JULESTJERNE: Anne Kari Moslått er storprodusent av julestjerner og sørger ellers for juleglede på så mange måter.

Anne Kari jobber for at folk skal blomstre

– Vi ville nok tjent mer i andre yrker, men vi ønsker å spre glede, sier gartner Anne Kari Moslått som liker å muntre opp folk – med pene planter, gudsord eller korsang.

Publisert Sist oppdatert

Vi besøker Moslått i gartneriet hennes i Svinndal i Østfold, i anledning hennes 50-årsdag. Her, fra Kjærnsrød Gartneri, sprer hun juleglede til mennesker over hele landet. Nå før jul er mellom 100.000 og 150.000 planter på vei fra Kjærnsrød Gartneri til norske hjem.

Men Anne Kari Moslått har mange flere jern i ilden.

– Vil spre budskapet

50-årsjubilanten har mye energi og innrømmer at hun har vanskelig for å sitte stille.

– Jeg ønsker å bruke livet mitt på det jeg ser som viktig. Gjennom korsang får jeg mulighet til å spre budskapet om Jesusbarnet i krybben som Guds sønn og vår Frelser, et levende budskap, som sitter i hjertet. Tenk for en glede å formidle dette, sier hun.

Men mest krefter bruker hun i veksthusene. For tiden reises det tre nye hus, hvert 150 meter lange. Til sammen blir arealet 17.500 kvadratmeter, eller to og en halv fotballbane.

Blomsterkjenneren overtok som daglig leder i 2007 etter faren, Jon Gisle Rønning, som startet i 1967. Gartneriet er stadig en familiebedrift, med mannen Thor-Arne som teknisk sjef, mens eldstesønnen Jon-Arne (25) også er ansatt og får stadig mer ansvar.

Tøff bransje

– Å produsere blomster er tidkrevende, sier Anne Kari som er utdannet gartner fra Gjennestad videregående skole.

– Vi satser mest på produksjon av blomster og planter som krever mye håndarbeid, ikke bare de som kan produseres av maskiner. Nå før jul lager vi 40.000 håndlagede julegrupper med levering til grossister, i tillegg til 150.000 eføyer pluss noen andre planter, sier hun.

Gartneriet er en stor bedrift med rundt 20 årsverk. Nå før jul er antallet økt til 30. Anne Kari medgir at det er en tøff bransje: – Alt er blitt dyrt, inkludert strømprisen. Vi ville nok tjent mer i andre yrker, men vi ønsker å spre glede, forklarer hun.

Har du en eføy hjemme? I så fall er sjansene høye for at den kommer fra Anne Karis gartneri. De står nemlig for omkring 90 prosent av den norske eføyproduksjonen.

– Eføy med hjerte på blomsterpotta kommer herfra, forteller hun.

Korentusiast

Julaften fylles gjerne stua på Kjærnsrød med alle som ønsker å komme til en tradisjonsrik feiring med varmt fellesskap rundt bord og juletre.

– Om langbordet blir for lite for gjestene, kan vi sette inn ekstra bord, sier Moslått og utfordrer gjerne de tusen hjem til å tenke på om noen kunne trenge et sted å være på julaften: – Det er omsorg nok for alle i verden om vi slutter å tenke bare på oss selv og vender blikket utover mot vår neste, sier hun.

– Vi leser alltid juleevangeliet før middagen, og må selvfølgelig gå rundt treet og synge de gode, gamle julesangene. Det blir garantert firstemt i vår sangglade familie, smiler Anne Kari.

SANG: Anne Kari Moslått – helt til høyre på bildet – har mye mer å stelle med enn bare planter. Hun dyrker også sang og musikk og er en stor korentusiast. Svinndal Soul Children er bare ett av korene hun har startet.

For handler det ikke om planter, gjør den blomstrende planteprodusenten en stor innsats for å spre glede gjennom sang og musikk. Hun er leder for ikke mindre enn tre kor: De lokale barnekorene Svinndal Soul Kids og Svinndal Soul Children samt Gospelkoret Moments.

