ABORTPRESS: Trine Haugsøen sier at det vanlige ved tenåringsgraviditet er at man opplever abortpress, men det gjaldt ikke de åtte hun intervjuet. FOTO: Johanna Hundvin Almelid

Unge gravide må forsvare sine valg

Hvordan er det å være gravid som tenåring? Trine Haugsøen har stilt åtte jenter spørsmålet og er overrasket over svarene.

Publisert Sist oppdatert

Haugsøen er jordmor og har vært borti en del tenåringsgravide gjennom jobben.

– De er få, men det er en viktig gruppe, mener hun.

LES OGSÅ: 17 år og mor

Drastisk nedgang

I Norge har tallet på tenåringsgraviditeter gått drastisk ned de siste årene. I 1970 var antall levende født barn per 1000 kvinner i alderen 15-19 år 43,7. I 2013 var fødselsraten sunket til under 6,0.

I en masteroppgave om emnet forklarer Haugsøen nedgangen med økt kunnskap om tilgang på prevensjon, samt bruk av disse.

– Tallene tyder på at vi i dag har færre tenåringsgravide, men blant de som blir gravide tar flere abort, opplyser hun.

Hun har snakket med åtte jenter i alderen 17-19. Bare én av dem hadde vurdert abort, og ingen opplevde at de var blitt presset til det.

Abortpress

– Hva var årsaken til at så få vurderte abort som et alternativ?

– De hadde enten tatt abort selv, og kjent på hvor tøft det var, eller så kjente de noen som hadde gjort det.

Haugsøen sier at det vanlige ved tenåringsgraviditet er at man opplever abortpress, men det gjaldt ikke de åtte hun intervjuet.

– Men de følte veldig på at de måtte forsvare hvorfor de valgte å bære fram barnet, og måtte bruke mye energi på det, forteller hun.

Felles for de åtte var at de hadde en ubekymret holdning til livet, og tenkte at «dette skal gå greit». Folk utenfra var opptatt av at de var unge, men det var de ikke selv.

– De virket likevel realistiske, men hadde en erkjennelse av at de ikke hadde samme livserfaring som andre, eldre kvinner.

Et særtrekk ved tenåringsgravide er at de ofte har et broket forhold til barnefar, men det gjaldt ikke de åtte som Haugsøen intervjuet. Alle hadde vært sammen med kjæresten i mange år, og noen av dem var samboere. De hadde med andre ord et stabilt forhold til barnets far.

Fornuftige

Haugsøen kom i kontakt med jentene via den kommunale helsetjenesten og gjennom jordmødre i svangerskapsomsorgen.

– Det tok tid å finne dem, for de er ikke så mange.

Hun var innstilt på at ting ville være mer komplisert for jentene, men hennes opplevelse var at de virket så fornuftige. De hadde et godt forhold til barnets far, de hadde stort nettverk og familie i nærmiljøet. Da de fikk vite at de var gravide, sluttet de momentant med tobakk og alkohol.

– Den største utfordringen gikk på vennskap. De opplevde det som uaktuelt å delta på fester med mye alkohol, og de følte seg i tillegg utenfor blant andre gravide mødre.

Økonomi er en annen utfordring for tenåringsgravide. Med unntak av en, var alle opptatt av å få utdanning, og det var spesielt de som planla høyere utdanning som opplevde økonomien som et stort problem.

– Unge, gravide har få økonomiske rettigheter. De har ikke jobb og får heller ikke den inntekten som andre gravide får, opplyser Haugsøen.

Planlagt og uplanlagt

I masteroppgaven går det fram at to av jentene hadde planlagt å bli gravide. De seks andre var blitt det uplanlagt.

– Målet for en av dem var å få barn, og alt rundt var tilrettelagt for det.

I WAHN, en tidligere undersøkelse blant tenåringsgravide fra Sverige, fant man to grunner til at tenåringer blir gravide; en vanskelig livssituasjon og at det var vanlig i familien å bli tidlig gravid.

– Blant mine informanter var det ingen som var i en utpreget vanskelig livssituasjon. Derimot kom de fra familier hvor det å bli gravid i ung alder, er vanlig. Flere hadde mor eller noen i nær familie som også hadde fått barn i ung alder.

Mens andre unge gravide rapporterer om manglende støtte og press til å ta abort, kunne disse jentene rapportere om det motsatte.

– De færreste syntes det var ønskelig med en tidlig graviditet, men de støttet opp og ville hjelpe dem videre. Spesielt mor var viktig for disse jentene. Flere refererte til henne som et forbilde, og ville gjerne ha henne med på fødsel.

– Hvilken betydning har denne studien for deg som jordmor?

– Jeg tenker at den er et viktig bidrag til hvordan vi best mulig kan møte dem, og at vi møter dem som enhver gravid, og ikke som ung gravid. Det er viktig å snakke med dem om hvordan de har det i forhold til vennskap, for eksempel, og kanskje knytte dem til andre gravide.

Involvere barnefar

– I tillegg har jeg lært at det er viktig å involvere barnefar, for det kan ofte være vel så ensomt. Der kan vi jordmødre bli mye flinkere, sier Haugsøen.

Tenåringsgravide

I Norge har tallet på tenåringsgraviditeter gått drastisk ned de siste årene.

I 1970 var antall levende født barn per 1000 kvinner i alderen 15-19 år 43,7. I 2013 var fødselsraten sunket til under 6,0.

I Norge har tallet på tenåringsgraviditeter gått drastisk ned de siste årene.

Powered by Labrador CMS