Varsler stor utbygging på Misjonsmarka
En høgskole, 1.000 studenter, 100 lærere og 200 boliger inngår i planene for den ærverdige tomten til Misjonsselskapet i Stavanger.
En gravemaskin er i sving på Misjonsmarka, der Det Norske Misjonsselskap har sin hovedadministrasjon. Det gamle biblioteket er jevnet med jorden for å gi plass til en ny høgskole som skal stå ferdig om to år.
Sommeren 2019 ble det kjent at Høgskolen VID Rogaland og VID Vitenskapelige Høgskole (tidligere Misjonshøgskolen) skal samlokaliseres her, en drøy kilometer fra torget i Stavanger sentrum. Den nye høyskolen har en kostnadsramme på omkring 200 mill. En langsiktig avtale med den nye høgskolen skal gi gode leieinntekter til NMS Eiendommer as og på sikt tilføre verdier til NMS sitt arbeid.
Gammelt og nytt
– Det er viktig for VID Vitenskapelige Høgskole at de er del av en større kontekst. De er opptatt av å få andre kunnskapsaktører, både organisasjoner og bedrifter, samlokalisert i en campus på Misjonsmarka. De skal ikke bare være en skole i et kontorbygg, men ønsker nærhet til by, aktiviteter og naturområder, sier Trond Vigesdal, daglig leder i NMS Eiendommer as.
Han tar Dagen med på en tur på den 28 mål store tomten som har en blanding av eldre og nyere bebyggelse. Den eldste bygningen, Marie Føreides hus, ble ferdigstilt i 1864. SIS studentboliger ble bygget i 2009. I tillegg rommer området VID Stavanger (tidligere Misjonshøgskolen), hovedkontoret til NMS, Kampen kirke og et par verneverdige boliger.
Kontorbygget, som ble ferdigstilt i 1988, kan bli historie om noen år hvis NMS Eiendommer as får gjennomslag for sine planer.
Storstilt utbygging
I november i fjor lanserte NMS planene om å rive deler av dagens bebyggelse og føre opp inntil 24.000 kvadratmeter nybygg innenfor kvartalet der den tidligere Misjonshøgskolen ligger.
En stor andel av nybyggene skal utnyttes til boliger, anslagsvis 200. Bebyggelsen langs Misjonsveien er tenkt i en høyde på fire til fem etasjer, med inntil åtte etasjer.
Stavanger Aftenblad skrev 4. januar at beboerforeningen i nabolaget har engasjert seg sterkt i saken, både mot økt trafikk langs skoleveien til Kampen skole og mot de foreslåtte bygghøydene.
Rundt sytti naboer og berørte deltok på et møte i desember der NMS Eiendommmer as la fram de foreløpige planene.
Saklige samtaler
Eiendomsutvikleren opplever at det har vært saklige samtaler med de berørte og forteller at det jobbes med å tilpasse prosjektet. Han mener det er helt naturlig at planene skaper reaksjoner.
– Det er uunngåelig når du endrer en så stor eiendom midt i et sentrumsområde. De som bor her kan tenke at våre planer kan virke voldsomme, men fra politisk hold er det sagt at byer vokser og at vi må fortette. Særlig langs kollektivtraseer som her. Her ligger noe av spenningen, sier han.
Eiendom og misjon
– Ser du en link mellom det å utvikle eiendom og det som er Misjonsselskapets oppgave?
– Absolutt. Noe av kraften i dette området er den internasjonale linken som NMS har, både fra Norge og til Norge. NMS har en lang historie i det å bekjempe fattigdom, kjempe for rettferdighet og nå ut med evangeliet. Den visjonen gir en himmel over det jeg holder på med i mitt arbeid. Her handler det ikke om en rik eier som skal få mest mulig økonomisk profitt. Det handler om å utvikle verdier som kommer andre mennesker til gode. Jeg pleier å si at eiendomsutvikling handler om hva brukeren trenger. Sentralt i utbyggingsplanene ligger tanken om å skape noe som kan bidra økonomisk og med funksjonelle arealer slik at både NMS og den nye høgskolen kan fungere på best mulig måte.
– Er det mulig å estimere når området vil være ferdig utbygd?
– Nei. Å holde på med reguleringsarbeid og eiendomsutvikling har visse paralleller til Guds rike: det er et «allerede nå og ennå ikke». Vi forvalter det vi har etter beste evne samtidig som vi legger planer for fremtiden.
Omsorgsleiligheter
Tomten kommer blant annet til å romme 16 omsorgsleiligheter og en øvingsleilighet for studenter som utdanner seg innen helse- og omsorg.
NMS Eiendommer as og Stavanger Kommune samtaler nå om hvordan avtalen knyttet til disse boligene skal være.
– Det som er helt sikkert er at VID sitt slagord, «engasjert for mennesket lokalt og globalt», passer godt. Det er viktig å ha et differensiert botilbud til de som trenger det, sier Vigesdal.
Han forteller videre at de også arbeider med et konsept kalt «organisasjonenes hus» og at de har inngått en intensjonsavtale med Stavanger kirkelige fellesråd om en mulig fremtidig lokalisering på Misjonsmarka.
Lang historie
NMS er glad for at Misjonshøgskolen fortsatt skal ha tilholdssted på Misjonsmarka.
– Vi har en lang historie med Misjonshøgskolen, og kontakten mellom oss er tett, sier påtroppende generalsekretær Helge Gaard.
– Hva tenker dere om planene som NMS Eiendommer as har for utbygging av tomten?
– Vi er positive til at eiendommen forvaltes på en god måte, men planene er ennå ikke behandlet i Landsstyret. NMS Eiendommer tar seg av utvikling og planlegging som ser på mulighetene tomten gir. Stavanger kommune har gitt løfte om omsorgsleiligheter. VID ønsker på sin side en klynge av kirkelig virksomhet, mens NMS Eiendom gjerne vil ha inn vanlige leiligheter som en del av pakken. Så vil det vise seg hva som er mulig å gjennomføre og gi en god helhet.
– Har det kommet reaksjoner fra misjonsfolket på at administrasjonsbygget til NMS kan bli revet?
– Nei, vi har foreløpig fått lite reaksjoner på en mulig riving, og det er heller ikke vedtatt. Det ligger langt fram i tid. Planen nå er å leie ut bygget til aktuelle kirkelige leietakere for å samle kirkelig aktivitet i området rundt VID, sier Gaard.