– Utrolig viktig at ungdom får en personlig relasjon til Jesus
Det er altfor mange som lar kristenlivet bli en hobby ved siden av studier og drømmen om en stor karriere, mener ungdomspastor Alexander Botn.
Alexander Botn (26) er Ungdomspastor i Pinsekirka Filadelfia Ålesund. I helgen taler han for hundrevis av ungdommer på Ufestivalen på Hedmarktoppen i Hamar. Det er altfor mange som lar kristenlivet bli en hobby ved siden av studier og drømmen om en stor karriere, mener han.
Les også: – En kamp å være ung og kristen i dag
Brennende engasjement
Ungdomspastoren har tidligere studert Pastoral Leadership ved Hillsong International Leadership College i Sydney, Australia. Han har en bachelorgrad i medieproduksjon fra Høgskolen i Volda, og har en brennende lidenskap for at ungdommer skal våkne opp til ikke bare å leve halvhjertet i en kristen tradisjon, men gå «all in» og leve i en relasjon til Jesus i hverdagen.
– Det er en øyeåpner for kristenlivet når man skjønner at å være kristen ikke handler om å prøve å forholde seg til en Gud langt borte, eller prøver å være flink nok for Gud, men at det handler om å tro at Jesus døde for oss, følge han og bli bedre og bedre kjent med han hver dag.
– Snur alt på hodet
Hovedtema på Ufestivalen i år er #Jesus. Botn kommer til å forkynne om å oppdage Jesus og om å leve et liv i kraft som følger av det.
– Det å bli bedre kjent med Jesus er en reise som pågår gjennom hele livet. Som emmausvandrerne kan man gå lenge sammen med Jesus uten helt å vite hvem han er og hva han ønsker å gjøre i livene våre. Når man samler så mange ungdommer under ett tak som på Ufestivalen, er det godt mulig at veldig mange kommer fra kristne hjem, har kristne familier og til og med er en del av et kristent ungdomsarbeid uten å kunne si at de har en personlig relasjon til Jesus.
– Jeg drømmer om å preke om Jesus på en slik måte at folk åpner øynene for hvem Jesus er, åpner hjertet og slipper Jesus inn. Når man oppdager at livet med Gud ikke handler om død religion, men en levende relasjon til Jesus, så snur det meste seg på hodet og lengselen etter å oppleve mer av Gud i hverdagen blir større, sier han.
Identifisering
Boten tror det er viktig at ungdom kan identifisere seg med det som forkynnes. De hører alltid best etter når de hører historier og fortellinger de selv kan identifisere seg i, mener han.
– Jeg kommer til å dele flere personlige, morsomme og alvorlige historier fra eget liv som kan inspirere og oppmuntre. Jeg får alltid mye tilbakemeldinger på at folk liker å høre om de personlige erfaringene jeg deler.
Botn har holdt seminar på Ufestivalen før. Denne uken har han også preket på Tenfestivalen, et tilbud til ungdommer som går parallelt med sommerstevnet på Hedmarktoppen. Han har også tidigere talt på påskefestivaler og leirer rundt om i landet.
– Hvorfor er forkynnelse rettet mot ungdom viktig?
– Det jeg ofte ser er at ungdommer er lidenskapelig og full av tro i ungdomsårene, men så dabber troen av når man havner i mellomstadiet mellom ungdomsarbeidet og «voksenlivet». Denne trenden tror jeg er på vei til å snu, og jeg tror at karrieren og kristenlivet kan kombineres. Jeg ønsker å se flere ungdommer som får seg gode utdannelser, men likevel har troen på stø kurs og er med på å bygge sin lokale menighet og elsker Jesus. Men da er det viktig at man «oppdager» Jesus tidlig og begynner å bygge en sterk, personlig relasjon til han i ungdomsårene.
Les også: Usikker på om «Det myndige lekfolk» har bevart sin myndighet
– 100 prosent ekte
– Hva er det mest utfordrende med å forkynne til ungdom?
– Det å klare å formidle det jeg har opplevd med Jesus på en slik måte at andre lengter etter å gjøre det samme. Jeg ønsker også å være 100% ekte og meg selv. Når man deler hjertet sitt så smitter det mer enn om man prøver å dele noen smarte tanker man ikke lever ut selv.
– Er du nervøs før du skal holde seminarer eller forkynne?
– Det kommer litt an på. Noen ganger kjenner jeg en fullstendig trygghet og andre ganger kan det være noe spesielt jeg føler i forkant av møtet som gjør at pulsen stiger noe høyere, uten at jeg helt kan forklare hva eller hvorfor. Men som regel opplever jeg det nesten som om nervøsiteten blir oppspist av lidenskapen, som jeg i forkant klarer å fortelle meg selv om hvorfor jeg gjør det jeg gjør. Da blir jeg bevisst på at det overhodet ikke handler om meg, men hundre prosent om Jesus. Det handler om å tale godt, men samtidig komme seg ut av veien slik at folk kan se Jesus, sier Botn.
«Paulus» i buret
Alexander er gift med Kamilla Botn. Sammen har de ingen barn, men de har tidligere hatt en undulat de har kalt «Paulus».
– Jeg har ei kone som elsker dyr, mens jeg har en haug av allergikere i familien som ikke tåler noen av dem. Middelveien ble å anskaffe seg fugl. På tull kalte vi den «Paulus».
– Vi tenkte det var ironisk å sperre inne Paulus i et bur og, vi spøkte om at den kom til å begynne å lovsynge og bryte ut av buret. Dessverre var vi så travelt opptatt at undulaten vår ble ensom og begynte å miste håret. Det er kanskje derfor vi har utsatt å få barn noen år. «Paulus» bor nå hos en eldre dame på en øy utenfor Ålesund, sier han.