Hele livet har korentusiasten vært med i sang og musikk. Hun startet i barnekor da hun var fem og begynte å spille som 11–12-åring. Så ble det musikklinje på Viken folkehøyskole. På Gjennestad, som 16-åring, startet hun gospelkor før hun ble leder for Kor 1,18 i hjembygda.

30 til 50 barn har vært med i de lokale barnekorene de siste åra, med Anne Kari som musikalsk leder, en oppgave hun har hatt i 22 år. Mye tid går også med til gospelkoret Moments som hun startet sammen med gode venner for seks år siden.

– Dette er et tverrkirkelig kor med 25 utvalgte sangere fra 27 til 65 år. Vi har opptaksprøver og øver i Misjonskirken i Askim annenhver onsdag, forteller Anne Kari.

– Mennesker skal blomstre

Som om ikke dette var nok, er hun også gründer og leder for noe som kalles Bring The Choir Back. Det kristne tiltaket skal «Arrangere, lede og utvikle kor og korprosjekter for voksne, ungdom og barn», står det i Brønnøysundregistrene.

Det jobbes med å bygge opp kor gjennom foredrag og kursvirksomhet, coaching, booking og management med mer, og her er Anne Kari aktiv.

– Dette er en visjon jeg har hatt i flere år og som jeg nå har realisert. Jeg er booket flere steder for å ha korprosjekter der de ikke lenger har slikt arbeid. Jeg ønsker å være en teambuilder og få mennesker til å blomstre. Et kor er ikke til for dirigenten, fremholder hun.

Misjon

Man skulle tro at alt dette var nok å stelle med, men Anne Kari Moslått sliter ikke med å fylle opp fritida. 50-åringen er styremedlem i Norsk Gartnerforbund hvor hun også leder Blomsterutvalget som representerer alle gartnere i landet som dyrker planter og blomster.

– Det er en spennende og lærerik oppgave, kommenterer hun.

Ved siden av jobb og familie har hun også styreverv i Gjenbruken i Misjonssambandet.

– Vi har 35 bruktbutikker over hele landet med til sammen 1.800 frivillige som skaper gode møteplasser, sier hun og tilføyer fornøyd: – Det går mot rekordoverskudd i år.

I anledning 50-årsdagen holdt hun veldedighetskonsert i gartneriet med Lewi Bergrud, fullt band og korene hun leder. Rundt 300 tilhørere møtte opp. Det var gratis inngang, men med mulighet til å gi en gave til Mission Aviation Fellowship (MAF). Over 30.000 kroner kom inn.

GRØNT: Hvis du har en eføy, er det 90 prosent sjanse for at den kommer fra Anne Kari Moslåtts veksthus på Kjærnsrød Gartneri som rommer 150.000 eføy.

– Jeg har vært en tur på Madagaskar og sett det viktige arbeidet misjonsorganisasjonen gjør der. De flyr blant annet ut frivillige legeteam og helsepersonell for å hjelpe mennesker som lever i isolasjon eller i konflikt- og katastrofeområder. Jeg møtte mennesker som hadde gått 30 mil for å bli operert av et frivillig legeteam, sier Anne Kari som tidlig lærte av sine besteforeldre hvor viktig det er å kunne dele med andre.

For 18. gang i år arrangerer hun derfor veldedighetsbutikk på gartneriet en av de siste førjulsdagene. Inntekten går også denne gangen til MAF samt til gatebarn i Etiopia.

Julaften steker hun først ribba og tilbereder så pinnekjøttet. Så dekkes det fem meter lange stuebordet før hun haster av gårde til kirka der hun skal være vikarorganist. Da hun fikk mulighet til å være vikar, fikk hun lyst til å gjøre litt ekstra ut av sangen, så hun inviterte folk til å synge i julekoret, et prosjektkor for alle som ville være med å synge.

– Koret skal synge sammen med begge barnekorene, og vi gleder oss til å fylle Svinndal kirke med sang på juleaften. Det blir gøy, det, sier Svinndals julestjerne.

Powered by Labrador CMS