Vil prege samfunnet med kristne verdier
Den kommende rektoren ved NLA Høgskolen, Erik Waaler (55), mener institusjonen har en unik mulighet til å prege samfunnet med kristne verdier.
Torsdag ble det kjent at teologen som tidligere har vært misjonær for Norsk Luthersk Misjonssamband, tar over ledelsen ved NLA Høgskolen etter Bjarne Kvam fra 1. februar 2015.
- Jeg kjenner organisasjonen godt og vet at den har fantastisk mange gode og flotte medarbeidere. Den er med å setter dagsorden på noen sentrale områder som blant annet skole og kultur, og slik preger den samfunnet med en kristen profil. Det synes jeg det er utfordrende å arbeide med, sier Waaler til Dagen.
Ønsker doktorgrad
I snart 20 år har han vært ansatt ved NLA Høgskolen i Bergen. Fra 1. januar 2013 kom også Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo og Mediehøgskolen Gimlekollen inn under NLA-paraplyen. Dermed ble dette en stor aktør blant de kristne høgskolene, med et bredt studietilbud. Totalt har NLA Høgskolen rundt 2.000 studenter og omkring 200 ansatte.
- Den største utfordringen framover blir omformingen av landskapet innenfor høyere utdanning. Signalene fra sentralt hold er at man skal danne større institusjoner. Selv om NLA er blitt større, er vi fortsatt relativt små, sier Waaler.
Desto viktigere mener han det er å sikre at institusjonen er faglig solid og har en trygg økonomi.
Han understreker at han vil møte disse utfordringene offensivt. Blant annet mener han det må være mulig å nå målet om å få sitt eget doktorgradsprogram.
Gode relasjoner
NLA Høgskolen er eid av sju lutherske misjonsorganisasjoner.
- Vi er veldig takknemlige for den støtten vi har fra kristenfolket rundt omkring, sier han, og viser til at statsstøtten ikke er tilstrekkelig. Frivillige gaver er avgjørende for å holde dagens drift.
Waaler ønsker at høgskolen også skal komme organisasjonene til gode.
- Vi ønsker blant annet å legge til rette for å foreta undersøkelser i samarbeid med organisasjonene. De siste årene har vi hatt et forskningsprosjekt om kristent ungdomsarbeid og hva det betyr for kristen identitet videre i livet, sier han.
Samtidig håper han at NLA-utdannede lærere, pedagoger, kulturvitere, journalister, økonomer og teologer - skal ha med seg en god verdimessig ballast fra studiene.
- Jeg tror folk ser at det er et kvalitetsstempel å ha studert ved NLA Høgskolen, sier Waaler.
Rom for bredde
I høst ble bibelsynet ved NLA Høgskolen mye debattert i Dagens spalter. Noen har ment at høgskolen enda tydeligere bør signalisere hvilket syn på Bibelen de ansatte er forpliktet på, særlig de teologiske lærerne.
- Vi jobber med et spesialnummeret av tidsskriftet Theofilos der bibelsyn er tema. Vi kommer også til å arbeide videre med verdidokumentene våre, sier Waaler.
- Personlig er jeg aktiv i Misjonssambandets arbeid, og mange av våre medarbeidere er aktive i NLAs eierorganisasjoner. Samtidig er det min erfaring fra arbeidet på et interkonfesjonelt presteseminar i Indonesia, at det kan være bra med en viss teologisk bredde blant lærerne. I et akademisk studie er det nødvendig at studentene utfordres, men jeg tror likevel at dette skjer innenfor trygge rammer på NLA Høgskolen, legger han til.
Medier og speiderarbeid
Utenom arbeidet som forsker og foreleser er han styreleder for Radio Gnisten, Misjonssambandets lokalradio i Bergen.
- Jeg er opptatt av de kristne nærradioene. Med digitaliseringen vil de kunne nå et enormt mye større publikum. Her er det stort rom for samarbeid organisasjonene imellom slik organisasjonene samarbeider om NLA Høgskolen. Det kan være at NLA Høgskolen kan bidra til dette, med vår kompetanse på medier, sier han.
Dessuten har han startet den første speidertroppen i Misjonssambandet, tilknyttet Kleppe Misjonsforsamling på Askøy der han sitter i styret.
- På sikt håper jeg et helt speiderkorps kan slå rot, tilknyttet de forskjellige forsamlingene i NLM utover landet. Det er en flott måte både å engasjere barna som vokser opp i forsamlingene, men også å nå ut til dem som ikke har noen kristen tilknytning, sier han.
DAGEN