Andrea og Ivan leste hele Bibelen sammen: – Ekteskapet ble bedre
Forskning viser at par som jevnlig ber sammen har lavere sjanse for å gjennomgå skilsmisse.
Artikkelen ble først publisert i mars 2020.
– Bibel og bønn er noe av det som bærer oss som par. Vi kommer nærmere hverandre og får et bedre ekteskap når vi ber og leser Bibelen sammen.
Det sier Andrea Brude Daniloff til Dagen.
Skilsmisserate blant kristne
Tidligere har skrevet Dagen om seniorforsker Rune Zahl-Olsen som har forsket på skilsmissestatistikken i Norge de siste 130 årene. Analyser av totalt 2,7 millioner norske ekteskap fra 1886 til i dag viser at mens skilsmisseraten går ned i byene, går den opp i bygdene.
Samtaleterapeut og pinsepastor Helga Marie Næss uttalte i et intervju med Dagen i januar at skilsmisseraten blant kristne er nesten like høy som ellers i samfunnet, og at skam ofte gjør at kristne ektepar oppsøker hjelp for sent.
Men amerikansk forskning fra det siste tiåret antyder samtidig at kristne ektepar som jevnlig ber sammen har lavere sjanse for å gjennomgå skilsmisse enn de som ikke gjør det.
Mindre sannsynlighet for utroskap
Studier fra blant annet The American Psychological Association og Florida State University konkluderer med at ektepar som jevnlig ba for hverandre var mer trofaste og hadde mindre sjanse for å gå fra hverandre som følge av utroskap.
– Dette ble bekreftet av både dem selv og av observatører i studien, skriver seniorforsker Rune Zahl-Olsen ved Sørlandet sykehus i en e-post til Dagen.
Oppvokst i kristent skilsmissehjem
Det lukter varm bakst og nytraktet kaffe hjemme hos ekteparet Andrea og Ivan Daniloff på Prinsdal sør i Oslo. Det er ettermiddag og den skarpe vårsola er i ferd med å gå ned over høye trær som skiller bydelen fra de trafikkerte hovedårene inn til Oslo sentrum.
Det unge paret møttes i en huskirke i Sogndal i 2013 og har vært et par siden.
Begge to har vokst opp i kristne hjem hvor bordsang og kveldsbønner var en sentral del av hverdagen. Da Andrea var 12 år gikk foreldrene hennes fra hverandre, men fortsatte i samme menighet og bodde like ved hverandre.
Oppveksten i et kristent skilsmissehjem skapte noen forventninger og bekymringer for Andrea da hun selv skulle gifte seg.
– I starten kunne en krangel oss imellom gjøre meg nervøs. Kom det samme til å skje med oss?
Tok imot råd
Før paret giftet seg i august 2015 hadde de hatt forberedende samtaler i menigheten. Målet var å stille best mulig rustet til livet som ektepar. Ett av rådene Andrea husker best kom fra presten som viet dem.
– Det å elske hverandre er et valg. Det starter med følelser, men deretter er det et daglig valg om å elske hverandre og være gode mot hverandre, sier Andrea.
Ivan nikker bekreftende.
– Ja, uansett om vi alltid føler for det eller ikke så kan vi sette hverandre først fordi vi velger å gjøre det. Det er et løfte.
Det forbudte s-ordet
Før paret giftet seg bestemte de seg for spesielt én ting. Det var ikke lov å true den andre med skilsmisse.
– Uansett hvor sure og sinte vi kunne bli på hverandre så skulle vi aldri komme med tomme trusler om skilsmisse. Selv hvis man egentlig ikke mente det, så var det ikke lov å si i en krangel. Det var vi enige om.
– Har dere klart å holde den avtalen?
– Ja, det har vi. Mer eller mindre, sier Ivan og ser på Andrea som nikker bekreftende.
Leste Bibelen på ett år
Paret går i IMI-kirken Kollektivet, en lokal Oslo-menighet med tilkobling til IMI-kirken i Stavanger. En ettermiddag i 2020 la noen ut en bibelleseplan på menighetens Facebook-side.
Andrea og Ivan ble nysgjerrige.
De hadde lest jevnlig i Bibelen tidligere, men aldri hele boken systematisk fra perm til perm. Bibelleseplanen de ble tipset om er utarbeidet av den britiske presten og forfatteren Nicky Gumbel og heter «The Bible in One Year».
