DEBATT: Listhaug (bildet) reiser en legitim debatt om hvordan de valgene vi tar i dag vil påvirke våre barn og barnebarn. Det må vi snakke om, skriver Dagen på lederplass. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
«Usolidariske og fæle folk»
Byfuglien ville forsømme sin bispegjerning om hun ikke viste til de mange bibelordene som handler om å ta vare på de fattige.
Den pågående flyktningsituasjonen utgjør en av de største politiske utfordringer i nyere tid. Da regjeringen fredag la frem til tilleggsproposisjon til Stortinget, ble dette omtalt som en av de viktigste dagene i Erna Solbergs regjeringstid. Hvordan hun og resten av regjeringen håndterer dette, vil i stor grad definere både deres ettermæle og deres politiske handlingsrom.
Med dette bakteppet er det viktig at vi våger å snakke mest mulig åpent om de realitetene vi står overfor. Tusenvis av nye innvandrere vil sette sitt preg på det norske samfunnet. Og når endringene skjer i et så stort omfang som det vi ser rundt oss akkurat nå, vil mye også i praksis være irreversibelt. Desto viktigere er det at ulike synspunkter og argumenter kommer frem, slik at vi kan ta stilling til dem og foreta våre politiske valg på et mest mulig informert grunnlag.
Tirsdag gikk Frps sentralstyremedlem og landbruksminister Sylvi Listhaug ut i NRK og advarte mot det hun kalte et «godhetstyranni». Angivelig rir dette det norske samfunnet som en mare. Selve det retoriske grepet er nokså pussig. Av alle tenkelige tyrannier skulle et godhetstyranni være blant de bedre. Hvis det norske samfunnet var ridd av en slik godhet, ville det antakelig slå godt ut på de fleste skalaer.