Uenige om konsekvenser av ny liturgi
Kirkerådet drøftet torsdag spørsmålet rundt en ny vigselsliturgi som kan åpne for likekjønnet vigsel. - En forbønnsliturgi vil sende signal om en ny lære, hevder Egil Morland.
Kirkerådet drøftet torsdag Bispemøtets utredning om en ny vigselsliturgi som åpner for homofilt samliv. Kirkerådets myndighet er kun rådgivende, men det var likevel en bred sammensetning av personer med en stor geistlig pondus som diskuterte temaet.
I Bispemøtets utredning heter det at «fremstillingen av ekteskapet er både i bibelsk og i reformatorisk tid preget av en patriarkalsk grunnstruktur som ikke bør anses normativ for en kristen ekteskapsforståelse i dag».
- Dette blir egentlig en debatt om hva ekteskapet er, innleder Ivar Braut.
Kristin Gunleiksrud Raaum mener ekteskapet i dag har en sterkere relasjonell funksjon enn det Bibelen definerer.
- Saken dreier seg om hvorvidt to mennesker som elsker hverandre skal få love evig troskap både innenfor Guds og menneskers nærvær eller bare i menneskers nærvær, sier hun.
Egil Morland understreker at Bibelen skriver mye om ekteskapets relasjonelle rolle.
- Det er ingenting i Bibelen som er tegnet med sterkere relasjonelle begrep som samlivet, sier han.
Splittelse
I Bispemøtets utredning oppfattes ikke saken som noe som vil splitte kirken. Egil Morland erfarer noe annet.
- I min vesle bygd på Sotra har den langvarige, utmattende debatten om samlivsspørsmål ført til splittelse. Familier reiser til andre forsamlinger, sier han.
Han påpeker også et misforhold i konklusjonene fra Bispemøtets utredning fra 1997 og Bispemøtets nye utredning.
- I dokumentet fra Bispemøtet står det at dette er et spørsmål som ikke vil splitte kirken. Det er noe annet enn Bispemøtet skrev i 1997. At den utredningen ikke engang er nevnt i det nye dokumentet er en svakhet, sier han.
I protokollen fra 1997 heter det at spørsmålet kan forårsake «en mulig splittelse i de respektive miljøer».
- Slik vi ser det er ikke uenigheten i denne saken av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes, sier biskop Helga Haugland Byfuglien.
Forbønn eller vigsling
Kirkemøtet vil i 2014 bli servert fire mulige vedtak, slik saken foreligger nå. Forslag a innfører forbønnsliturgi, forslag b avviser ny liturgi, forslag c fortsetter dagens ordning, men med utvidet bevissthet rundt forbønnsmuligheter for likekjønnede par, og forslag d innfører et nytt vigselsritual som åpner for likekjønnet ekteskap. Bispemøtets anbefaling er, tross flertallet, å lage en forbønnsliturgi (forslag a).
Egil Morland reagerer på anbefalingen.
- Flere av biskopene i Bispemøtet har uttalt at de ikke er fornøyd før de får på plass en liturgi som åpner for homofilt samliv. Når Bispemøtet i sin utredning anbefaler at Kirkemøtet stemmer for å innføre en forbønnsliturgi, foreligger det en skjult premiss om at noen må gi seg til slutt, sier Egil Morland.
Dette avkrefter Byfuglien.
- Det er ikke en strategi fra Bispemøtets side som gjør at vi anbefaler a. Det foreligger en læremessig drøfting rundt det, sier hun.
Morland tror en forbønnshandling vil være et signal om at kirken legitimerer homofilt samliv.
- Det signalet som sendes når to damer i kjole eller to menn i dress går i kirken på bryllupsdagen for å få forbønn for samlivet de skal inn i, vil bli oppfattet som at kirken legitimerer det, sier han.
Det eneste som virket til å samle flokken i Kirkerådet, er at spørsmålet må drøftes mer utførlig i det ekstraordinære møtet i februar.
DAGEN