- Uforståelig boikott av SodaStream
Direktør Daniel Birnbaum ved SodaStream raljerte over reklamenekten under den amerikanske Super Bowl søndag. - Vi fikk nei i USA, men ja i Russland. Hvem kunne tenkt seg det, sier Birnbaums spydig.
Direktøren Daniel Birnbaum sier at de mektige Coca Cola og Pepsi-selskapene klarte å forhindre reklamensnutten til SodaStream under finalen i amerikansk fotball søndag av frykt for konkurransen fra de nye brusproduktene til SodaStream.
I tillegg ligger en av fabrikkene til SodaStream på Vestbredden.
- Kan du tenke deg at vår reklamefilm blir sensurert og stanset i USA, mens den samtidig går på de fleste tv-kanaler i Russland? Landet som ønsker å framstå som et paradis for ytringsfriheten, sier altså nei til oss, mens Russland som ikke akkurat har ord på seg for å fremme frihet, tar imot vår reklamefilm med åpne armer. Det er litt av et paradoks, sier Daniel Birnbaum.
Utestengt
Han hevder at en av grunnene til at SodaStream ikke fikk slippe til med sin reklame under Super Bowl, er dominansen fra Coca Cola og Pepsi-konsernene i USA.
- Vår brus er forresten langt sunnere enn den de produserer. Mens de bruker ni teskjeer sukker i en flaske eller boks brus, bruker vi tre teskjeer. I tillegg lager de gammeldagse plastflasker, mens våre flasker er miljøvennlige og brytes ned i naturen, forklarer Birnbaum.
Utnyttet
Men medias oppmerksomhet har filmstjernen Scarlett Johansson fått fordi hun «lar seg bruke» i en reklamefilm til SodaStream, som har en brusfabrikk utenfor Den grønne linjen øst for Jerusalem.
Det har ført til at hjelpeorganisasjonen Oxfam har brutt en åtteårig samarbeidsavtale med Scarlett Johansson, fordi de hevder hennes nye rolle bygger opp under Israels såkalte «okkupasjon» av Vestbredden.
I stedet for å gi etter for et enormt mediapress om å boikotte varer fra Vestbredden, har Scarlett Johansson valgt å støtte SodaStream fordi de har palestinske og israelske ansatte på like vilkår.
Ut mot Oxfam
Dagen besøkte SodaStream-fabrikken i Mishor Adumim søndag, der direktør Daniel Birnbaum tok et kraftig oppgjør med Oxfam sine synspunkter. Han kaller Oxfams avgjørelse «overfladisk», og sier de har takket nei til å besøke SodaStream-fabrikken for at de kunne få se egne øyne hva som faktisk skjer.
- Ikke overraskende har Oxfam valgt å støtte BDS-linjen (boikott, nedlegging, sanksjoner). Noen av Oxfams avdelinger har til og med gitt penger til BDS-tiltak, og disse pengene brukes til å demonisere og angripe Israel, sier Birnbaum.
Ikke okkupert
Birnbaum innrømmer at brusfabrikken ligger på palestinsk område, men nekter for at det skulle være galt.
- Det er i alle fall ikke uttrykk for at vi har okkupert området. Vi har 25 fabrikker i hele verden, og ser på denne fabrikken på samme måte som våre fabrikker i Kina eller Tyskland. Vi har ikke okkupert områder i disse landene fordi vi har etablert oss der. Dette er ingen bosetting, men et industriområde, og vi betaler skatt til De palestinske myndighetene, sier Birnbaum.
Av SodaStream-fabrikkens 1.300 ansatte i Moshor Adumim er 500 palestinere fra Vestbredden og 450 israelske palestinere fra østlige deler av Jerusalem. Israelerne og palestinerne har samme lønn, sosiale goder, helse- og ferieordninger.
Rammer palestinere
Han rister på hodet av europeiske land som vil boikotte fabrikken.
- De som betaler prisen for en boikott, er palestinerne. En ansatt palestiner bruker sin lønn til å brødfø hele sin familie. Ved en boikott mister de jobben, og det rammer så mange flere enn om en israeler mister jobben, sier Birnbaum.
Han smiler også av forbrukere i nordiske land som Norge, Sverige, Danmark og Finland som gjerne vil ha produktene til SodaStream.
- De takker nei til det vi produserer på Vestbredden, men sier ja takk når det samme produktet kommer fra vår fabrikk i Kina.
Dagen