OVERVÅKNING: Utviklingen i Kina vekker bekymring, både fordi myndighetene øker overvåkningen av religiøse grupper og fordi de eksporterer overvåkningsteknologi til andre land som kan tenkes å gjøre det samme. Bildet viser en utstilling av kinesiske overvåkningskamera på en teknologimesse i Shenzhen.

World Watch List 2021: Slik forverrer pandemien forfølgelse av kristne

I India nektes kristne koronahjelp. I Kina brukes pandemien som påskudd for økt overvåkning. I Somalia utpekes kristne som syndebukker.

Publisert Sist oppdatert

Organisasjonen Åpne Dører har publisert sin årlige rapport om forfølgelse av kristne.

Én trend er særlig tydelig i 2021-rapporten: Korona-pandemien har lagt stein til byrden i de fleste land der kristne forfølges for sin tro.

India er ett av landene der trenden er tydelig. Her var tilværelsen fra før vanskelig for kristne og muslimer, på grunn av forfølgelse fra radikale hindu-nasjonalister. Så kom pandemien, som ble en katastrofe for økonomien i landet. 21 millioner jobber forsvant mellom april og august i fjor, ifølge Åpne Dørers landrapport.

Størst er arbeidsledigheten blant de kristne. Mange er avhengige av å få utdelt mat fra organisasjoner og myndigheter. Samtidig opplever kristne mange steder å bli avvist når maten skal deles ut.

Kristne nektes nødhjelp på grunn av sin tro, konkluderer Åpne Dører.

– Det er alvorlig at de som i utgangspunktet har det vanskeligst, nektes nødhjelp, sier Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dørers norske avdeling.

De rødfargede landene har verst forfølgelse, etterfulgt av oransje.

Bakerst i køen

Organisasjonen driver selv matutdeling blant sårbare kristne og andre trosminoriteter i India.

– Blant de 100.000 som har fått hjelp av oss i India, sier 80 prosent at de har opplevd å bli avvist ved utdeling av nødhjelp fra andre aktører. Det gjør veldig inntrykk å høre, sier Askeland.

Kristne nektes nødhjelp på grunn av sin tro, konkluderer Åpne Dører i årsrapporten for 2121. – Det er alvorlig at de som i utgangspunktet har det vanskeligst, nektes nødhjelp, sier generalsekretær Morten Askeland.

– I Sentralasia har vi fått meldinger om kristne som spiser gress for å fylle magen. Vi har kjørt ut mat med drosjer til dem, forteller Askeland.

At pandemien har vært en særlig utfordring for sårbare minoriteter bekreftes av den internasjonale organisasjonen Minority Rights Group.

Minoriteter har større sjanse for å bli smittet av viruset, fordi de ofte jobber i utsatte sektorer, bor trangt, er fattige og har dårlig tilgang på helsehjelp, skriver de i sin siste årsrapport.

Særlig utsatt er minoritetskvinner og barn, ifølge Åpne Dører. Omfanget av bortføringer, tvangskonverteringer og tvangsekteskap har økt under pandemien. Det samme har forekomsten av familievold, noe kvinnelige konvertitter er spesielt sårbare for.

Bla for å se hele listen

Kina

Også i Kina har pandemien ført til økt press på kristne og andre trosminoriteter. Kinesiske myndigheter bruker nå pandemien som unnskyldning for å øke overvåkningen og begrense borgernes frihet, melder Åpne Dører.

Dette rammer både de såkalte Tre Selv-kirkene, som er statlig godkjent, og de uavhengige undergrunnskirkene.

Kina har nær 570 millioner overvåkningskameraer. Et økende antall av disse har også systemer for ansiktsgjenkjenning som er lenket til det sosiale belønningssystemet som er under innføring. Ifølge NRK er dette et system der folk får eller taper poeng basert på hva som registreres digitalt om dem. For den som taper poeng, kan konsekvensene bli store. Blant annet kan man bli nektet å reise og ta opp lån.

Fra provinsene Henan og Jiangxi har Åpne Dører fått meldinger om at slike kameraer nå er på plass i alle statlig godkjente religiøse bygg.

Eksporterer overvåkning

Under pandemien har kinesiske myndigheter trappet opp forsøkene på å kontrollere de uregistrerte husmenighetene. I provinsen Jilin opplevde husmenigheter at lokale myndigheter innledet etterforskning av dem da pandemien var på det verste i februar i fjor.

