MANGE VALG: Søster Rafael Bartlett tror at mange kvinner er kalt til klosterlivet i dag, men at de ikke har nok stillhet og egentid til å høre kallet. – Det er vanskelig å skulle hengi seg til klosterlivet når man har så mange valgmuligheter, friheter og penger, sier hun.

Trodde hun hadde funnet drømmejobben

Så opplevde søster Sheryl at hun fikk et jobbtilbud fra Gud.

Publisert Sist oppdatert

I dag ønsker fire kvinner å slutte seg til nonnene på Tautra Mariakloster.

Først må de gjennom en lang utdannelsesprosess for å forberede seg på klostertilværelsen. Etter en mangeårig såkalt «forlovelsestid», kan de endelig avlegge løfter om å binde seg til klosteret livet ut.

– Jobbtilbud fra Gud

Søster Sheryl Frances Chen er veileder for dem som ønsker å bli nonner på Tautra Mariakloster. Selv konverterte hun til katolisismen som ung voksen og ønsket å gå i kloster for å utvikle et sterkere bønneliv.

– Hva opplevde du som vanskeligst å gi opp for klosterlivet?

– Jeg hadde et selvbilde som smart og dyktig. Jeg hadde tatt utdanningen min på Yale og elsket jobben min som redaktør. Men så var det en liten stemme i hjertet som sa at jeg hadde et kall.

Yale er et av USAs fremste prestisjeuniversiteter.

Da hun sa opp redaktørjobben, var hun nødt til å fylle ut et skjema som begrunnet avgjørelsen.

– Jeg skrev at jeg hadde fått et annet jobbtilbud fra: ... Gud, humrer søster Sheryl.

Så blir den lattermilde nonnen mer alvorlig.

– Da jeg var under prøvetid i klosteret, hendte det at jeg noen ganger lå i sengen min og gråt.

– Det vanskeligste var å forlate familie og venner. Man befinner seg plutselig i en helt annen verden.

Brukte tegnspråk

Hun forklarer at Cistercienserklosteret hun dro til hadde en regel om stillhet, og at nonnene brukte tegnspråk for å kommunisere med hverandre. I flere av rommene var ikke engang tegnspråk tillatt.

– Der var det total stillhet. Jeg kunne ikke snakke med venner eller familie, og fikk bare snakke med de andre novisene en gang i uken. Men jeg innså fort poenget med stillheten, da får man jo snakket med Gud!

Søster Sheryl legger til at det var strengere tilstander da hun gikk inn i kloster enn det er i dag.

– Hvorfor valgte du akkurat Cistercienserordenen?

– Som alle som gikk på Yale, var jeg også en streber. Derfor ville jeg slutte meg til klosterordenen som hadde rykte for å være den sterkeste, vanskeligste. Åja, jeg ville være en Navy Seal (amerikansk spesialsoldat) i klosterlivet, sier hun spøkefullt.

– Hva fant du trøst i?

– Jeg oppdaget at Gud kalte meg dypere inn i forholdet til Jesus. Med meg var det ikke så mye Gud Fader, Den Hellige Ånd eller Jomfru Maria, det var alltid Jesus.

KLOSTERLIV: Søster Sheryl har utdannelse fra prestisjeuniversitetet Yale i USA, men opplevde kall til å gå i kloster. Nå er hun i Tautra Mariakloster. Her desinfiserer hun benker etter messe.

Tror mange kvinner er kalt

Søster Rafael Bartlett er på slutten av sin utdanningsperiode og venter på å få avlagt det endelige løftet. Det er formelt sett en abbed (leder av et munkekloster) som mottar løfter på vegne av Den Katolske Kirke, og for øyeblikket kommer han seg ikke til Norge på grunn av reiserestriksjoner.

Hun tror at mange kvinner er kalt til klosterlivet den dag i dag, men at de ikke har nok stillhet og egentid til å høre kallet.

– Det er vanskelig å skulle hengi seg til klosterlivet når man har så mange valgmuligheter, friheter og penger, sier hun.

Søster Rafael stiller så et retorisk spørsmål.

– Men ser du mange nonner som er ulykkelige? Nei, fordi klosterlivet er så rikt.

Stillhet

Søster Rafael mener det moderne mennesket har et sterkt behov for stillhet, og at kristne må bli flinkere til å imøtekomme det behovet. Hun opplever eksempelvis at hennes ikke-troende venner ofte finner stor begeistring for meditasjon og mindfulness, som i populærkulturen ofte assosieres med buddhismen.

– Men dette har vi jo også innen- for kristendommen. Noen ganger kan det virke som at vår kontemplative tradisjon nærmest har gått tapt.

– I vår tid virker det som at Gud kaller flere til å leve et kontemplativt liv utenfor klostrene. I moderne lekmannsbevegelser er det økende fokus på å be for hverandre, finne disiplin i bønnelivet og søke stillhet. Disse har ofte en slags tilknytning til et kloster.

Søster Rafael mener at hensikten med klosterlivet er å oppleve den levende Gud.

– Det innebærer at vi må bli mer åpne for Guds nærvær. Han er levende og vil at alle skal søke og finne Hans tilgivelse og kjærlighet. Disse er så store at vi ikke helt kan forstå dem, men det er en dyp glede å motta dem i tillit til Ham.

Powered by Labrador CMS