REISEKLARE: Fortsatt nyter sykepleierstudentene (f.v) Nadia Christiansen, Birthe Christin Johansen og Therese Grotle Fotland seinsommeren i Bergen. Men om noen uker reiser de sammen med Gun Irene Kolbeinsen til tjeneste og studieopphold i Tanzania. - Kulturforskjellene vil nok by på de største utfordringene, tror de. Foto: Steinar Opheim
Til Afrika med strikkeluer og ullsokker
Strikkeluer og labber har vært klassiske innslag på misjonsbasarene rundt om i Norge. Nå ber en kvartett sykepleierstudenter om at strikkepinnene blir tatt fram igjen til glede og varme for afrikanske småbarn.
I slutten av september setter studentene Nadia Christiansen, Therese Grotle Fotland, Birthe Christin Johansen og Gun Irene Kolbeinsen seg på flyet til Tanzania. I åtte uker skal de være i praksis på Haydom Lutheran Hospital. De både gruer og gleder seg til det som ligger foran.
- Det vil nok bli mange sterke inntrykk og mye av både smil og tårer, sier Therese. De andre nikker bekreftende. De ser for seg at kulturforskjellene vil by på de største utfordringene. Samtidig ser de fram til å lære mye både om land og folk i Tanzania og om hvordan faglige utfordringer blir løst når ressursene er langt mer begrensede enn i Norge.
Dag for dag
- Vi vet ikke helt hvordan hverdagen vil bli. Afrika er Afrika, og det virker som det er lite som blir planlagt i detalj på forhånd. Så vi får ta ting som de kommer, smiler Nadia.
Det de likevel vet er at de vil få en fast base ved Haydom Lutheran Hospital som ble bygget for snart 60 år siden. I dag betjener sykehuset rundt 400 pasienter hver dag. I tillegg følger hospitalet opp lokale sykehus i fem distrikter. Det norske firkløveret regner med å besøke flere av disse distriktssykehusene. Her er forholdene enkle og mangelen på medisiner og utstyr gjør at mange pasienter henvises til Haydom. Malaria, tuberkulose og diaré er blant de vanligste sykdommene i området.
Penger og klær
Studentkvartetten fra Betanien Diakonale Høgskole i Bergen har allerede jobbet hardt for å kunne yte best mulig hjelp til menneskene de skal møte under Afrika-oppholdet. Før sommeren brukte de Facebook, aviser og andre kanaler til å sette i gang en innsamlingsaksjon. Folk ble utfordret til å gi både penger og varme klær.
- Vi ønsker å oppfordre dere som liker å strikke til å strikke babyluer, babysokker og ulltepper som nyfødtavdelingen så sårt trenger, heter det i en pressemelding gruppen sendte ut i juli.
Mange forbinder Afrika med varme. Sykepleierstudentene understreker at det likevel er behov for varme klær for de aller minste.
- Varmt babytøy gjør at kroppstemperaturen holdes høy. Det fører til at spebarna legger mye fortere på seg. Dermed er det flere som overlever de første kritiske månedene, forklarer de.
Overveldende respons
Responsen på innsamlingsaksjonen beskriver de som «overveldende».
- Familie, venner og kjente har funnet fram strikkepinnene for å bidra, smiler Therese.
- Der jeg jobber er det også mange som har tatt i et tak. Det er kjempeflott å se alle som engasjerer seg, supplerer Nadia.
Pengegavene som blir gitt, vil bli brukt til å kjøpe inn medisiner og utstyr.
- Vi hadde et ønske om å samle inn 10.000 kroner. Det målet har vi allerede nådd, så nå kan vi ta med oss mer utstyr enn det vi hadde tenkt. Vi har også kontaktet bedrifter som selger medisinsk utstyr med forespørsel om de vil være med og sponse oss, sier Birthe Christin.
På internett har studentene opprettet en blogg (dagbokfrahaydom.blogg.no) der de som ønsker det kan følge med på det som skjer både under forberedelsene og når gruppen fra slutten av september er i arbeid i Tanzania.
- Vi reiser først og fremst for å lære. Samtidig er det utrolig flott at vi også kan få bidra med noe. Varme klær og utstyr fra Norge kan gjøre en stor forskjell for barn i Tanzania, sier studentene.