Kinesiske kirker var raskt ute med å tilby gudstjenester på nett da samfunnet stengte ned. Mange merket fort at de ble overvåket. Både Tre Selv-kirker og China Christian Council har blitt bedt om å slutte med nettbaserte gudstjenester, opplyser Åpne Dører.

Organisasjonen er nå svært bekymret fordi Kina eksporterer overvåkningsteknologi til andre land, blant annet til Vietnam og India.

– Utviklingen i Kina viser hvor alvorlig det er når overvåkningsteknologi misbrukes. Myndighetene driver så tett kontroll at du nesten ikke kan være usynlig noe sted. De kan i stor grad kontrollerer livet ditt. Det fremstår som et mareritt, sier Askeland.

Unntak kan bli permanente

Bekymringen for at økt overvåkning kan ramme trosminoriteter, deles av Hjalmar Bø, generalsekretær i Digni, en paraplyorganisasjon som årlig fordeler millionstøtte fra Norad til 20 kristne medlemsorganisasjoner.

– Vi får rapporter om økt overvåkning og frykt for at innsamlet informasjon skal bli misbrukt, sier han.

Bø ser også en fare i at autoritære regimer innfører unntakslover under pandemien som kan komme til å ramme minoriteter og trossamfunn både på kort og lang sikt ved at unntakene blir permanente.

– Dette kan blant annet gå ut over menigheters muligheter til å samles, sier Bø.

– Trosfriheten innskrenkes, organisasjonsfriheten begrenses og presse- og ytringsfriheten rammes, skrev han i en artikkel i Bistandsaktuelt i mai 2020, der han i samarbeid med Stefanusalliansen oppsummerte utviklingen under pandemien.

Syndebukker

Heller ikke voldelige islamister i Afrika sør for Sahara har latt sjansen gå fra seg til å bruke covid-19 til å øke presset på sårbare grupper. Somalia er et av flere land der kristne er utpekt som syndebukker og pandemien blir forklart som Allahs straff for de vantro.

Tallet på kristne som er blitt drept for sin tro har økt dramatisk det siste året. Mens WWL-rapporten meldte om 2.983 drap i fjor, har tallet steget til 4.761 i årets rapport.

Hele 91 prosent av drapene skjedde i Afrika, der Nigeria er det hardest rammede landet.

I fjor kom Burkina Faso for første gang inn på World Watch-listen, etter en rekke dramatiske hendelser. Det siste året har islamister fortsatt å angripe kirker og drepe kirkegjengere i landet.

– De siste årene har vi sett en trend der IS har mistet makt i Midtøsten, mens de og andre islamistgrupper styrker sin stilling i Afrika sør for Sahara, sier Morten Askeland.

– Hva er din reaksjon på utviklingen?

– Det virker som lite blir gjort for å hindre volden. Jeg har problem med å skjønne hvorfor verden ser ut til å bry seg så lite om det som skjer. Hadde det skjedd nærmere oss, ville det trolig fått mye større oppmerksomhet, svarer han.

Nord-Korea

Også i år ligger Nord-Korea øverst på Åpne Dørers liste over de 50 landene der forfølgelsen av kristne er verst. «Blir det oppdaget at du er kristen, er det som en dødsdom i Nord-Korea», heter det i Åpne Dørers landrapport.

– Det er likevel lite som skiller Nord-Korea og land nummer to på listen, Afghanistan. Situasjonen er svært alvorlig i begge landene, sier Askeland.

– Samtidig får vi meldinger om at tallet på kristne øker i disse to landene. Det samme er tilfellet i Somalia, som er nummer tre på listen, sier han.

Gjennom flere år har det vært en tydelig internasjonal trend at forfølgelsen av kristne øker.

– Det er ikke overraskende, gitt at mange demokratier svekkes og vi ser tendenser til økende nasjonalisme mange steder. Likevel er det en trist utvikling, sier Askeland.

– Hva tenker du om utviklingen fra et teologisk perspektiv?

– At kristne blir forfulgt, er feil uansett. Samtidig gjør det inntrykk å høre hvordan noen opplever å få nåde og hjelp fra Gud midt i slike situasjoner. De velger å søke nærmere Gud og finner hjelp i dette.

– Det gjør også inntrykk på meg at Jesus for 2000 år siden allerede var klar over hva som kom til å skje. I sin opplæring av disiplene sa han at de måtte forvente forfølgelse og at dette ville bli en del av historien til Guds folk.

Powered by Labrador CMS