Oppfordringen gikk ut på å sette av en halvtime om dagen og lytte til en andakt, lese noen kapitler i Bibelen og be sammen.
Entusiasme over Bibelen
I starten var det enkelheten i opplegget som overtalte de til å prøve det ut. Dette skulle de prøve ut.
– Det virket overkommelig og enkelt å forholde seg til, sier Ivan.
I 2020 leste paret for første gang gjennom hele Bibelen sammen. Det tok ett år. Nå er de i gang med runde to og har kommet halvveis gjennom Skriften.
Det unge paret mener de har fått et sterkere og lykkeligere ekteskap ved å be sammen. Nå brenner de for at flere skal få oppleve fordelen av å ha et sterkt bønneliv med sin partner.
– Vi kan sitte og leser Krønikerbøkene og nesten glede oss til neste episode i Bibelen, sier Ivan og ler.
– Jo mer vi leser Bibelen jo mer blir den åpenbart for oss. Da blir det fort spennende og man gleder seg til å lese videre, sier han og smiler til kona.
– Ja. Noen ganger når vi ber så kan vi kjenne en ro i lufta og tenke «nå var det deilig å be».
Høyere tilfredshet i parforholdet
Forskningsrapporten «Fincham, Lambert and Beach, Faith and Unfaithfulness: Can Praying for Your Partner Reduce Infidelity?» fra 2010 viste at par som ba for hverandre hver dag i seks uker ble mer kjærlige og tilgivende overfor hverandre, løste konflikter raskere og behandlet hverandre med mer respekt.
En annen amerikansk studie fra samme år brukte data fra en nasjonal telefonundersøkelse i USA for å undersøke om deltakelse i religiøs aktivitet er forbundet med høyere tilfredshet i parforholdet.
Her var konklusjonen at par som går sammen til gudstjenester og møter har høyere tilfredshet i parforholdet.
– Høyere tillit
Studien «Lambert et al. 2012, Praying Together and Staying Together: Couple Prayer and Trust» undersøkte effekten av å be sammen med sin partner. Konklusjonen var entydig.
– Bønn med og for en partner førte til høyere tillit, sammenlignet med kontrolldeltakere. I tillegg økte bønn enheten i forholdet til de som ba, påpeker Zahl-Olsen.
Vaklende motivasjon
Ekteparet Daniloff er åpne om at det finnes tilfeller hvor det kan være mer fristende å plukke opp fjernkontrollen enn Bibelen.
– Lysten veksler avhengig av dagsformen, sier Ivan.
Begge er turnusarbeidere og ofte slitne etter jobb.
– Noen ganger så leser vi bare det vi skal og tenker «greit, ferdig med det». Det er mange dager det er vanskelig å be. I sånne tilfeller har bibelleseplanen blitt en veldig god hjelp som vi kan lene oss på. Den har til tider vært helt avgjørende for at vi skal klare det, sier han.
Andrea nikker bekreftende.
– Da vi bestemte oss for å følge rutinen, så ble det lettere å gjennomføre. Og hvis man er to så kan man motivere og hjelpe hverandre når den ene er sliten eller stresset.
Lettere å holde sammen
Andrea er åpen om at det ikke alltid har vært like enkelt å skulle be høyt foran ektemannen.
– I perioder hvor vi kanskje ikke har hatt det helt tipp topp i ekteskapet så har det vært en høy terskel for meg å be foran Ivan, sier hun åpenhjertig.
– Da har det vært lettere å bare lese Bibelen og be kort og ikke helt gå dypt inn i bønn for hverandre eller andre.
Ivan er enig.
– Men når vi har gått gjennom vanskelige perioder, som jo alle gjør i et ekteskap, så har vi har en solid grunnmur som vi har bygd opp gjennom all den tiden vi ber sammen. I dag er vi sterkere sammen som ektepar enn noen gang, sier han.
Finner styrke i Bibelen
Paret forteller at troen deres blir styrket når de ber og leser Bibelen sammen.
– Det er noe av det som bærer oss som par. Vi kommer nærmere hverandre og har det bedre med hverandre i ekteskapet når vi ber og leser Bibelen sammen. Vi får fokuset på Jesus og litt vekk fra små og store bekymringer, sier Andrea.
– Ja. Vi kjenner at vi får det bedre både med hverandre og med Gud. Når det kommer utfordringer så er det lettere å stå i det, supplerer Ivan.
– Bibelen er en levende bok, og den skaper liv mellom oss også, sier Ivan Daniloff.