«Vise menn søker Jesus»

Søndag markeres Helligtrekongersdagen i kirker over hele verden. Dagen har blitt feiret helt siden det 2. århundret.

Publisert Sist oppdatert

I dag har de vise menn omsider nådd fram til krybben og Jesus-barnet. Ved St. Paul skole i Bergen har Julia Kråkenes, Erik Clemens Kvinsland og Jessica Mariyampillai fått i oppdrag å bistå presten med å velsigne skolen.

– Det føles fint å vite at du er velsignet og beskyttet når du er på skolen, sier Julia Kråkenes, som for anledningen er kledd ut som Balthasar. Elevene fra niende trinn har også fått ansvar for å gjennomføre Helligtrekongersfesten på skolen førstkommende søndag.

C+M+B

Vi treffes i kontordelen ved skolen. Julia, Erik og Jessica har kledd på seg kostymene for anledningen. På enkelte av lærerne sine dører henger fortsatt seddelen fra forrige velsignelseshandling. C+M+B står det, med nydelige gullbokstaver, etterfulgt av årstallet. Bokstavene betyr flere ting: Kristus velsigne ditt hjem på latin og navnene på de hellige tre konger: Caspar, Melchior og Balthasar.

På et kort besøk hos 2. klasse ved skolen kan to av elevene fortelle at deres pappa skal være en av kongene i St. Paul kirke førstkommende søndag. En av elevene forklarer grunnen til at de vise menn dro til Herodes i Jerusalem først, i stedet for å dra rett til Betlehem.

– Det var fordi de trodde at Jesusbarnet skulle bli født i slottet der prinser og konger vanligvis blir født.

Mange navn

Kjært barn har mange navn. Det gjelder definitivt Helligtrekongersdagen 6. januar, som også går under navnet Trettendedagen og Epifani Domini, som på norsk betyr Herrens Åpenbaring. Etter gammel tradisjon velsignet man hjemmene i menigheten på festen som har blitt feiret helt siden det 2. århundret.

Ragnhild Helena Aadland Høen, som selv er katolikk, forteller til Dagen at alle passer på å være i kirken under markeringen for Helligtrekongersdag.

Fremme i St. Paul i Bergen, som var hennes menighet de første årene som katolikk, står julekrybben i hele advent, men selve Jesus-barnet kommer ikke før julenatt. De tre vise menn står på lang avstand fra stallen i advent og jul. Det er først 6. januar de kommer frem til stallen.

Under messen på søndag vil de tre vise menn, som alle er voksne, gå i prosesjon fram til krybben og legge fra seg gavene: gull røkelse og myrra - i tråd med bibelsk tradisjon.

– Ifølge tradisjonen skal de tre representere alle kjente verdensdeler fra 200-tallet: Europa, Afrika og Asia. I våre katolske menigher er vi så heldige at vi lett finner kongsemner som kommer fra de ulike verdensdelene. Poenget med Middelalderens legende er at de vise menn representerer oss alle i hele Kirken, fra alle verdensdeler og alle aldrer, forteller hun.

Senere i messen inviteres alle fram til krybben.

– Det er et sted for å søke Jesus i kontemplasjon. Der kan man leve seg inn i jule-evangeliet, forklarer Aadland Høen.

– Et fint rituale

– Hvordan opplever du denne dagen?

– Det er en fin dag. At kongene kommer inn i messen er både høytidelig og barnevennlig. Det er et fint rituale.

Hun viser til et sitat om de hellige tre konger som sier at: «vise menn søkte Jesus, vise menn gjør det fortsatt.»

– De vise menn var de første som tilba Jesus og som vitnet om at han var Gud. Å bli med i den tilbedelsen er det viktigste som skjer den dagen, mener hun.

Aadland Høen synes det er vakkert at man velsigner hjemmene i menigheten på Helligtrekongersdagen.

– Egentlig skal prestene gå fra hjem til hjem og tegne med kritt over inngangsdøren til alle i menigheten, men det er på ingen måte gjennomførbart i St. Paul menighet med mange tusen medlemmer, sier hun.

Høster juletreet

Hjemme hos fembarnsmoren høster de juletreet og spiser godteri og julekaker 6. januar.

– Men julekrybben og julebelysningen beholder vi faktisk helt til Kyndelsmesse 2. februar, som er julens siste dag fra gammelt av. Helt fram til 1969 varte juletiden fram til da i Den katolske kirke. Vi er blant de mange som fortsatt holder fast ved tradisjonen. Personlig synes jeg det er fint å la julens lys få skinne gjennom hele januar.

bloggen sin gjengir Aadland Høen velsignelsen som lyses over hjemmene førstkommende søndag, og prestens bønn: «Gud, vår himmelske Far! For å vigsle våre hjem til deg, setter vi opp disse sedlene over våre dører. Velsign + dem, og gjør våre hjem til boliger for din kjærlighet.

Ledsag alle som går inn og ut av disse dørene med din velsignelse. Vær med alle som er uten tak over hodet. Hold din beskyttende hånd over våre hjem i hele dette nye året, og gi at vi når den tid kommer finner en evig bolig beredt for oss hos deg i himmelen.»

Powered by Labrador CMS