For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Ungarns statsminister Viktor Orban under et EU-toppmøte i Brüssel i sommer. Foto: John Thys, AP Photo

Viktig verdikamp, farlig populisme

Det er ingen grunn til å ta lett på den trusselen Viktor Orbán utgjør mot hardt tilkjempede demokratiske verdier.

Publisert Sist oppdatert

57 år gamle Viktor Orbán har måttet tåle skarp kritikk fra vestlige politikere. Det har han fortjent. Professor Janne Haaland Matlary pekte i gårsdagens avis både på «populistisk metode, maktkonsentrasjon, svake domstoler og mye pressmakt for regjeringen» som årsaker til dette.

Ungarn har fått en rolle som ytterpunkt i EU, hvor selve rettsstatens prinsipper er satt i spill. Det er ikke vanskelig å forstå at vestlige statsledere ser med uro på den utviklingen Orbán står i spissen for.

Men det finnes også en annen side ved saken. Den handler om verdikonflikten som på mange måter deler Europa. En indikator på konflikten er holdningen til likekjønnede ekteskap. Dette står vesentlig sterkere i Vest-Europa enn i kontinentets sentrale og østlige deler. Årsakene til dette er sammensatte. Og det er ikke uten videre enkelt å fastslå hvor stor vekt ulike historiske faktorer bør tillegges.

Powered by Labrador CMS