnings- og overvåkingstjeneste frikjent for delaktighet i drapsaksjonen av Lundkommisjonen, Stortingets granskningskommisjon for de hemmelige tjenester.

*Gjeseth-utvalget hadde også som mandat å finne ut om opplysninger ble holdt tilbake for justisministrene Else Bugge Fougner og Grete Faremo, slik at disse feilinformerte Stortinget om de faktiske forhold i 1990 og 1993.

(NTB)

Powered by Labrador CMS