32-åringen hadde ikke nok penger. Så opplevde hun at Gud sa «huset skal bli ditt»
– Drømmen er å bygge et disippelkollektiv som kan utgjøre en forskjell for de lokale ungdommene.
I toppetasjen av et stort hvitt hus, har Linn Magritt Jansen Bru (32) fått med seg fem jenter til å pusse opp det nye Disippelkollektivet.
I en bratt bakke opp mot inngangen på baksiden av huset, møter Dagen den blide vestlendingen. Hun viser stolt fram etasjen som vaskes og skal males klart til nye leieboere.
Rommene er tomme og veggene lyse, men i etasjens innerste rom er stemningen og arbeidsmoralen på topp.
– Vi er blitt som familie
Jansen Bru følger opp flere ungdommer sør på Karmøy i Rogaland, blant annet fra sitt småbruk på Ferkingstad. Flere av disse har nå valgt å hjelpe henne med å pusse opp Disippelkollektivet på Avaldsnes, nord på Karmøy.
– Jeg elsker å se de gi av sin tid i sommerferien, sier hun.
Imellom all vaskingen, ber og leser de Bibelen sammen.
– Det er kjekt å gjøre noe i lag og se at det utgjør en forskjell, sier Marilen Eikemo Knutsen (17), Maria Abelsen (16), Therese Jakobine Olsen (17), Ida Malene Hansen (17) og Ella Eliassen Liknes (16) samstemt.
– Vi koser oss. Det er mye kjekkere enn skole.
Med lovsang som fyller rommet fra høyttaleren, bibelvers på veggene og sjokolade liggende klart i kjøleskapet, føler ikke jentene de har mye å klage på.
Jentene er en del av Young Life-fellesskapet på Jansen Brus småbruk sør på Karmøy. De uttrykker stor takknemlighet for dette fellesskapet.
– Vi står sammen om det som er vanskelig i livet, men også det som er kjekt. Vi er blitt som familie, forteller en av jentene.
En annen av jentene legger til:
– Folk tror Linn er moren vår.
Bygger vennskap med ungdommer
Jansen Bru har i flere år engasjert seg frivillig i den tverrkirkelige ungdomsorganisasjonen Young Life på Karmøy.
I et tidligere intervju med Dagen forteller vestlendingen om hvorfor hun sa opp drømmejobben som politi for å bli «menneskefisker».
– Jeg har fått en større drøm. Jeg har sett at det jeg gjør i Young Life har mye større ringvirkninger enn i politiet. Det betyr mer for flere.
Mens de lokale ungdomsarbeiderne følger opp ungdommene inne i kirken, oppsøker Jansen Bru de som styrer unna. Hun bygger vennskap gjennom å involvere seg i deres liv.
For noen år siden brukte hun alle pengene sine på et småbruk sør på Karmøy.
Bruket er åpent for ungdommer døgnet rundt. Der kan de både hjelpe til med driften og snakke med Jansen Bru om det som er vanskelig i livet.
Ba for huset
Hun skulle senere oppleve at Gud også hadde et lignende prosjekt for henne nord på Karmøy.
– Jeg la merke til huset for omtrent seks år siden, og jeg begynte å be for huset og bygden hver gang jeg kjørte forbi, uten at jeg skjønte hvorfor.
Huset hun snakker om ligger landlig, men også sentralt til på Avaldsnes i Karmøy kommune. Det består av flere leiligheter.
Alt av skoler, idrettsanlegg, butikker og flere menigheter ligger like i nærheten.
De lokale ungdommene går gjerne flere ganger daglig forbi huset for å kjøpe mat på butikken like ved.
Ungdommen trenger en møteplass
En dag opplevde Jansen Bru at Gud talte til henne:
– Nå er du ferdig å be. Huset skal bli ditt.
Jansen Bru ringer først eieren av huset, Øyvind Grinde, for å høre om en av leilighetene er til leie, for huset ligger ikke ute til salgs.
Den tidligere politibetjenten forteller huseieren om sin bakgrunn og om sin visjon for huset:
– Jeg ønsker å leie huset til studenter eller et ungt ektepar som er villig til å åpne huset og bety en forskjell inn i lokalmiljøet, spesielt inn mot ungdom. Det kan være som fotballtrener, ungdomspastor eller miljøarbeider på skolen, forteller hun.
Jansen Bru forteller at huseieren responderer positivt:
– Dette er det veldig behov for, sier han.
Grinde forteller at det er mye rus blant ungdommen på Karmøy, og at han selv er verge for personer som er ødelagt av rus.
Huseieren ser potensial i Jansen Brus visjon, men han mener hun trenger mer enn en leilighet.
– Det er enklere om hun eier huset. Ungdommen trenger en møteplass som tilbyr aktiviteter.
Grinde foreslår å starte kafé i første etasje og et verksted i garasjen hvor ungdommen kan mekke på mopedene sine. Dette vil gjøre det attraktivt.
– Det eneste ungdommen holder på med til dags er å drikke redbull og spille dataspill, sier han.
– De trenger noe mer meningsfullt å gjøre.
Bønnesvar
Problemet er at Jansen Bru ikke har pengene.
Ikke lenge etter deres første samtale, ringer Grinde og meddeler at ungdomsarbeideren kan få huset for 3,8 millioner.
I tillegg sier han seg villig til å låne henne 500.000 kroner for egenkapital og til å være gratis vaktmester på boligen i to år.
Grinde forklarer at Jansen Bru er vennlig, god likt og kjenner mye folk på Karmøy.
– Hun gir seg ikke. Hun har ringt meg flere ganger. Bare hun finner de rette folkene har jeg troen på prosjektet.
Ifølge Jansen Bru er dette et bønnesvar. Hun ønsker å trene de som skal bo der til å drive disippelgjørende arbeid i kontakt med den lokale ungdommen.
Ungdomsarbeideren sier videre at hun har kontakt med lokale pastorer som hun håper kan være mentorer for disse som flytter inn.
– Jeg har fått nådegaven til å tro, sier hun.
– Jeg er en som ser potensialet i steder og starter opp prosjekter, men jeg trenger at andre kan komme og drifte arbeidet.
Derfor leter Jansen Bru etter de rette folkene til å flytte inn i løpet av juli, og oppfordrer lokalmiljøet til å bidra med å følge opp Disippelkollektivet.
Stor betydning
En av Young Life-jentene som bidrar under oppussingen håper de vil få muligheten til å bli kjent med de som skal flytte inn i Disippelkollektivet.
– Vi bidrar med oppussing for at flere skal kunne få oppleve det samme som vi har gjort i møte med Linn. Huset til Linn har betydd veldig mye for oss og hele Karmøy.